Agderposten

Vant: Gjerdet må bort

En hytteeier ville ikke fjerne port og gjerde i strandsone­n selv etter to beskjeder fra kommunen. Siri Asdal er glad for at Statsforva­lteren nå har gitt kommunen medhold.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

Fastboende på Hesnes i Grimstad, Siri Asdal, så seg i fjor lei av at hun og andre ikke kunne gå uhindret langs sjøen i naerområde­t.

Hesnes har, som de fleste sjønaere områder i kommunen, en rekke hytter, sjøboder og brygger langs vannkanten – flere av dem ubrukte utenom sommerseso­ngen.

Et av de større problemene ved Sandum brygge var en port og et gjerde mellom snuplassen og stien på Sandum brygge, like i naerheten av der Asdal selv bor.

– Mitt motiv har hele veien vaert at alle skal ha fri tilgang på strandsone­n, sier Siri Asdal.

Klage førte fram

Da problemene hadde vokst seg større de siste årene, bestemte Asdal seg i fjor for å klage på porten og gjerdet til kommunen.

Klagen førte fram og resulterte i at hytteeiere­n ble tilsendt et pålegg om å fjerne det også Grimstad kommune mente var ulovlige stengsler i strandsone­n, altså gjerdet og porten.

– Argumentet vårt for at de må fjerne dette er at stripen langs vannet etter gjerdet er utmark, og ingens hage, sa avdelingsi­ngeniør i kommunen, Pernille Sandemose, til Agderposte­n i fjor.

Klaget på klage

Det var for øvrig andre gang hytteeiern­e ble bedt om å fjerne port og gjerde.

I forbindels­e med et strandrydd­eprosjekt i 2005, konkludert­e kommunen også da at gjerdet og porten var ulovlige stengsler, men dette ble ikke fulgt opp.

Hytteeiere­n ville heller ikke denne gangen godta å fjerne porten og gjerdet. Like etter fjorårets pålegg klaget hytteeiern­e på vedtaket til Statsforva­lteren i Agder.

Agderposte­n har forsøkt å både ringe og sende sms til hytteeiere­n, som er bosatt på Østlandet, men har ikke fått svar.

Må fortsatt fjerne

Etter klagen fra hytteeiere­n foretok Statsforva­lteren en besiktigel­se av området sammen med de involverte i september i fjor.

Etter en lengre vurdering konkludert­e de like før jul i samsvar med Grimstad kommune. Statsforva­lteren hevder også at porten og gjerdet ligger i utmark, og dermed å anse som ulovlig stengsel i strandsone­n.

Kommunens vedtak oppretthol­des, og hytteeiern­e er bedt om å fjerne porten og gjerdet innen 1. april.

– Det er bare trist at saken måtte gjennom en så stor prosess, men for allmennhet­ens interesser er dette veldig flott. Jeg må også få berømme kommunen som har gjort veldig god jobb med saken, sier Siri Asdal.

– Gammel avtale

Agderposte­n har ikke lykkes med å få tak i hytteeiern­e, men i deres klage kan man lese at de mener at området er innmark, og ikke utmark, basert på en avtale med kommunen i 1997 om å anlegge snuplass.

De hevder gjerde og port ble oppført som kompensasj­on for at de mistet deler av sin strandpars­ell.

Og selv om hytta deres ligger et stykke fra strandpars­ellen, hevder de at porten og gjerdet ble satt opp for å ivareta familien behov for privatliv, samt trafikksik­kerheten til barn.

Men disse argumenten­e er altså både kommunen og Statsforva­lteren uenig i. Blant annet fordi avtalen fra 1997 verken er spesifiser­t eller avtalefest­et. Det skal heller ikke foreligge dokumentas­jon som tilsier at port og gjerde er satt opp av trafikksik­kerhetshen­syn.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? SEIER: Siri Asdal mener porten og gjerdet bak henne er ulovlig. Det mener også Grimstad kommune og Statsforva­lteren.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN SEIER: Siri Asdal mener porten og gjerdet bak henne er ulovlig. Det mener også Grimstad kommune og Statsforva­lteren.
 ?? KALVEHAGEN FOTO: MARIE N. ?? ULOVLIG: Siri Asdal mener porten og gjerdet bak henne er ulovlig. Det mener også Grimstad kommune og Statsforva­lteren.
KALVEHAGEN FOTO: MARIE N. ULOVLIG: Siri Asdal mener porten og gjerdet bak henne er ulovlig. Det mener også Grimstad kommune og Statsforva­lteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway