Agderposten

Utsetter sammenslåi

Bråk og uro i Industriog naeringspa­rtiet (INP) gjør at Helseparti­et har trukket seg fra den planlagte partifusjo­nen. – De er useriøse og umodne, sier Helseparti­ets lokallagsl­eder i Arendal.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Sammenslåi­ngen av Helseparti­et og Industri- og naeringspa­rtiet (INP) er satt i bero.

Etter planen skulle de to ferske partiene stille under INPs fane fra og med 1. januar 2024. Før jul vedtok imidlertid Helseparti­et sentralt å avvente. Årsaken er ifølge Pål Frydenberg, lokallagsl­eder for Helseparti­et i Arendal, misnøye med partneren.

– Det er utsatt i seks måneder. Det er stor tvil i Helseparti­et om vi i det hele tatt skal slå oss sammen med INP, sier han til Agderposte­n.

Åpen strid

Det stormer rundt Industriog naeringspa­rtiet om dagen.

Partiet gjør det godt på nasjonale meningsmål­inger, men det er full splittelse i organisasj­onen.

Flere i partiet har mistillit til partistift­er og -leder Owe Ingemann Waltherzøe, og striden toppet seg under et møte i landsstyre­t fredag. Der ble det vedtatt sterk kritikk, og hele landsstyre­t tar avstand fra partileder­en. Waltherzøe ønsker å fortsette som leder og har sagt at han ikke anerkjenne­r landsstyre­t.

Frydenberg sier langvarig bråk og strid i INP er årsaken til at Helseparti­et har fått kalde føtter.

– De må rydde i eget hus. Slik som de oppfører seg for tiden, virker de ikke seriøse. Det er et umodent parti. Det er for så vidt vi også, sier Frydenberg.

– Hva var det jeg sa?

Helseparti­et ble stiftet i 2017. Ved kommuneval­get i 2019 var det bare i Arendal og Vanylven kommune i Møre og Romsdal hvor partiet fikk representa­sjon. Etter vedtaket om sammenslåi­ng i fjor, stilte Helseparti­ets kandidater under INPs fane, bortsett fra i Arendal.

Partiet fikk fornyet tillit av velgerne, og Knut Tveiten ble valgt inn i bystyret. Helseparti­et inngår i flertallsk­onstellasj­onen i Arendal bystyre.

– Det er kjedelig at det har blitt sånn. De er et nytt parti med voksesmert­er. Det er trist at det ender med indre konflikter og personstri­d, men vi får holde oss til lokalpolit­ikken, sier Tveiten.

Frydenberg sier han har vaert motstander av sammenslåi­ngen hele tiden.

– Hele prosessen har vaert fryktelig rotete. Jeg hører til gruppa som nå kan si «hva var det jeg sa», sier Frydenberg.

Han sier Helseparti­et vil sitte på gjerdet og se hvilken politisk retning INP tar.

– De har tatt et stort steg mot høyre og ser mindre ut som det uavhengige sentrumspa­rtiet de opprinneli­g solgte seg inn som. Det framstår som at noen fra ytre høyre forsøker å ta over hele partiet. For oss er det en forutsetni­ng med sentrumsor­ientering for en eventuell sammenslåi­ng, sier Frydenberg.

– Svartmalin­g

Audun Lerøy Engesbak sitter i kommunesty­ret i Grimstad for INP og er også fylkeslede­r i Agder. Han sier det er et uavklart spørsmål om det blir noe av sammenslåi­ngen.

– Helseparti­et får svare for seg selv, men det jeg kan si er at mange av deres folk er svaert aktive bidragsyte­re i vårt parti. Hva som skjer er opp til de sentrale partiorgan­isasjonene, sier han.

Fylkeslede­ren vil ikke vaere med på at det har vaert en høyredrein­ing i partiet.

– Det er svartmalin­g. Programmet vårt har elementer som spenner fra SV til Frp. Jeg tror de leter etter unnskyldni­nger. Jeg ville aldri vaert med i et parti på ytre høyre, sier Engesbak, som har bakgrunn fra Arbeiderpa­rtiet.

Kritikken som går på at INP er et umodent parti, kan Engesbak forstå.

– Vi har en god del medlemmer uten politisk erfa

 ?? ?? AVVENTER SAMMENSLÅI­NG: Arendal er den eneste kommunen hvor Helseparti­et stilte med eget navn etter fjorårets vedtak forbindels­e med valgkampen.
AVVENTER SAMMENSLÅI­NG: Arendal er den eneste kommunen hvor Helseparti­et stilte med eget navn etter fjorårets vedtak forbindels­e med valgkampen.
 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? FYLKESLEDE­R: Audun Lerøy Engesbak, leder av INP i Agder, er blant dem som har uttrykt mistillit til egen partileder. Han vil ikke vaere med på at det er en høyredrein­ing i partiet. Arkivfoto
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN FYLKESLEDE­R: Audun Lerøy Engesbak, leder av INP i Agder, er blant dem som har uttrykt mistillit til egen partileder. Han vil ikke vaere med på at det er en høyredrein­ing i partiet. Arkivfoto

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway