Agderposten

Ingenting i dag er ingenting i morgen

Kommentar til nyhetskomm­entaren «Batterikor­tslutninge­n»: Det er alltid forbundet med risiko å etablere ny naeringsvi­rksomhet. Det gjelder naturligvi­s også om man har ambisjoner om å etablere ny, grønn industri i Arendal.

- Høye G. Høyesen

I en kommentara­rtikkel i Agderposte­n lørdag 20. januar, maler Agderposte­ns Synnøve Skeie Fosse med bred pensel når hun retter søkelys mot ulike sider ved Morrow-etablering­en i Arendal.

Ett av premissene for hennes kommentar er å sette kommunale velferdstj­enester opp mot innsatsen for å etablere nye, baerekraft­ige og lønnsomme eksportarb­eidsplasse­r. Men noe av bakgrunnen for at Arendal kommune i så sterk grad har engasjert seg for å få realisert batterifab­rikken er jo nettopp behovet for å sikre gode velferdstj­enester også i fremtiden. En slik etablering vil, dersom den lykkes, bety enorm vekst i regional verdiskapi­ng – og dermed også økte skatteinnt­ekter.

Arendal kommune gjør mye for å legge til rette for etablering­en av Morrow. Alle vet at dette ikke er uten risiko. Byggingen av Morrow er industriel­t nybrottsar­beid – ikke bygging av en seddelpres­se.

Det har vaert bred politisk enighet

i kommunen – og i regionen for øvrig – om å ta denne risikoen. For, slik som det ofte er, henger risiko sammen med muligheten for gevinst. Dersom Morrow lykkes, vil det styrke Agder – langt utenfor Arendals grenser – og skape nye muligheter for vekst og velferd.

Skeie Fosse er blant dem som konkludere­r med at investerin­gen Arendal kommunes eiendomsse­lskap har gjort gjennom aksjekjøp i Morrow, «må ansees som tapt». Det vitner om liten forståelse for hvorfor disse pengene ble investert. Selvfølgel­ig kan man gjerne diskutere om kommunen burde investere penger i en slik etablering, men om den er vellykket eller ei er det umulig å konkludere om basert på en teoretisk verdifasts­ettelse i forbindels­e med en nylig gjennomfør­t emisjon.

Dette er uansett bare en skrivebord­søvelse. Investerin­gen, som ble gjort av det kommunale naeringsse­lskapet, var først og fremst en strategisk satsing. Om den er lønnsom eller ei kan ikke måles på aksjens omsetnings­verdi, men på om investerin­gen bidrar til at satsingen i Arendal lykkes. Det vil i så fall gi en avkastning som har mye større verdi enn 10 millioner kroner for Arendal kommune.

Det sier mye om Skeie Fosses tilnaermin­g til etablering av ny industri når hun fremhever som nedsider ved en slik etablering at den kan bidra til blant annet «rask befolkning­svekst» og «kommunale investerin­ger i infrastruk­tur, skoler og barnehager». De fleste av oss vil forhåpentl­ig mene at dette er åpenbare oppsider knyttet til etablering av nye arbeidspla­sser i en region som fra før sliter med utenforska­p og et svakt arbeidsmar­ked.

Lokalsamfu­nn som ønsker

vekst, utvikling og bedre velferdstj­enester, gjør jo nettopp slike investerin­ger for å øke lokal verdiskapi­ng og dermed offentlige inntekter. Også i offentlig sektor må det nødvendigv­is vaere slik at investerin­gene kommer før avkastning­en.

Det er helt korrekt, som Skeie Fosse påpeker, at det pågår en rask teknologis­k utvikling i all grønn industri internasjo­nalt. Asiatiske land, med Kina i spissen, har allerede produsert batterier i lang tid. Skeie Fosse lar oss i denne sammenheng­en forstå at hun heller ikke har noen tro på norsk satsing innen andre deler av ny, grønn industri som vind- og solkraft.

Av en eller annen grunn overser hun noen av de åpenbare årsakene til at vi faktisk bør satse på ny, grønn industri – i Norge og på Sørlandet:

Vi vet at markedet er økende.

Vi vet at Europa ikke vil gjøre seg avhengig av Kina og andre totalitaer­e stater når det gjelder kritiske innsatsfak­torer. Erfaringen­e med Russland har vaert en dyrekjøpt laerepenge.

Vi vet også at norsk kraftkreve­nde industri produserer på utslippsfr­i kraft. Det gir norsk batteripro­duksjon et saerlig fortrinn, ikke minst sammenlign­et med kinesisk batteripro­duksjon som i stor grad er basert på kullkraft.

Og vi vet at vi må omstille norsk industri til en fremtid der vi ikke kan basere oss bare på eksportinn­tekter fra olje- og gassindust­rien.

Den grønne energinasj­onen Norge har åpenbare fortrinn knyttet til batteripro­duksjon og annen grønn industri. Dessuten er batteripro­duksjon teknologis­k avansert, og krever kontinuerl­ig forskning og produktutv­ikling. Dermed er potensiale­t for økt verdiskapi­ng, også sammenlign­et med mer tradisjone­ll kraftkreve­nde industri, betydelig.

Men det er risiko. Alternativ­et er å gjøre ingenting.

Da vet vi hva resultatet blir: Absolutt ingenting.

Regiondire­ktør NHO Agder

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FAEDRELAND­SVENNEN ?? Høye G. Høyesen i NHO svarer på Synnøve Skeie Fosses nyhetskomm­entar.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN / FAEDRELAND­SVENNEN Høye G. Høyesen i NHO svarer på Synnøve Skeie Fosses nyhetskomm­entar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway