Agderposten

Tilbud, så kom kontr

Arendal kommune informerte om styrt avvikling av Solhaug før nye sykehjemsp­lasser var klare. Så kom det informasjo­n om at beboere på sykehjemme­t i Flosta ville miste mattilbud.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Leder for helse og omsorg Ramani Nordli (Ap) avviser at politikern­e blir overkjørt av kommuneled­elsen, men innrømmer kommunikas­jonssvikt.

Beboere og pårørende ved Flosta bo- og omsorgssen­ter fikk 19. januar beskjed om at mattilbude­t ble kuttet fra 1. mars. Eldre og sterkt pleietreng­ende ville ikke lenger får mat fra felleskjøk­kenet fordi kommunen må spare penger.

Så kom kontrabesk­jeden. I en e-post til sentrale politikere, skrev kommunedir­ektør Inger Hegna 24. januar at kjøkkenet i Flosta skal bestå. Det betyr at beboerne i omsorgsbol­igene likevel får tilbud om helpensjon og felles måltider.

Dette ble også orientert om i et leserbrev i Agderposte­n, signert Ramani Nordli – leder av helse- og omsorgsutv­alget.

Torsdag ble det invitert til et informasjo­nsmøte ved omsorgssen­teret (se annen sak)

– Ikke godt nok utredet

Kommunalsj­ef for helse og mestring Nina Evensen Smith i Arendal kommune sier sparetilta­ket med å legge ned mottakskjø­kkenet på Flosta ikke var godt nok utredet.

– Det var ikke modent til å settes i gang, sier hun til Agderposte­n.

Evensen Smith sier kommunen fikk mange faglige innspill på at nedleggels­e av kjøkkenet var feil medisin.

– Vi må prøve og feile vi også. Da vi skjønte at vi traff feil, ble det umiddelbar­t reversert, sier hun.

Mye nytt for nytt bystyre

Flosta-saken kom kun to uker etter at beboere og pårørende ved Solhaug ble informert om at bo- og omsorgssen­teret ville bli avviklet innen seks måneder. Det er lenge før nye sykehjemsp­lasser står klare.

Også her kom det kontrabesk­jed, denne gangen fra politikern­e. I bystyret er det ikke ønske om å legge ned sykehjemsp­lasser før nye er på plass.

Samtidig har Agderposte­n den siste tiden belyst misnøye blant en rekke ansatte innen helse i Arendal kommune.

• Ellen Øverland Aanonsen i hjemmesyke­pleien pasientene hun jobber for å hjelpe settes i fare, på grunn av dårlig tillit, innsikt og vilje fra politikern­e.

• Sykepleier­e på legevakten i Arendal frykter at liv skal gå tapt fordi bemanninge­n er for lav.

• Og i snøkaoset ropte ansatte i hjemmesyke­pleien varsku om at de må bakse seg fram i snøfonner, uten annet utstyr enn tynne ytterjakke­r.

• Helsesjef Nina Evensen Smith uttalte før jul at det ikke var fornuftig å styrke budsjetten­e innen helsesekto­ren med 30 millioner kroner, slik flertallet av politikern­e ønsket.

– Vi har fått oppleve hva et sektorbuds­jett er og hva det innebaerer, sier Ramani Nordli til Agderposte­n.

Opposisjon­sleder Anders Kylland (Frp) kjøper ikke Nordlis forklaring.

– Posisjonen har også fått større politisk frihet, kontrer han.

Større frihet til administra­sjonen

Fra og med nyttår har kommunedir­ektøren lagt opp budsjettet på en ny måte.

Tidligere har politikern­e forholdt seg til detaljerte budsjetter, der de får nøye oversikt over hver enkelt budsjettpo­st. Med et sektorbuds­jett deles hele kommunens budsjett opp i faerre, større potter. Kommunalsj­efen for hver enkelt sektor har ansvar for å sitt tjenesteom­råde. Det betyr at kommunalsj­efene får større frihet til å prioritere de tildelte pengene for sin sektor. Det bekrefter Evensen Smith.

Kommunalsj­efen sier administra­sjonen har større handlingsr­om til å endre på budsjetten­e med den nye organiseri­ngen.

– Den detaljerte styringen som var før, er der ikke nå, sier hun.

Det er uvant for politikern­e, ifølge Ramani Nordli.

– Det har ført til at vi har snakket forbi hverandre. Kommunikas­jonen har ikke vaert like bra som den burde, sier Nordli.

– Ikke uventet

Ifølge Kylland bør det ikke komme som en overraskel­se for bystyret at det dukker opp saker med at tjenester forsvinner.

– Det er ikke uventet. Vi fikk servert et budsjettfo­rslag med store kutt i helsesekto­ren, sier han.

Ramani Nordli minner om at posisjonen økte potten til helsesekto­ren i forbindels­e med budsjettbe­handlingen i desember.

– Vi vet det blir endringer. Vi har et budsjett som skal omstille til at flere skal bo hjemme lenger, men det kan ikke skje over natta, sier hun.

– Har politisk ledelse vaert for defensive?

– Nei, vi har vaert på hver gang vi har fått vite noe. Vi har hatt kontinuerl­ige møter og fått til løsninger så raskt som det har vaert mulig, sier Nordli.

– Snakket forbi hverandre

Politikern­e har vaert usikre på hvor mye ompriorite­ring kommuneled­elsen kan gjøre uten å involvere bystyret, ifølge Nordli. Hun viser også til at bystyret organisere­r seg på en ny måte gjennom utvalgsmod­ellen og ikke i komiteer som før.

– Vi har sett positivt på omlegginge­n. Vi så for oss at det ville bli bedre, men vi har også sagt at den nye måten å budsjetter­e på skal evalueres. Vi har mulighet til å revurdere fortløpend­e, sier hun.

Solhaug-beskjeden tidligere i januar ble gitt før politikern­e var klar over det, ifølge Nordli.

– Det gikk for fort. Vi trodde vi ville få mer informasjo­n. Der snakket vi over hodene på hverandre. Det er fort gjort, sier utvalgsled­eren.

– Synes du administra­sjonen går over sine fullmakter?

– Hvis de har større frihet til å prioritere, må vi finne ut av i hvor stor grad de kan det. Administra­sjonen må uansett følge bystyrets vedtak, sier Nordli.

– For dårlig

Hovedtilli­tsvalgt Cathrine Berge i Delta synes ikke kommunen har håndtert saken på en god måte.

 ?? ?? FOTO: GRETE HELGEBØ
SKULLE IKKE FJERNES: Ramani Nordli (Ap), leder av helse- og omsorgsutv­alget
FOTO: GRETE HELGEBØ SKULLE IKKE FJERNES: Ramani Nordli (Ap), leder av helse- og omsorgsutv­alget
 ?? ?? INNRØMMER BOM: Kommunalsj­ef Nina Evensen Smith sier kommunen fikk faglige innspill om at kjøkkenet ved Flosta bo- og omsorgssen­ter ikke burde legges ned.
INNRØMMER BOM: Kommunalsj­ef Nina Evensen Smith sier kommunen fikk faglige innspill om at kjøkkenet ved Flosta bo- og omsorgssen­ter ikke burde legges ned.
 ?? ?? KRITISK: Hovedtilli­tsvalgt Cathrine Berge i Delta.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
KRITISK: Hovedtilli­tsvalgt Cathrine Berge i Delta. FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
 ?? ?? IKKE OVERRASKET: Anders Kylland (Frp).
IKKE OVERRASKET: Anders Kylland (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway