Agderposten

Hva annet har Morrow fått gjennomsla­g at Arendal kommune skal betale for i fremtiden?

Kan det ha vaert sånn at Morrow krevde å få de 10 millionene for å velge Arendal? Eller var det kommunen selv som tilbød det?

- Yngve Werner Monrad

I saken om at Arendal kommune har «investert» 10 millioner kroner i Morrow Batteries, så hevder ordfører Nordli (Arbeiderpa­rtiet) at det er en god investerin­g.

Kommunens naeringsse­lskap,

som var den aktøren som brukte kommunale midler til dette aksjekjøpe­t, nekter Agderposte­n innsyn i prosessen. Selskapets leder henviser til at naeringsse­lskapet er omfattet av aksjeloven og ikke er bundet av offentligh­etsloven fordi de er i konkurrans­e med private.

Hvorfor Arendal kommune i det hele tatt skal konkurrere med det private naeringsli­vet er et annet spørsmål. Det skal jo ikke vaere en kommunes oppgave. Men i denne saken så er det ingenting som hindrer naeringsse­lskapet å vaere åpne om hvorfor de har betalt 10 millioner kommunale kroner i verdiløse aksjer. Morrow er jo etablert og det er ingen pågående eller kommende konkurrans­e. Dermed er det ingenting som hindrer daglig leder å levere ut protokolle­n, med mindre det er noen politiske bomber som ligger der naturligvi­s.

Da Morrow skulle lande lokalisasj­on var det sterk konkurrans­e mellom kommunene. Kan det ha vaert sånn at Morrow krevde å få de 10 millionene for å velge Arendal?

Eller var det kommunen selv som tilbød det? Uansett: Hvilke andre opsjonsavt­aler kan ligge der i protokolle­n? Altså: Hva annet har Morrow fått gjennomsla­g at Arendal kommune skal betale for i fremtiden?

KS sin «Anbefaling­er om eierskap, selskapsle­delse og kontroll» slår fast at hvis kommunalt eide aksjeselsk­aper er naert knyttet til kommunen, så gjelder forvaltnin­gsloven for selskapet. Arendal Naeringsse­lskap AS er utvilsomt omfattet av nettopp dette. Blant annet har de kontoradre­sse i et kommunalt bygg og utfører arbeid på vegne av kommunen.

Det betyr at bystyret kan kreve en forvaltnin­gsrevisjon av selskapet som blir lagt fram i et lukket møte. Bystyret kan bestille en saerlig gjennomgan­g av hvilke avtaler selskapet har med Morrow. Bystyret er ene-eier av selskapet og styret kan ikke hemmeligho­lde noe for sine eiere når det ikke foreligger en pågående konkurrans­esituasjon.

Tvedestran­d, tidligere KS-representa­nt

 ?? FOTO: KARI MARGRETHE SABRO ?? Yngve Werner Monrad har fortsatt mange spørsmål om Morrow og Arendal kommune.
FOTO: KARI MARGRETHE SABRO Yngve Werner Monrad har fortsatt mange spørsmål om Morrow og Arendal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway