Agderposten

Kan risikerer reduksjon i premie

Tre forsikring­sselskap har vurdert sjansene for at Arendal kommunes eiendomsfo­retak får dekket utgiftene med å reparere det raste skoletaket.

- Grete Helgebø grete.helgebo@agderposte­n.no

Taket over kunst- og håndverksr­ommet på ungdomssko­ledelen av Asdal skole raste ned over pulter og stoler før skolestart mandag morgen.

Samme dag ble en rekke skoler stengt delvis ned i Arendal kommune, grunnet vannlekkas­je, mindre skader eller frykt for ytterliger­e takras.

Hva skadene har kostet har Arendal eiendom foreløpig ikke oversikt over.

I nabokommun­ene er det ikke meldt om skader i forbindels­e med snøsmeltin­gen.

I Arendal ble imidlertid ikke takene måkt før de store snømengden­e fikk selskap av plussgrade­r og regn for en god uke siden. I kjølvannet av hendelsen har Agderposte­n bedt tre ulike forsikring­sselskap vurdere skadene.

Både hos If, Storebrand og Tryg forsikring slås det fast at dårlig takmåking kan føre til at reparasjon av skaden ikke blir dekket fullt ut. Med andre ord at det gis avkorting i oppgjøret.

Risikerer reduksjon

– Jeg kan fortelle hvordan vi forholder oss til private bygg forsikret hos oss. Det er stort sett de samme reglene som gjelder for både bolig- og naeringsby­gg, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg forsikring. Han fortsetter:

– Dersom man ikke fjerner snø, og det oppstår en skade, kan man risikere redusert erstatning. Når taket er flatt blir det spesielt viktig å måke, på flate tak har ikke snøen noen vei å gå, sier Brandeggen.

– Hjelper det om man har gjort en vurdering, men tenkt at det vil gå bra?

– Å tenke er ikke helt innafor, nei.

Agderposte­n har flere ganger bedt daglig leder i Arendal kommune sitt eiendomsfo­retak, Øystein Sangvik, om å kommentere forsikring­sselskapen­es utsagn.

Han kommentere­r at det blir opptil Arendal kommunes forsikring­sselskap, K LP, å avgjøre eventuell avkorting.

– Det skjer etter naermere undersøkel­ser av snøforhold og blant annet konstruksj­on sm e s sige forhold, skriver S angvik i ene-post til Agderposte­n.

Vurderer aktsomhet

Kommunikas­jons rådgiver Vibeke Hoff Norbye i Storebrand slår også fast at det er eieren av bygget sitt ansvar å sikre at tak måkes.

– Dette må gjøres før tålegrense­n er nådd, sier hun.

Hun presiserer at det ikke er mulig å vurdere dette konkrete tilfellet uten en rapport fra fagkyndig takstmann, men:

– På et objektivt grunnlag kan det medføre avkorting dersom taket ikke er måkt og det er dette som er skadeutløs­t årsak, sier Hoff.

Kommunikas­jons sjef Sigmund Clementz i I f Forsikring sier til Agderposte­n at han ikke kan kommentere enkeltsake­r, men at det kan innebaere avkorting på forsikring­en dersom de konkludere­r med at kunden har opptrådt grovt uaktsomt eller ikke har gjort det de kunne for å forhindre skade.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? RAS: Slik ser det ut i kunst- og håndverksa­vdelingen der taket raste ned over stoler og skolepulte­r.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN RAS: Slik ser det ut i kunst- og håndverksa­vdelingen der taket raste ned over stoler og skolepulte­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway