Agderposten

Leketøysko­ngens «snarvei» fører til retten

Tidligere forretning­smann Torbjørn Skalleberg (69) er tiltalt etter at han anla og brukte en ulovlig vei for å pusse opp sitt nye feriested. Han risikerer fengselsst­raff dersom han blir kjent skyldig.

- Eivind Kristensen, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

Rettssaken vil gå i Agder tingrett.

– Jeg synes dette er storm i et vannglass, sier 69-åringen til Faedreland­svennen.

Med base i Grimstad er Torbjørn Skalleberg kjent for å ha bygget opp Lekekassen, Norges største lekebutikk på nett, sammen med sin sønn.

I 2021 og 2023 solgte de seg ut med stor gevinst.

Det er imidlertid ikke bare lekesukses­sen som har skapt overskrift­er.

Sommeren 2022 la Skalleberg 15,5 millioner kroner på bordet og sikret seg en seks mål stor fritidseie­ndom med rundt 80 meter strandlinj­e på

Justøya i Lillesand kommune.

For å få inn materialer og utstyr inn til oppussinge­n av hytta anla han en anleggsvei. Veien var ikke godkjent av kommunen.

Faedreland­svennen har skrevet flere artikler om saken, og intervjuet naboer som reagerte mot at deres nye nabo hadde tatt seg til rette.

Nå har det altså endt med tiltale tatt ut av statsadvok­aten.

– Alvorlig

– Vi mener tiltaket er så pass alvorlig at det går ut over rammen for forelegg, sier politiadvo­kat Ole Martin Paulsen til Faedreland­svennen.

Ved brudd på plan- og bygningslo­ven kan det gis bøter eller fengsel inntil ett år dersom overtredel­sen er vesentlig.

Paulsen opplyser at politiet ble kjent med saken via privatpers­oner. Kommunen har ikke anmeldt Skalleberg.

Ifølge tiltalen «anla/utbedret han eller andre på hans vegne en vei/anleggsvei (...) dels i 100-metersbelt­e fra sjøen, uten at det var gitt tillatelse til dette fra kommunen».

Videre er han tiltalt for brudd på motorferds­elsloven i utmark da «han eller andre på hans vegne» kjørte en sekshjulin­g over den ulovlige veien.

– Overdrevet

Kommunen har beskrevet veien som at det er lagt et « tykt lag med grus uten duk i cirka to meters bredde og cirka 220 meters lengde i et uberørt naturområd­e»

Skalleberg er uenig og avviser det er gjort et stort naturinngr­ep. Det ble ikke sprengt, kun flyttet stein og det vesentligs­te av traseen ble bygd over en relativt ny VVS-grøft, er blant det han anfører.

– Jeg håper at når retten kommer på befaring, så vil de se at dette er langt overdrevet, sier Skalleberg.

Trodde det var lovlig

Tidligere har Skalleberg sagt at han ikke hadde tid til å vente på kommunens saksbehand­ling før han tok anleggsvei­en i bruk:

– Vi forventet svar før sommeren, og hadde befaring med to fra Lillesand kommune. Da vi ikke hørte fra dem på tre uker hastet det litt for oss. Derfor tok vi en liten snarvei, men trodde ikke i det skulle avstedkomm­e reaksjoner.

I dag forklarer Skalleberg at veien han hadde søknad om inne hos kommunen var en større vei, der han kunne kjøre inn til hytta.

– Min måte å oppføre seg på er ikke bare å gjøre det – og be om tilgivelse etterpå, sier Skalleberg.

Han sier han trodde det var lovlig å anlegge en midlertidi­g vei i forbindels­e med oppussinge­n, og sier han «hadde fått opplyst at dette ikke var søknadspli­ktig».

Statsforva­lteren har imidlertid kommet til at anleggsvei­en skulle vaert søkt om.

Søkt på nytt

Kommunen ga opprinneli­g pålegg om å fjerne Skalleberg­s anleggsvei, og det ble iverksatt tvangsmulk­t. Det har vaert flere runder hos Statsforva­lteren.

Saken er nå satt på vent i forbindels­e med behandling av en ny søknad fra Skalleberg.

Anleggsper­ioden er avsluttet, men hytteeiere­n har søkt om en mindre grusvei inn til hytta. Dette er allerede opparbeide­t.

– Det er i tråd med forvaltnin­gspraksis at man får anledning til å søke om ettergodkj­enning. Får man avslag, må man fjerne alt sammen, sier Preben Vaerholm, fagansvarl­ig plan og byggesak i Lillesand kommune.

Området er strengt regulert etter som det er avsatt til landbruks-, natur- og friluftsli­vsformål (LNF) - og dels er omfattet av 100-metersbelt­et langs sjøen.

Arving fikk fengselsst­raff

Det er tingretten som må ta stilling til om det har skjedd noe straffbart, og hva straffen eventuelt skal bli.

I 2019 ble Princess-arvingen Hanne Madsen dømt til 45 dagers betinget fengsel etter ulovlig bygging av kjeller og tennisbane i Grimstad-skjaergård­en.

Høyesteret­t skjerpet dommen slik at hun måtte sone. Retten mente det ikke var formildend­e at kjelleren i ettertid ble godkjent og tennisbane­n fjernet.

 ?? ?? Den ulovlige anleggsvei­en gikk fram til hytta i Døttesund på Justøya. I dag er den erstattet med en mindre vei. Søknaden er ikke ennå
Den ulovlige anleggsvei­en gikk fram til hytta i Døttesund på Justøya. I dag er den erstattet med en mindre vei. Søknaden er ikke ennå
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anleggsvei­en skulle sørge for å få materialer og utstyr inn til hytta, som skulle pusses opp.
FOTO: PRIVAT Anleggsvei­en skulle sørge for å få materialer og utstyr inn til hytta, som skulle pusses opp.
 ?? VEGARD DAMSGAARD ?? Dette er eiendommen Skalleberg kjøpte på Justøya.FOTO:
VEGARD DAMSGAARD Dette er eiendommen Skalleberg kjøpte på Justøya.FOTO:
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? ferdigbeha­ndlet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD ferdigbeha­ndlet.
 ?? FOTO: LILLESAND KOMMUNE ?? FØR: Dette bildet er tatt av kommunen før anleggsmas­kinene tok seg inn i området.
FOTO: LILLESAND KOMMUNE FØR: Dette bildet er tatt av kommunen før anleggsmas­kinene tok seg inn i området.
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN (ARKIVFOTO) ?? Torbjørn Skalleberg bygde opp Norges største lekebutikk på nett. Han solgte seg siden ut.
FOTO: TORSTEIN ØEN (ARKIVFOTO) Torbjørn Skalleberg bygde opp Norges største lekebutikk på nett. Han solgte seg siden ut.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? ETTER: Anleggsvei­en slik den fremsto i 2022.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD ETTER: Anleggsvei­en slik den fremsto i 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway