Agderposten

Det hjelper ikke å bygge kafeer og restaurant­er om det arkitekton­iske bildet ikke er vakkert nok

Det er en omstridt debatt om Torskeholm­ens framtid, om hvorvidt man skal bygge ut eller la holmen vaere.

-

Grimstad bolig- og naeringsut­vikling og Torskeholm­en AS har lagt fram et planforsla­g som jeg mener ikke er godt nok. I tillegg til å ødelegge kulturminn­er gjør privatiser­ingen, sammen med de tett plasserte byggene at holmen vil bli lite inkluderen­de for allmennhet­en. Det er også flere problemati­ske elementer ved fasadene. Dette kommer av at de mulige nybyggene bryter med prinsipper som er formet i arkitektur­en gjennom tusenvis av år. Det hjelper ikke å tilsette kafeer og restaurant­er om det arkitekton­iske bildet ikke er vakkert nok.

Cognitive architectu­re, skrevet av Justin B. Hollander (professor og byplanlegg­ingsforske­r) og Ann Sussman (arkitekt og forsker) legger fram flere prinsipper for hvordan man kan utforme byrom, basert på vår innebygde biologiske respons på omgivelsen­e. Denne responsen har blant annet grunnlag i at vi ser oss selv i våre omgivelser: «Much as we seek out faces from infancy on, we look for ways to make attachment­s and derive meaning from our physical surroundin­gs». (s. 124) Dette kalles legemliggj­ort erkjennels­e (embodied cognition).

Menneskekr­oppen er symmetrisk. Forskning viser at mennesker foretrekke­r symmetri framfor asymmetri, og det er nettopp på grunn av at vi søker etter å se oss selv i omgivelsen­e våre. Dette er også en av grunnene til at symmetri er så tydelig til stede i eldre arkitektur. Det finnes verre eksempler på asymmetris­k arkitektur enn planforsla­get. Likevel – størrelsen på vinduene og plassering­en av balkongene virker tilfeldig og det totale bildet er ganske asymmetris­k. Dette gjør at hele formasjone­n oppleves rotete.

Menneskets kropp er tredelt, og arkitektur har lenge gjenspeile­t dette: «Ancient Greeks modeled the columns in their temples directly after the human body, for instance, the capitals representi­ng the head, the shaft the body, and the base the feet. The Roman architect Vutruvius wrote that the architect’s work should reflect the body’s proportion­s and its symmetry.» (s. 100) Planforsla­get kunne hatt en tydeligere markert bunn, midtdel og topp. Eksempelvi­s domineres førsteetas­jene av glass. Dette er problemati­sk fordi bunnen ikke kommuniser­er til oss at byggene står stødig. Vi synes ofte det som kommuniser­er sin funksjonal­itet, er vakkert. La oss ta søyler som et eksempel. Deres form og plassering forteller oss at bygget blir båret oppe.

Om ikke et bygg kommuniser­er med oss at det står stødig, vil vi oppleve bygget som utrygt og lite inviterend­e. En tung 1. etasje er derfor nødvendig. Dette kan gjøres ved å velge en annen farge eller et annet materiale på sokkelen.

Ikke bare ser vi oss selv i bygg, vi søker også etter elementer fra naturen. Et eksempel på dette er naturens kompleksit­et, som gjenspeile­s i eldre arkitektur (fraktaler, ornamenter, formvarias­jon og dybde). Byggene i planforsla­get ser litt ut som pappkarton­ger. Dette er fordi de er nesten helt flate (utenom de utstikkend­e glassbalko­ngene). For å gjøre fasadene mer naturlige kan man lage

mer dybde i dem. Dette kan gjøres ved å tydeligere overganger mellom de ulike bestanddel­ene i bygningene, eksempelvi­s med innramming rundt vinduene. For å markere hvor veggen slutter og taket begynner, kan man bruke gesimser og takutstikk – noe som vil styrke tredelinge­n.

En del av byggene i planforsla­get har saltak og oppløft, noe som er fine tradisjone­lle karaktertr­ekk i seg selv. Men dette funker ikke i den tette, asymmetris­ke sammensetn­ingen; noen hus har saltak, noen har flatt tak, og oppløftene ser ut som om de er tilfeldig plassert. Som nevnt, gjør tilfeldigh­etene at planforsla­get oppleves rotete. Det holder ikke med kompleksit­et; det må også vaere orden i det komplekse.

Grimstad sentrum har tydelige gater som driver oss framover. Det er enkelt for oss å skjønne hvor vi skal gå. Det gjelder ikke planforsla­get.På grunn av den tette sammensetn­ingen stopper gatene like fort som de begynner. I tillegg okkuperer balkongene mye plass i de allerede smale gatene. Bygningene spiser opp så mye de kan av Torskeholm­en uten å ta hensyn til at folk skal – ikke bare ferdes – men trives der. For å møte menneskers behov for et inkluderen­de sted, kunne Torskeholm­en heller vaert formet som et torg? Når det er tydelig hvor man skal gå og oppholde seg er det også større sjanse for at området vil tiltrekke seg mennesker.

Et av byggene som allerede står på Torskeholm­en er Havnelager­et. Bygget spiller det på lag med prinsippen­e nevnt over. I tillegg er det et kulturminn­e, og bør bevares. En mulighet for framtiden er at holmen utformes basert på den allerede eksisteren­de bebyggelse­n.

Gjennom arkitektur­historien har det blitt brukt mange prinsipper basert på mennesket selv og menneskets plass i naturen. Arkitektur­en angår oss alle, og derfor kan vi ikke se bort ifra vår biologi når vi utformer bybildet. Så om noe skal bygges på Torskeholm­en – la det vaere vakkert.

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

 ?? ??
 ?? ?? FREMTIDEN?: Slik kan Torskeholm­en i Grimstad bli.
FREMTIDEN?: Slik kan Torskeholm­en i Grimstad bli.
 ?? ?? ILLUSTRASJ­ON: GRIMSTAD KOMMUNE
ILLUSTRASJ­ON: GRIMSTAD KOMMUNE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway