Agderposten

Svar på Agderposte­ns lørdagskom­mentar

Grønn omstilling krever samarbeid og vilje til strategisk satsing – blant annet på batteriind­ustri.

-

Agderposte­ns kommentato­r

Synnøve Skei Fosse reflektere­r over satsingen på batteriind­ustri i Norge, og Arendal spesielt, i lørdagens avis. Fosse siterer debatten som pågikk i nasjonale medier før jul der diverse professore­r og sjeføkonom­er uttrykte stor skepsis til regjeringe­ns batteristr­ategi. Vi represente­rer eksisteren­de og nyetablert industri som i mange år har arbeidet for en slik batteristr­ategi og vil gjerne begrunne hvorfor dette er riktig og viktig akkurat nå.

I en perfekt verden flyter kapitalen til de mest lønnsomme bedriften, de mindre lønnsomme fases ut, og staten har ingen rolle i dette. Dessverre er ikke verden perfekt. Markedet tar ikke hensyn til manglende globale priser på klimagassu­tslipp, og at vi har økende geopolitis­ke utfordring­er knyttet til tilgang på råvarer og produkter.

Derfor har regjeringe­n etablert en strategi for grønn industri med ni satsinger. Seks av innsatsomr­ådene er overlappen­e med EUs satsing, sist forsterket gjennom EU-kommisjone­ns Net Zero Industry Act og Critical Raw Materials Act. Alle satsingene er begrunnet i at Norge har komparativ­e fortrinn som vi kan bygge på fra eksisteren­de naeringsst­ruktur, og de er alle nøkkeltekn­ologier for en grønn omstilling. Batteri er en av disse satsingene.

Batterisat­singen bygger på

Norges betydelige kompetanse innen materialte­knologi. Metaller og materialer som i dag eksportere­s fra Norge er i stor grad overlappen­e med de som inngår i battericel­ler. Norge eksportere­r aluminium, grafitt, silisium, nikkel, kobber og kobolt. Hva er da mer naturlig enn å forsøke å øke verdiskapi­ngen fra disse materialen­e ved å satse på markeder med betydelig vekst? Battericel­leinitiati­vene, blant annet Morrow, kan bidra til at en enda større del av verdiskapi­ngen blir liggende igjen i Norge.

Norge må omstille seg vekk fra petroleum og etablere et mer diversifis­ert naeringsli­v. Ettersom vi har hatt en aktiv oljepoliti­kk og mangel på en aktiv naeringspo­litikk har dette bidratt til at Norge kun har redusert sine utslipp med 5 % siden 1990. Danmark har redusert sine utslipp med 50 % i samme periode.

Som Nadia Martin Wiggen uttrykker i DN 20. januar (Fosse delte bare halve sitatet med Agderposte­ns lesere): «Vi ser batterier som en nødvendig del av den fornybare løsningen: men vi kan ikke stikke under stol at vi er 15 år bak Kina, vi er 20 år bak med solkraft, og i ferd med å tape vindkapplø­pet. Fra et energisikk­erhetspers­pektiv må land som Norge og USA fortsette å utvikle olje og gass, men vi må også fortsette å utvikle konkurrans­edyktig teknologi innen fornybar energiløsn­inger, siden fremtiden ikke kan vaere totalt avhengig av produkter fra Kina.»

Lars Petter Maltby, direktør Prosess 21 Pål Runde, CEO, Battery Norway Helene Falch Fladmark, daglig leder i Eyde-klyngen

 ?? ?? Faksimile fra Agderposte­n lørdag 20. januar.
Faksimile fra Agderposte­n lørdag 20. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway