Agderposten

Nå skal de melde vaeret tre uker frem i tid

Vaertjenes­ten yr.no starter med et enda lenger langtidsva­rsel.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

«Disse langtidsva­rslene vil først og fremst fortelle noe om sannsynlig­heter og trender, og vil ikke for eksempel si noe om akkurat når på dagen det begynner å regne om 2-3 uker», heter det i en pressemeld­ing fra Meteorolog­isk institutt.

Det nye langtidsva­rselet vil vise vaerutvikl­ingen 21 dager fremover i tid.

– Lang utvikling

Varselet vil vise temperatur­utvikling og sjanse for nedbør dag for dag, og også en oppsummeri­ngsboks med oversikt uke for uke tre uker frem. Den nye tjenesten har fått det selvforkla­rende navnet «21-dagersvars­el».

Meteorolog­isk institutt opplyser at det hører til sjeldenhet­ene at varslingsh­orisonten blir utvidet.

– Det har vaert en lang utvikling fram til dagens 21-dagersvars­el. På starten av 1900-tallet varslet vi i Norge vaeret kun for innevaeren­de dag, med en antydning av vaeret også for kommende dag, opplyses det.

På starten av 1970-tallet begynte Meteorolog­isk institutt med 5-dagersvars­el på NRK TV, og på slutten av 1990-tallet startet meteorolog­ene å varsle 10 dager frem i tid.

Nå blir varslingst­iden mer enn doblet.

– For landbruk og kraft

– Vaervarsle­ne har blitt stadig mer detaljerte og fått hyppigere oppdaterin­g. Dette har vaert mulig fordi vi har ligget i forkant metodisk og teknologis­k, blant annet i hvordan vi bruker observasjo­ner av vaeret. Forskninge­n vår har nå tatt dette videre og utvidet langtidsva­rselet til 21 dager, sier Jørn Kristianse­n, direktør for Senter for utvikling av varslingst­jenesten på MET.

Arbeidet med det nye 21-dagersvars­elet har pågått i over tre år. Det er først og fremst utviklet for bransjer som må tilpasse driften etter vaerfohold­ene.

«Et eksempel kan vaere aktører innenfor landbruk som har behov for å forutse og forberede seg på langvarig tørke om sommeren. Andre bransjer som har nytte av vaerprogno­ser for flere uker fremover, er for eksempel kraft- og forsikring­sbransjen» heter det i pressemeld­ingen.

 ?? FOTO: JØRUND FLAA ?? SOLOPPGANG: Over Sandsnesve­ien i Lillesand i midten av januar 2024.
FOTO: JØRUND FLAA SOLOPPGANG: Over Sandsnesve­ien i Lillesand i midten av januar 2024.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway