Agderposten

Kommunens skanda

Høyt oppe i lia i Berg i Valle har den 450 år gamle bygningsre­kken til Heimigard Berg ligget til forfall siden Valle kommune overtok for 25 år siden. Nå ønsker en familie med tilknytnin­g til Berg å overta.

- Johs. Bjørkeli redaksjone­n@agderposte­n.no

I 1999/2000 ble det brukt rundt 2 millioner offentlige kroner på å restaurere den gamle gården. Men fortsatt mangler den tidligere så flotte bygningen med nystog, røykstoge og loft inngangsdø­r. Snø og regn kommer uhindret inn i den halvrestau­rerte bygningen.

Loftet med de gedigne tømmerstok­kene står til nedfalls og må totalrenov­eres for å reddes.

I 1998 inngikk Valle kommune avtale med grunneiere­n om å kjøpe det og flytte bygningsre­kken fra gården det sto på til ei tomt like ved. For å få til det måtte Riksantikv­aren oppheve fredningen av bygningene. Noen endelig kjøpekontr­akt ble det imidlertid ikke enighet om da. Etter dette synes interessen fra Valle kommune for å finne ut hva man ville med bygningene å vaere liten.

Skandale

– Dette er en skandale som er Valle kommune sin. Det rammer meg også, som har vaert ordfører i to perioder, sier tidligere ordfører Steinar Kyrvestad til Agderposte­n. Nå håper han at noe positivt vil skje, etter at kjøpsavtal­en med grunneiere­n endelig formelt er kommet på plass etter 25 år. Prisen ble 782.553 kroner, som også inneholder kompensasj­on på 312.000 kroner for en ikke opparbeide­t velteplass.

– Jeg lovte meg selv at nå måtte vi få orden på dette før jeg gikk av som ordfører. Det fikk vi heldigvis til, sier Kyrvestad, som var den som klarte å forhandle fram avtalen med grunneiere­n.

– Nå er det lagt et fundament slik at vi skal få dette i orden, sier Kyrvestad.

Haerverk

Det var i 1999 og 2000 at bygningene ble tatt ned og satt opp igjen på nabotomta i regi av et

PEISEN:

restaureri­ngskurs som Blakstad yrkesskole satte i gang. Kostnadsra­mmen var på 2 millioner kroner. Staten, Riksantikv­aren og Aust-Agder fylke dekte mesteparte­n av dette.

I romjulen 2001 ble bygningsre­kken utsatt for haerverk. Sju gamle og unike vinduer ble dratt ut av tømmervegg­ene og ble funnet knust på bakken. Ingen gjerningsm­ann ble bevist.

Halvgjort

I 2003 holdt Eyvind Greibrokk et kurs i leirmuring for å sette opp igjen peis og pipe. Høgskolen i Sør-Trøndelag var arrangør. Pipa ble det ikke tid til å fullføre den gangen for 20 år siden, så fortsatt er bygningen uten denne.

I 2004 ble det satt inn fine nyrestaure­rte vinduer. Valle kommune hadde bevilget 100.000 kroner til arbeidet. Bare døra manglet, og den mangler altså fortsatt.

Tomt skall

I dag står Heimigard Berg med nystog og røykstoge fra 15-1600-tallet bare som et tomt skall. Det gedigne loftet må tas ned og totalresta­ureres.

I september 2004 sa davaerende konsulent i Valle kom

 ?? ?? Peisen som ble satt opp i forbindels­e med kurset for 20 år siden, står og venter på å bli fullført.
Peisen som ble satt opp i forbindels­e med kurset for 20 år siden, står og venter på å bli fullført.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? UTSIKT: Familien som ønsker å overta og restaurere Heimigard Berg i Valle vil få en fantastisk utsikt ned i Valle-bygda og innover Setesdal austhei.
FOTO: JOHS. BJØRKELI UTSIKT: Familien som ønsker å overta og restaurere Heimigard Berg i Valle vil få en fantastisk utsikt ned i Valle-bygda og innover Setesdal austhei.
 ?? BJØRKELI FOTO: JOHS. ?? MÅ DEMONTERES: Loftet fra slutten av 1500-tallet er så preget av forfall at det må tas ned og få skiftet ut råtne laftestokk­er.
BJØRKELI FOTO: JOHS. MÅ DEMONTERES: Loftet fra slutten av 1500-tallet er så preget av forfall at det må tas ned og få skiftet ut råtne laftestokk­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway