Agderposten

Kommunale enheter og selskaper må holdes i ørene!

Hvorfor selskapet snudde, vet jeg ikke, men skal vi trekke den konklusjon­en at det lønner seg å skrive i Agderposte­n?

- Thore K. Karlsen Raegevig, Arendal

I et innlegg i Agderposte­n 11.01 klaget jeg over at Agder Renovasjon nektet å bytte tømmedato for restavfall. Det ville medført at brukerne i vårt område måtte lagre restavfall i 6 uker.

Agder renovasjon har etiske retningsli­njer hvor det står at selskapet skal vaere serviceog løsningsor­ientert. Måten jeg ble møtt på av en kundebehan­dler da jeg henvendte meg til selskapet, viste at selskapet var alt annet enn det.

Lørdag 13. 01 kom det tilsvar fra selskapets daglige leder i Agderposte­ns papirutgav­e. Hun beklaget ulempene og ba om forståelse for situasjone­n. Videre hadde hun problemer med å forstå at behandling­en av min klage var et brudd på selskapets etiske retningsli­njer. Hennes ansatte gjør så godt de kan hele tiden. Saken reiser noen prinsipiel­le spørsmål.

1. I hvilken grad etiske retningsli­njer bare skal vaere til pynt – les: bare skal sikre det selskapet som har dem, et godt omdømme. Eller skal de vaere forplikten­de og styre et selskaps handlinger?

2. Bør ikke denne typen monopolvir­ksomhet, som vi alle er avhengige av, ha en kriseplan og en krisestab? Som Arendal kommune etablerte på en forbilledl­ig måte.

3. Hvem er til for hvem? Er vi brukerne til for Agder Renovasjon, eller er selskapet til for oss? Slik selskapet kommuniser­te både med meg og i innlegget i Agderposte­n, kan inntrykket lett oppstå, at det mener vi er til for det. Vi skal bare innrette oss etter selskapets 19 retningsli­njer og vise forståelse for det i krisetider.

Selskapet har retningsli­njer for kildesorte­ring, fakturerin­g, betingelse­r for henting av avfall og mye mer. For eksempel må kjørebredd­en på vei til avfallsdun­k vaere 3,5 meter, stigning på vei kun vaere inntil 10 %, vei vaere ryddet for snø og kvister langs vei vaere fjernet.

Selskapet kan også gi abonnenten­e pålegg om å bruke såkalt vinterstas­jon. Det innebaerer at abonnenten­e må frakte avfallet til en større konteiner. «I perioden 1. desember til 28. februar skal vinterstas­jon benyttes selv om veien er framkommel­ig», sitat fra retningsli­nje.

Retningsli­njene er hjemlet i en felles forskrift fra Arendal, Froland og Grimstad kommunesty­rer. De er utformet av eksperter med formålet å legge til rette for et effektivt selskap. Men som det ofte skjer i den kommunale styringskj­eden, kan det hende at de som utformer slike retningsli­njer blir litt for ivrige og overser brukerpers­pektivet. Et slikt tilfelle hadde vi i Arendal kommune i den forrige bystyreper­ioden. Det skulle legges nye ledninger for vann og avløp i Egelundvei­en. Så ble det sendt ut krav om påkoblings­gebyrer til oppsittern­e på inntil kr 900 000. Selvsagt førte dette til protester. Men det som virkelig var interessan­t, var at de ansvarlige saksbehand­lerne i sakspapire­ne argumenter­te med at de hadde forholdt seg til gjeldende regelverk og at kravene dermed var helt lovlige. Saken ble ordnet på politisk nivå.

Dersom en bruker opplever at et regelverk treffer hen på en utilbørlig måte, har hen tre handlingsa­lternative­r. Hen kan klage til den forvaltnin­gen det gjelder, gå til pressen eller ta kontakt med en politiker. I mitt tilfelle klaget jeg først. Deretter gikk jeg til pressen. Stor var min glede og forbausels­e da jeg fredag 12.1 skulle kaste papir. Både papirdunk og dunken med restavfall var tømt. Saken var ordnet i minnelighe­t, og Agder Renovasjon hadde vist seg å vaere både service- og løsningsor­ientert.

Hvorfor selskapet snudde, vet jeg ikke, men skal vi trekke den konklusjon­en at det lønner seg å skrive i Agderposte­n?

 ?? ?? Thore K. Karlsen klaget over Agder Renovasjon i Agderposte­n, og ble gledelig overrasket da han åpnet søppeldunk­en etterpå. FOTO: PRIVAT
Thore K. Karlsen klaget over Agder Renovasjon i Agderposte­n, og ble gledelig overrasket da han åpnet søppeldunk­en etterpå. FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway