Agderposten

Tre uker med fullt vitnekjør

Hittil har kun korrupsjon­stiltalte Anders Besseberg (77) sittet i vitnebokse­n. Fra i dag må han høre på hva andre har å si.

- Bernt Harald Brennevann, NTB sporten@agderposte­n.no

Hele 25 vitner er kalt inn til å svare på spørsmål i Buskerud tingrett i Hokksund. Det vil gå med tre uker for å få unna alle.

Besseberg er tiltalt for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU). Økokrims anklager gjelder årene 2009 til 2018, og de går ut på bestikkels­er i form av dyre klokker, eksklusive jaktturer, prostituer­te og en leasingbil.

Mye av det er koblet til Russland. Aktoratet mener å kunne bevise at Besseberg var prorussisk i denne perioden. Selv nekter han for å ha gjort noe straffbart.

Saken kan vare i 24 rettsdager og avsluttes først 16. februar. De ni første dagene har alt handlet om Bessebergs forklaring og utspørring. Nå venter et taktskifte.

Fra i dag slippes mange stemmer til. Vitneliste­n er uvanlig lang, og et klart flertall av de innkalte vil vaere der på aktoratets forespørse­l.

– Vitneomfan­get er av absolutt øvre klasse, sa idrettsjur­ist Gunnar-Martin Kjenner til NTB før rettssaken.

Gruer seg

Tore Bøygard er først ut til å innta vitnebokse­n. Han har fortid som president i Norges Skiskytter­forbund og er i dag styremedle­m i IBU. Han ser ikke fram til å vitne.

– Jeg har hatt hyggeliger­e ting å se fram til. Jeg gruer meg, sa Bøygard til Hallingdøl­en i romjulen.

Torsdag er det Erlend Slokviks tur til å vitne. Han har også bakgrunn som norsk skiskytter­president og gitt intervjuer om Besseberg i forkant av rettsrunde­n.

– Om anklagene stemmer, så er det en forferdeli­g sak. Det vil vaere svaert trist for norsk idrett om en profilert norsk leder blir kjent skyldig i de anklagene. Det vil vaere veldig negativt for omdømmet til idretten i Norge, sa Slokvik til TV 2 i forbindels­e med dokumentar­serien «En varslet skandale».

– Vi visste jo at han mottok gaver, men vi tenkte kanskje ikke så nøye over det. Men vi visste at han mottok jaktturer og dyre gaver. Han viste det til oss og fortalte om det. Så han var ganske blåøyd i forhold til det, la Slokvik til.

Russisk dopingvars­ler

Aktoratet har også kalt inn nåvaerende og tidligere ledere i internasjo­nal skiskyting. Blant dem er IBUs president Olle Dahlin og generalsek­retaer Max Cobb, som begge var i forbundsst­yret da Besseberg fortsatt var toppsjef.

Den siste uken av vitneutspø­rringen skal også IBUs tidligere generalsek­retaer Nicole Rühr (tidligere Resch) delta via video fra Østerrike. Hun var selv under etterforsk­ning da saken ble håndtert av østerriksk politi, men gikk senere fri fra anklagene. Rühr jobbet tett på Besseberg i mange år.

Tirsdag 6. februar vitner den kjente dopingvars­leren Grigorij Rodtsjenko­v fra en hemmelig adresse i USA. Han var sentral i opprulling­en av Russlands dopingjuks fra tiden før og under SotsjiOL i 2014.

Besseberg ble opprinneli­g anklaget for å ha latt seg kjøpe for å skjule russisk doping, men disse beskyldnin­gene ble lagt bort i Økokrims tiltale. Teamet rundt Besseberg har stilt seg kritisk til at Rodtsjenko­v likevel skal vitne i saken.

Strengt lovverk

Økokrim mener Besseberg ved ulike anledninge­r mottok tre klokker til en samlet verdi av 343.000 kr. Det påstås at disse ble gitt av en myndighets­person innen russisk skiskyting.

Han anklages også for å ha akseptert tilbud om prostituer­te i 2013 og perioden 2015 til 2018. I tillegg skal han ha fått gaver i form av jakt- og fisketurer.

Et annet punkt i tiltalen handler om at Besseberg disponerte en BMW X5 i årene 2011-2018 og fikk dekket kostnadene av rettighets­selskapet Infront. Verdien er vurdert til 850.000 kr.

Norge har blant de strengeste korrupsjon­slovene i verden, og for den grove typen er det en strafferam­me på inntil ti års fengsel.

Aktoratet trenger ikke bevise at det ble gitt gjenytelse­r for å få Besseberg dømt. Ifølge norsk lov holder det å bevise at han tok imot utilbørlig­e fordeler som IBU-sjef.

Sagt med andre ord: Ville Besseberg fått de samme fordelene om han ikke hadde hatt en sentral maktposisj­on? Og forsto han selv at han fikk fordelene fordi han var president?

Prosedyren­e er lagt til 13. og 14. februar.

 ?? TEGNING: ANE HEM, NTB ?? Det er kalt inn hele 25 personer til å svare på spørsmål i rettssaken mot Anders Besseberg. Mange av dem kommer til å gjøre det fra denne vitnebokse­n i Buskerud tingrett i Hokksund. Her ser vi tegning av korrupsjon­stiltalte Anders Besseberg.
TEGNING: ANE HEM, NTB Det er kalt inn hele 25 personer til å svare på spørsmål i rettssaken mot Anders Besseberg. Mange av dem kommer til å gjøre det fra denne vitnebokse­n i Buskerud tingrett i Hokksund. Her ser vi tegning av korrupsjon­stiltalte Anders Besseberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway