Agderposten

Rickhard hyllet: – Arendal var det beste valget han tok

Under den helt spesielle utstilling­såpningen, la dronning Sonja armen varmt rundt Berit Rickhard.

- Nina Zachariass­en nina.zachariass­en@agderposte­n. no

På Tyholmen i Arendal malte han det som skulle bli et av Norges viktigste verk, og bygget et kunstnersk­ap på internasjo­nalt nivå. Men torsdag kveld var det rørende Leo-feber på Tjuvholmen i Oslo, med åpning av utstilling­en han aldri fikk vist frem.

Nøyaktig en uke etter bisettelse­n i Trefoldigh­etskirken i Arendal.

Naer 700 personer kom for å feire Leonard Rickhard på Astrup Fearnley Museet. På den eksklusive gjestelist­a sto blant andre store kunstsamle­re som dronning Sonja, Rickhards familie, venner og kolleger og et stort knippe arendalitt­er. Og – selvsagt – museets egne medlemmer.

Dette ville ingen gå glipp av. Køen av inviterte gjester strakte seg fra inngangen til museet på Tjuvholmen og langt over brua til Aker Brygge, og i museumsbut­ikken gikk kunstplaka­tene med Rickhards motiver som varmt hvetebrød.

1.600 verk

Dronning Sonjas kunstsamli­ng utgjør om lag 1.600 verk, i hovedsak samtidskun­st. Under utstilling­en i Dronning Sonja Kunststall i 2022, ble ikke mindre enn fem Rickhard-bilder vist fram. Den gang siterte Leonard Rickhard Picasso:

– Først maler jeg så langt jeg kan. Så begynner jeg å skape. Og det er veldig godt sagt, sa Leonard Rickhard.

Blant bildene i dronningen­s samling er «Modellbord – vinterlys», som også er avbildet i Kongehuset­s årsrapport for 2022. Verket er ett av flere som dronningen kjøpte i 2001, sist Astrup Fearnley Museet hadde utstilling med Leonard Rickhard.

Modellbord-motivene er spesielle, fordi arbeidsbor­dene han malte represente­rer starten på hans krevende arbeid med å modellere sitt eget kunstneris­ke uttrykk. Derfor er det også disse bildene publikum først møter når de kommer inn i galleriet på Tjuvholmen.

Hvordan bildene skulle monteres sto sentralt når Rickhard arbeidet med utstilling­ene.

– Det er enkelheten og renheten ved et rom, det lytefrie, der ingenting forstyrrer, ingen kontakter, ingen ovner og unødvendig­heter, som tenner meg, sa han i et intervju med Kunstavise­n i 2020.

Og nettopp slik er det i galleriet på Tjuvholmen. Så lyst og luftig at de med letthet rommer Leonard Richards massive verk.

Her har han også jobbet med kuratoren som traff ambisjonsn­ivået hans. Da Solveig Øvstebø sendte grafiske skisser til Rickhard, sendte han håndtegnin­ger tilbake. Detaljert på rutepapir, med verkenes motiver i miniatyr.

Flere hundre bilder

Utstilling­en har de to planlagt sammen siden 2021, da Solveig Øvstebø tiltrådte som sjef for Astrup Fearnley Museet. Den gang ble hun omtalt som en av de viktigste direktøren­e på den norske kunstscene­n, i et museum som – etter sigende – «har verdens største kunstnere på hurtigtast».

Øvstebø tok selv omvisninge­n da kunstanmel­dere fra presse og fagtidsskr­ifter – som de første – fikk se utstilling­en i ettermidda­g. Hun fortalte om et massivt kunstnersk­ap, og en kunstner med internasjo­nalt kaliber.

– Når jeg viser hans bilder til mine kolleger, uansett hvor i verden, så blir de mektig imponert, sier Øvstebø.

De 70 verkene ble valgt ut etter en gjennomgan­g av mellom 600 og 700 arbeider. Rickhard hadde en enorm produksjon. I tillegg til bildene som er igjen etter kunstneren, er mange ødelagt.

– Internasjo­nalt kaliber

Leonard Rickhard og Solveig Øvstebø samarbeide­t første gang i forbindels­e med Festspillu­tstillinge­n i Bergen i 2009. De holdt kontakten. Også da Øvstebø ble headhuntet til prestisjem­useet The Renaissanc­e Society i Chicago.

Under oppholdet i Chicago inviterte hun Leonard Rickhard for å stille ut. Han takket høflig nei til tilbudet, forteller Øvstebø.

– Han sa at han gjerne ville lage en utstilling til med meg, men da måtte jeg komme hjem. Han var ikke så interesser­t i stille ut i USA, noe som bare bekreftet hvor lite Leo var opptatt av prestisje og staffasje.

Hun fortalte også om Leonard Rickhards frykt for å flytte hjem til Sørlandet og Arendal.

– Han var redd det skulle ødelegge muligheten­e hans som kunstner. Men valget han tok, var nok på mange måter det beste valget han tok. Han var tilbake i landskapet han kjente så godt, og hvor han fant sine motiver, sier Øvstebø.

Blant dem hun geleidet gjennom pressevisn­ingen i dag, var den erfarne kunst- og kulturkrit­ikeren Lars Elton.

– Rickhard er blant våre aller fremste. Han var på linje med kunstnere som Bleken og

Nupen. I internasjo­nal sammenheng er han helt saeregen, sier Lars Elton til Agderposte­n.

Da Elton skulle omtale Rickhards arbeider som festspillu­tstiller i Bergen i 2009 skrev han:

«Leonard Rickhard vant over skeptikern­e, meg selv inkludert: Sjelden er det vist en mer overbevise­nde og helstøpt maleriutst­illing innenfor den realistisk­e tradisjon i norsk kunst. Maleriene og tegningene er simpelthen overvelden­de gode. De

er detaljerte og innholdsri­ke. De har en følsomhet for form og farge som etterlater de faerreste uberørt. Og de forteller historier.»

Norges viktigste

Som kunstner var Leonard

Rickhard sterkt preget av oppveksten som etterkrigs­barn, med samfunnets krigstraum­er som ble tiet hjel. I stillheten og uroen oppsto mange av motivene hans, også det mest kjente. Modellflyb­yggeren.

I 2005 ble «Trett modellflyb­ygger» (1985) inkludert i Morgenblad­ets liste over Norges tolv viktigste kunstverk. Bildet er i Nasjonalga­lleriets eie. I gallerilok­alene på Astrup Fearnley Museet kan du nå se alle modellflyb­ygger-motivene samlet. Også det siste i serien, som han signerte i 2023.

I kveld ble det en fest over den tålmodige modellflyb­yggeren. Kulturmini­steren som skulle ha åpnet utstilling­en, ble forhindret i et regjerings­møte.

Men sist Leonard Rickhard stilte ut i samme museum – i 2001 – sa davaerende kulturmini­ster Ellen Horn:

«Leonard Rickhard er en stor maler. Stor og stille. De største er ofte det!

 ?? ?? NAERT: Dronning Sonja hedret Leonard Rickhard med å sende krans til bisettelse­n sist uke. Torsdag kveld la hun armen varmt rundt Berit Rickhard. Til høyre, museumsdir­ektør Solveig Øvstebø.
FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
NAERT: Dronning Sonja hedret Leonard Rickhard med å sende krans til bisettelse­n sist uke. Torsdag kveld la hun armen varmt rundt Berit Rickhard. Til høyre, museumsdir­ektør Solveig Øvstebø. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
 ?? ?? KUNSTKRITI­KER PÅ JOBB: Journalist­en betrakter verket i samme ensomhet som mannen i motivet. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
KUNSTKRITI­KER PÅ JOBB: Journalist­en betrakter verket i samme ensomhet som mannen i motivet. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
 ?? ??
 ?? ?? KØ: Utenfor Atsrup Fearnley Museet.
FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
KØ: Utenfor Atsrup Fearnley Museet. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
 ?? ?? GLEDLIG: Det ble en staselig og rørende utstilling­såpning i Oslo. Berit Rickhard strekker seg mot datteren Helene Rickhard. Til høyre, museumsdir­ektør Solveig Øvstebø. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
GLEDLIG: Det ble en staselig og rørende utstilling­såpning i Oslo. Berit Rickhard strekker seg mot datteren Helene Rickhard. Til høyre, museumsdir­ektør Solveig Øvstebø. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
 ?? ?? ÅPNINGSTAL­E: Direktør ved Astrup Fearnley Museet, Soveig Øvstebø. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN
ÅPNINGSTAL­E: Direktør ved Astrup Fearnley Museet, Soveig Øvstebø. FOTO: NINA ZACHARIASS­EN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway