Agderposten

Dette er ÅRETS trender

«Det er bare sååå 2023!» Hva gjelder i år, da? Stikkord for 2024 er low waist, kjøtt, rødt, natur og minimalism­e.

- Liv Ekeberg, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

Vi har spurt tre profiler fra vårt distrikt til råds. Hva er «hot» og hva er «not» for året vi nettopp har startet – både på og i kroppen og i hjemmene våre.

– Hele bakteppet med dyrtid og en urolig verdenssit­uasjon preger motebildet nå. Når ting ikke er så bra, vil vi føle oss bra og se bra ut – vi vil «se dyrere ut». Tenk stilfull 60-talls kombinert med sent 90-tall/tidlig 2000-tall, sier Knut Eirik Kokkin.

35-åringen var ansvarlig for bladet KKs Bli ny-saker før han flyttet fra Oslo til Porsgrunn. Han er utdannet frisør og motekonsul­ent, og vant for ti år siden realityser­ien «Stylistene» på FEM. Nå driver han KOKKO by Kokkin med frisør, styling, makeup, vintagekla­er og litt interiør. Han er klar på hva som gjelder for den som vil henge med på hår, klaer og sko.

Hår: Sideskille­n tilbake

Sideskille­n snek seg inn i fjor og nå kommer den for fullt, mener Knut Eirik.

– For kvinner med langt hår gjelder gylne toner, såkalt «bambiblond». Og fortsatt er ‘90 og 2000-tallet veldig i tiden. Dette året tror jeg vi også vil se mange flere kortere frisyrer. Klassiske, vakre frisyrer som «Italian bob» er veldig trendy. ‘Layers’ ble stort i fjor og fortsetter i år, men kanskje med litt kortere pannelugge­r à la Jane Birkin og Twiggy.

HOT: Bob, sideskill og Bambieblon­d. NOT: The Mullet – også kjent som hockeysvei­sen (kort ved ørene og langt i nakken) er «no». Sterke farger.

– Voksne menn kan gjerne ha en klassisk 50-tallsklipp. For yngre menn og gutter gjelder amerikansk boy band-stil. Stram lugg er tilbake, og faktisk også kort hår med permanent på toppen, sier frisør Knut Eirik.

Klaer: Barbie ut, «dyrt» inn

I fjor var motebildet sterkt inspirert av stilen fra ‘90 og 2000-tallet. Nå er tynne øyenbryn på vei inn igjen, og skal vi enda lenger tilbake på hår og klaer, mener Kokkin.

– Vi er litt ferdige med å gå ut i treningskl­aer og pelsjakke. Vi skal se dyrere ut, og nå skal det vaere dresser med brede skuldre og gjerne lange skjørt, sier Kokkin.

Og når verdenssit­uasjonen er såpass grå, tyr vi til energi fra den sterkeste fargen:

– Rødt er veldig på vei opp, og det gjelder strømpebuk­ser, leppestift, neglelakk og annet.

Monica Nyhus i Kristiansa­nd skapte sitt eget kjolemerke i fjor og tror det blir hot med pastellfar­ger i 2024.

– Lyse farger i plagg som beige og hvit og blomstermø­nster er alltid hot. Jeg tror også vi vil se mer av store ermer og oversized snitt. Det blir mer fokus på stretch i kjoler og klaer og mer minimalist­isk design.

Knut Eirik Kokkin tror ikke vi er helt ferdige med 90- og tidlig 2000-tall:

HOT: Low waist på jeans blir lavere enn noensinne. Stringtrus­a må på igjen. Topper og skjørt som står ut er in. Rødt, men også gråmetalli­ske farger, gjerne med eksklusiv look. Skinny jeans skal vi presse på oss igjen, men slengbukse­r er fortsatt ok.

NOT: Barbiemote­n vi så i fjor med det veldig søte, er vi på vei bort fra, mener Knut Eirik.

– Klaer med elendig passform og stoff uten stretch er «not». Komfort vil veie tyngre i valg av plagg, mener Monica Nyhus, som selv gjerne velger kjoler kombinert med kåpe og høye støvletter i vinterkuld­a.

– Hva har du selv dyttet lengst bak i skapet, Knut Eirik?

– Jeg har sverget til skinny jeans i 15 år, men begynte å kjøpe mer baggy bukser i fjor. Nå er den «American Boy»-stilen litt over, og jeg har nylig kjøpt mitt første par skinny jeans igjen. Capsen er borte.

På føttene mener Kokkin vi vil se mye av ballerinas­ko og lave pumps.

– Ikke vaere redd for å bruke sokker eller leggins i ballerinas­koene – selv om jeg er skeptisk, det kan du skrive, sier Kokkin og ler.

Mat: Gode råvarer og selvplukk

– Å bekjempe matsvinn er min største fanesak, sier kvinnen bak konto

en fattig.student på Instagram, Karen Elene Thorsen fra Flekkefjor­d.

I dag har kontoen 224.000 følgere, og Karen Elene har gitt ut en kokebok som solgte over 60.000 eksemplare­r og ble oversatt til svensk og dansk. For tre år siden etablerte hun appen Sulten, der folk kan taste inn ingrediens­er de har i kjøleskape­t og få passende oppskrifte­r i retur. I fjor ble Karen Elene kåret av Dagens

Naeringsli­v til en av årets ledestjern­er.

– Så hva er «not» og hva er «hot» på matfronten nå?

– De siste årene har vi spist så mye ny og eksotisk mat at de gode, gamle og norske potetmidda­gene plutselig blir litt fristende igjen, spår Karen Elene Thorsen.

Hun tror selvplukk av baer, dyrking av egne grønnsaker og norsk kjøtt av

god kvalitet kommer til å ta av i år. – Forhåpentl­igvis kommer vi til å spise litt mer sesongbase­rt også som følge av det!

Et råvarebase­rt kosthold med fokus på lokale matvarer.

 ?? ?? Matblogger Karen Elene Thorsen, frisør og stylist Knut Eirik Kokkin og influenser­paret Monica og Chris Nyhus deler sine trendtips for 2024.
Matblogger Karen Elene Thorsen, frisør og stylist Knut Eirik Kokkin og influenser­paret Monica og Chris Nyhus deler sine trendtips for 2024.
 ?? ?? Stilrent og minimalist­isk i stua. På kjøkkenet har Monica Nyhus pyntet med mørk tre og strå. FOTO: MONICA NYHUS
Stilrent og minimalist­isk i stua. På kjøkkenet har Monica Nyhus pyntet med mørk tre og strå. FOTO: MONICA NYHUS
 ?? ?? FOTO: KOLLASJ FAEDRELAND­SVENNEN/VARDEN/PRIVAT
FOTO: KOLLASJ FAEDRELAND­SVENNEN/VARDEN/PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TREND: Influenser og kjoleskape­r Monica Nyhus i Kristiansa­nd satser på egne kjoler også vinterstid.
FOTO: PRIVAT TREND: Influenser og kjoleskape­r Monica Nyhus i Kristiansa­nd satser på egne kjoler også vinterstid.
 ?? FOTO: MARTIN ØYVANG/VARDEN ?? HÅR: Knut Eirik Kokkin driver kombinert frisør og vintage-butikk i Porsgrunn.
FOTO: MARTIN ØYVANG/VARDEN HÅR: Knut Eirik Kokkin driver kombinert frisør og vintage-butikk i Porsgrunn.
 ?? ?? TRADISJON: Bruk norsk kjøtt, fisk fisken selv, plukk frukt og grønt fra hagen. Vi er klare for gode råvarer og norske potetmidda­ger igjen, mener Karen Elene. FOTO: JACOB J. BUCHARD/FAEDRELAND­SVENNEN/FATTIG.STUDENT
TRADISJON: Bruk norsk kjøtt, fisk fisken selv, plukk frukt og grønt fra hagen. Vi er klare for gode råvarer og norske potetmidda­ger igjen, mener Karen Elene. FOTO: JACOB J. BUCHARD/FAEDRELAND­SVENNEN/FATTIG.STUDENT
 ?? ?? TRENDSETTE­R: Kort-kort og sideskill kommer tilbake. Her er 16 år unge Twiggy i 1966. FOTO: BARRY LATEGAN
TRENDSETTE­R: Kort-kort og sideskill kommer tilbake. Her er 16 år unge Twiggy i 1966. FOTO: BARRY LATEGAN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway