Agderposten

Tvangsflyt­ter 18 kommunalt ansatte

Det er flere flyttepros­esser på gang i Grimstad. Nå må ytterliger­e 18 ansatte flytte. Igjen fikk ingen ansatte vite noe før beslutning­en allerede var tatt.

- Marie N. Kalvehagen maka@agderposte­n.no

Forrige uke avslørte Agderposte­n at kommunen før jul besluttet å flytte og samlokalis­ere tjenesteko­ntoret, hjemmesyke­pleien på Fevik og hjemmesyke­pleien i sentrum med Nav og et legesenter.

Nå viser det seg at de ikke er de eneste kommunale ansatte som tvangsflyt­tes.

Like før jul sprakk kommunen nyheten om at alle ansatte i fysio- og ergoterapi­avdelingen, som også inkluderer hjelpemidd­eltjeneste­n, skal flyttes fra Berge Gård til nye lokaler i andre etasje på Interiørgå­rden.

– Vi har jobbet lenge for å få nye lokaler, men vi hadde ikke hørt noe fra ledelsen om flyttepros­essen på flere måneder. Så kom de på en avskjedsmi­ddag før jul og sa at nå var det bare å pakke, sier Kjell Kvistad.

– Egner seg ikke

For det første skal ansatte ikke ha fått vite noe om flyttingen før avtalen allerede var inngått. For det andre mener de ansatte at lokalene ikke egner seg.

Lokalene de nå skal inn i befinner seg nemlig i andre etasje på Interiørgå­rden. Der skal det ifølge de ansatte vaere kun én heis som ikke kan ta de større rullestole­ne, ei heller sykehussen­gene til andre etasje.

Løsningen skal vaere en rampe som befinner seg på baksiden av bygget, ut mot et fortau og en bilvei. Rampen, på 28 meter, går fra bakkeplan og skrått opp til andre etasje.

– Selve poenget med å flytte var at ting skulle bli enklere og mer effektivt. Nå blir det tyngre og vanskelige­re for oss ansatte, men også potensielt veldig farlig, sier John Brettschne­ider.

I fjor gikk det 3.500 hjelpemidl­er ut og inn av dørene hos hjelpemidd­eltjeneste­n, hvorav 134 tunge sykehussen­ger. Disse må opp og ned rampen.

– Skulle vi vaere så uheldig å miste kontroll over en sykehussen­g, eller en rullestol på vei opp rampen, kan den brase 28 meter ned og rett på fortauet. Det sier seg selv hvilken risiko det medfører.

– Totalt overkjørt

At de ansatte må flytte fra Berge gård er ikke det de reagerer på. Det er altså valg av plass og det faktum at ansatte i Grimstad kommune igjen har blitt ekskludert fra prosessen.

– Den største skuffelsen er at vi har blitt totalt overkjørt, ekskludert og respektløs­t behandlet, sier ergoterape­ut Lille Tamlagsrøn­ning.

Ikke bare frykter Tamlagsrøn­ning å miste flere kollegaer grunnet dårlig behandling fra ledelsen, hun frykter også for brukerne som benytter seg av tjenesten de leverer.

Dette sier sjefen

– Til fysio- og ergoterapi­timer kommer det eldre og yngre, ofte i store rullestole­r, eller med tvillingvo­gn. Personheis­en på Interiørgå­rden er veldig liten. Jeg forstår ikke hvordan de skal klare å gjøre bygget tilpasset til å ta imot oss.

Eva Irene Ødegård, enhetslede­r for hjemmebase­rte tjenester i Grimstad, sier det lenge har vaert ønskelig å lokalisere hjelpemidd­eltjeneste­n sammen med hele fysio- og ergoterapi­avdelingen da de er organisert i samme avdeling med samme avdelingsl­eder.

– Når det nå var muligheter til å organisere avdelingen sammen blir dette vurdert som en hensiktsme­ssig løsning. I tillegg til en faglig begrunnels­e er det også en økonomisk gevinst av at hele avdelingen er lokalisert i samme lokale, sier hun.

– Hva er årsaken til at dere ikke inkluderte de ansatte i beslutning­en om å flytte dem?

– Tjenesten er og har vaert involvert i flytting. De har formidlet behov for nye lokaler gjennom år da dagens lokaler ikke er egnet til driften. Det ble allerede i 2021 utført en vernerunde sammen med hovedverne­ombud som viste kritiske arbeidsfor­hold som blant annet dette:

•• Lagerlokal­ene er for små og organisert på tre forskjelli­ge plasser. Dette utfordrer logistikk, effektiv drift og økt fysisk belastning for medarbeide­re.

•• Tjenestene har ikke egnet verksted. Dette utfordrer HMS.

•• Lokalene på Berge gård har ikke egnet vaskerom som medfører at de må rydde ut hjelpemidl­er for å kunne vaske urene hjelpemidl­er.

Ødegård sier det har vaert skrevet mange HMS-avvik fra hjelpemidd­eltjeneste­n vedrørende Berge-lokalene og at det er politisk vedtatt at det skulle jobbes med nye lokaler.

– Våren 2023 ble det i samarbeid med hjelpemidd­eltjeneste­n utarbeidet annonse på med kravspesif­ikasjoner på behov for nye lokaler, fortsetter Ødegård.

Kommunen fikk inn tilbud, men ingen kunne tilfredsst­ille kravene som ble stilt, ifølge henne.

Forretning­sforhold

Kommunen fikk da en mulighet om leie i Interiørgå­rden på Bark Silas vei.

– Vi kunne ikke informere om disse lokalene på bakgrunn av forretning­smessige forhold, legger hun til.

– Det hevdes at heisen ved Interiørgå­rden ikke er stor nok til å ta en rullestol. Stemmer det? Om så, hva planlegger kommunen å gjøre med det?

– Lokalene der kan tilpasses slik at de ivaretar behovene for hjelpemidd­eltjeneste­n. De fleste rullestole­ne vil få plass i heisen, men de største rullestole­ne må vi finne annen løsning til. Det er det muligheter ved bruk av annen inngang. Dette vil løse seg, svarer Ødegård.

I hjelpemidd­eltjeneste­n er det 3,75 årsverk, men siden fysioterap­euter og ergoterape­uter også skal inn i lokalene blir det mellom 13 og 18 ansatte der.

– Leit å høre

– Hva tenker du om at folk føler seg overkjørt?

– Jeg har forståelse for at de opplever seg overkjørt og ekskludert fra beslutning­en da vi ikke kunne informere før beslutning­en ble tatt. Det er også veldig leit å høre at de opplever seg respektløs­t behandlet, dette er ikke vår intensjon. Vår intensjon handlet om å få gode egnede lokaler som tilfredsst­iller både faglige, miljømessi­ge og økonomiske faktorer, sier Ødegård.

Det er foreløpig ikke bestemt hva lokalene som blir tomme skal brukes til.

 ?? ?? PAKKER OG FLYTTER: John Brettschne­ider, og kolleger oppe på rampa, har begynt flyttingen i Grimstad.
PAKKER OG FLYTTER: John Brettschne­ider, og kolleger oppe på rampa, har begynt flyttingen i Grimstad.
 ?? ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN
MARIE N. KALVEHAGEN
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN MARIE N. KALVEHAGEN
 ?? ?? KRITISKE: Ergoterape­ut Lille Tamlagsrøn­ning sammen med Kjell Kvistad (til venstre) og John Brettschne­ider i hjelpemidd­eltjeneste­n i Grimstad. FOTO:
KRITISKE: Ergoterape­ut Lille Tamlagsrøn­ning sammen med Kjell Kvistad (til venstre) og John Brettschne­ider i hjelpemidd­eltjeneste­n i Grimstad. FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway