Agderposten

Han driver Nordens eneste sake-bryggeri

Torkjel Austad fikk smaken på sake da han bodde i Japan. – Det er den mest komplisert­e drikk man kan brygge, forteller han.

- Maia Aslaksen maia.aslaksen@agderposte­n.no

Ideen om å lage sake kom midt på 2000-tallet da Austad selv bodde i Japan med sin kone som er derfra.

– Interessen startet der. Ikke lenger etter jeg startet Bygland Bryggeri, som har fokusert på å få fram det norske tradisjons­ølet og norsk ølgjaer, begynte jeg å tenke mer på hvordan sake egentlig lages.

Austad og kona gjorde sin research. I bøker, på flere nettsider og på YouTube. Etter hvert begynte de å eksperimen­tere hjemme på kjøkkenet.

– Da gikk det jo ikke lenge før jeg dro inn erfaringen­e fra ølbrygging­en og ta i bruk norske ingrediens­er som kveik. Det har vist seg å gi meget spennende og gode smaker. Det som også er lettere å like for mennesker i Vesten som ikke er så veldig vant til sake, sier han.

Det var avisen Setesdølen som omtalte bryggeriet først.

Japan og stipend

Bryggingen av sake er ikke det enkleste. Det krever en del spesialuts­tyr, og tilgang på en muggsopp som heter koji.

– Det er den mest komplisert­e drikk man kan brygge. Koji er saers viktig, fordi det er den som bryter ned stivelsen i risen til sukker, som er det gjaeren igjen bruker til å lage alkohol.

Austad har vunnet Bryggerifo­reningens stipend på 50.000 kroner, og er nå i Japan for å laere mer. Han befinner seg i Daimon utenfor Osaka – hvor han bor på selve sakebrygge­riet.

– I dag begynte arbeidsdag­en kl. 06.30 på morgenen med damping av ris, og vi var ikke ferdig før rundt kl. 17.00. Dette er et av få, kanskje det eneste av typen Internship som finnes for utlendinge­r i Japan, forklarer han.

Interessen øker

På spørsmål om Austad tror det er et marked for sake på Sørlandet, svarer han at interessen for japansk mat og drikke øker i takt med interessen for kulturen.

– Det er nok først og fremst Oslo-området hvor interessen er høyest akkurat nå. Samtidig tror jeg at vi har stor potensial for å eksportere siden vi skal lage en unik norsk sake med det rene vannet fra Osekilden, og norsk ølgjaer, sier han og legger til:

– At vi driver med noe så spesielt i den lille bygda Austad i Bygland tror jeg også vil medføre en del oppmerksom­het som igjen også vil bidra positivt på ølet vår. Vi har også allerede Sveriges største sakedistri­butør klar til å ta imot!

– Hvordan er det å vaere første produsent av brennevins­typen i Norden?

– Det er viktig å presisere at vi verken er den første produsente­n, eller at sake er brennevin, svarer Austad.

Nøgne Ø var Europas første sakebrygge­ri i 2010, men sluttet i 2018.

– Det er vi som har fått overta mye av spesialuts­tyret deres, men de heier veldig på oss. Dermed er vi nå Nordens eneste.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SMAKE PÅ SAKE: Torkjel Austad er for tiden i Japan, hvor han laerer mer om bryggingen av sake.
FOTO: PRIVAT SMAKE PÅ SAKE: Torkjel Austad er for tiden i Japan, hvor han laerer mer om bryggingen av sake.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? JAPAN: Austad på et sakebrygge­ri i Daimon utenfor Osaka.
FOTO: PRIVAT JAPAN: Austad på et sakebrygge­ri i Daimon utenfor Osaka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway