Agderposten

Sluttinnle­gg om Israels rett til landområde­r

Dette kan sikkert Jan Vatne og jeg debattere om med endeløse innlegg og motinnlegg, men jeg tror at jeg for min del setter strek her.

- Tore Emil Løvseth His, Arendal

Jan Vatne viser til mitt innlegg av 2. januar i Agderposte­n, hvor jeg la fram spesifikke vedtak og artikler om Israels legitime rett til landområde­ne vest for Jordan-elva. Likevel mener han fremdeles at jeg ikke har «henvist til en bestemt artikkel i avtalen eller i Balfour-erklaering­en».

Det var jo nettopp det jeg redegjorde for i innlegget, så hva mer kan jeg si? Jeg ser ikke helt hensikten med å gjenta meg selv, så det får vaere opp til Vatne hva han vil mene og tro om det spørsmålet.

Når det gjelder Sykes-Picot-avtalen som Vatne fremholder, så er det riktig at den ble holdt hemmelig, og heller aldri ble satt ut i livet. Likevel la den et politisk grunnlag for San Remo vedtaket som skulle bli dets avløser. Men selv om avtalen ble erstattet av San Remo vedtaket av 1920, vises det fremdeles til den. Avtalen hadde preg av «å selge skinnet før bjørnen var skutt», ettersom verdenskri­gen raste og utfallet var usikkert.

Sykes-Picot-avtalen var en

hemmelig overenskom­st mellom Storbritan­nia og Frankrike, og senere Russland, om framtidig disposisjo­n av territorie­ne til Det osmanske riket. Territorie­ne skulle deles mellom de tre landene. Frankrike forsøkte også å få Palestina (mandatet) innlemmet i Syria og under fransk kontroll, men Storbritan­nia og Russland nektet.

Utviklinge­n i krigen endret de alliertes posisjoner, og ved avslutning av krigen hadde britene erobret mesteparte­n av Midtøsten. Den nye situasjone­n gjorde at den engelske regjeringe­n revurderte innholdet i Sykes-Picot avtalen, som heller ikke anerkjente jødiske ønsker om et nasjonalhj­em i Palestina. Som et resultat ble Sykes-Picot avtalen aldri satt ut i livet.

Sykes-Picot-avtalen var heller

ikke legal og bindene etter internasjo­nal lov! Hemmelige avtaler skaper ikke internasjo­nal lov, det er fastslått i Folkeforbu­ndets pakt, FN-pakten og Wien-konvensjon­en om traktatret­ten. Det var bare en fredsavtal­e etter krigen som kunne danne internasjo­nal lov. Balfour-deklarasjo­nen ble også holdt hemmelig, men den ble vedtatt som juridisk bindende folkerett i San Remo 25.04.1920.

USAs president Wilson, som arbeidet for å få slutt på hemmelige avtaler, reagerte negativt da han fikk kjennskap til Sykes-Picot avtalen. Den langvarige virkningen av Sykes-Picot avtalen var at den la føringer for de allierte hovedmakte­ne da de ved fredskonfe­ransen i San Remo valgte mandatbest­yrere.

Dette kan sikkert Jan Vatne og jeg debattere om med endeløse innlegg og motinnlegg, men jeg tror at jeg for min del setter strek her. Vi får heller enes om å vaere uenige.

Kilder: Hovedsakel­ig «Israels

land etter internasjo­nal lov» av Bjørn Hildrum og «Midtøsten og Israel» av Ola E. Hals.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tore Emil Løvseth, Arendal.
FOTO: PRIVAT Tore Emil Løvseth, Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway