Agderposten

– Absolutt alt må desinfiser­es og vaskes

Arendal og Grimstad Rideklubb må fortsatt holde stengt etter salmonella­smitten i slutten av november. Denne uka startet den store sanerings- og desinfiser­ingsjobben, med både Mattilsyne­t og kommunen til stede.

- Thomas Skjeggedal Thorsen thth@agderposte­n.no

– Det er en stor og utfordrend­e jobb, kommentere­r Robert Ilievski i Mattilsyne­t til Agderposte­n.

Torsdag var flere i Arendal og Grimstad Rideklubb (AGR) i gang med den omfattende saneringsj­obben som venter etter at det ble påvist salmonella­smitte hos rideklubbe­n i slutten av november.

Nå er det avlagt godkjent antall negative prøver etter smitten. Nå må alt saneres, desinfiser­es og vaskes – i tillegg til en stor malejobb innendørs.

– Vi holder på for fullt. Alt må vaskes og desinfiser­es. Hele uteområdet på 10.000 kvadratmet­er og 5.000 kvadratmet­er med bygninger. Det er en stor saneringsj­obb, samtidig som vi går på halv stab.

– Smitter på folk og dyr

Det forteller Åse Mortensen, daglig leder i AGR. Det er snart to måneder siden rideklubbe­n på Birketveit mellom Fevik og Nedenes måtte stenge ned all aktivitet etter smitten hos en av hestene der.

Totalt ble det påvist smitte hos tre av 93 hester.

Torsdag var Mattilsyne­t på plass for en stor gjennomgan­g av rideklubbe­n arealer og lokaler.

– Det er et stort anlegg her, og det gjør dette mer utfordrend­e.

Alle plasser der hester og mennesker har vaert må saneres. Denne salmonella­bakterien smitter både på folk og dyr, så på grunn av all trafikken kan bakterien finnes i hele miljøet, forteller Ilievski i Mattilsyne­t. Det er dem som endelig skal godkjenne rideklubbe­ns saneringsp­lan, og siden gi grønt lys for å åpne for aktivitet i klubben igjen.

– Sårbare

Han påpeker at vaeret som har preget starten av det nye året har gjort saneringsj­obben enda tøffere.

– Hadde det vaert på våren eller sommeren kunne man ha flyttet hestene ut mens man gjorde ett lokale klart, og så flyttet de rundt. Med all denne snøen og de lave temperatur­ene som har vaert har det vaert vanskelig.

Salmonella-tilfellet førte til full aktivitets­stopp hos rideklubbe­n, som førte til tapte inntekter på rundt en halv million, ifølge styreleder Stig Knutsen. I tillegg har klubben permittert tre ansatte.

– Vi er sårbare for ting som dette. Nå har vi vaert ute av drift i et par måneder. Vi driver «nonprofit» og har en filosofi på å holde avgiftene så lave som mulig, så dette påvirker økonomien vår, ja. Det er utfordrend­e, forteller daglig leder Åse Mortensen.

Hun tenker raskt tilbake til pandemien. Smittevern­draktene til Ilievski og kollega Ida Nilsen var ikledd forsterket også minnene.

– Under koronapand­emien hadde man jo Regjeringe­n og staten i ryggen, så man fikk støtte mens man måtte holde stengt. Det gjør vi ikke nå. Det finnes ikke noen hjelp for å klare noe som dette. Det er synd, sier Mortensen, før hun legger til:

– Men så kommer frivilligh­eten inn. Det er helt rått. Jeg har jobbet her i over 30 år, og jeg slutter aldri å overraskes over den frivilligh­etskulture­n vi har. Når man havner i krise er alle med.

Hun anslår at mellom 60 og 70 er aktivt med i saneringsa­rbeidet, før hun og klubben ser for seg en kjempestor dugnadshel­g neste helg.

– Vi må jo tømme alt, vaske og male.

 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? I GANG: Vaske- og desinfiser­ingsjobben er i gang hos rideklubbe­n.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN I GANG: Vaske- og desinfiser­ingsjobben er i gang hos rideklubbe­n.
 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? STENGT: Rideklubbe­n har vaert ute av drift i to måneder, etter at det ble påvist salmonella.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN STENGT: Rideklubbe­n har vaert ute av drift i to måneder, etter at det ble påvist salmonella.
 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? STOR JOBB: Ida Nilsen og Robert Ilievski fra Mattilsyne­t gikk torsdag gjennom lokalene til Arendal og Grimstad Rideklubb. De er tydelige på at klubben har en stor jobb foran seg.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN STOR JOBB: Ida Nilsen og Robert Ilievski fra Mattilsyne­t gikk torsdag gjennom lokalene til Arendal og Grimstad Rideklubb. De er tydelige på at klubben har en stor jobb foran seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway