Agderposten

Legård kan bli solgt

-

mune, Torgeir Haugaa dette til Faedreland­svennen:

«Vi treng pengar. Det vil eg gjere framlegg om i budsjettet for 2005. Då er det loftet som står for tur, deretter andre høgda i heile bygget, pipe, første etasje og mykje, mykje meir.»

Det skjedde ikke.

År med bekymring

– Vi har hatt stor bekymring for

Heimigard Berg i mange år. Vi har sett hvordan forfallet har akselerert, sier Ådne Sollid, tidligere kulturvern­leder i AustAgder, nå leder av bygnings- og fartøyvern­senter i Agder fylkeskomm­une.

– Vi er i en veldig god dialog med Valle kommune nå for å finne en løsning. Jeg skulle ønske jeg kunne avslutte min yrkeskarri­ere ved at det blir en lykkelig løsning for Heimigard Berg, sier Sollid, noen måneder før han blir pensjonist.

Symbolsk pris

Det er altså disse gamle bygningene med sin brokete historie som Elisabeth og Ørjan Bredvei fra Kristiansa­nd ønsker å overta til det de kaller «en symbolsk pris».

I brevet til Valle kommune med forespørse­l om å overta eiendommen viser Elisabeth Bredvei til sine røtter i Berg. Hele oppveksten har hun tilbrakt deler av ferien i Berg.

«Dette har jeg fortsatt med etter at jeg har fått familie. Etter hvert har hele familien følt tilhørighe­t til Berg», skriver hun.

I 2021 tok ekteparet kontakt med Valle kommune og ba om lov til å ta over og fullføre restaureri­ngen av Heimigard Berg, eller Vårhagan som er navnet på gnr./bnr. 51/14.

Svaret var at kommunen først måtte fullføre den formelle overdragel­sen fra opprinneli­g eier før kommunen kunne ta stilling til spørsmålet. Nå er det gjort, og familien Bredvei ønsker å sette i stand bygningene etter gjeldende retningsli­njer for så å bruke eiendommen til fritidsbru­k.

Kommunedir­ektør Vidar Homme sier til Agderposte­n at han vil legge fram en sak for kommunesty­ret om dette i mars.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ??
FOTO: JOHS. BJØRKELI
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? HØYT OG FRITT: Heimigard Berg ligger ved inngangen til Setesdal Vesthei i Valle. Den stemoderli­ge behandlet bygningen har nystog (naermest) fra ca. 1850, mens den nordre delen med røykstoge er fra slutten av 1500-tallet. Det samme er loftet i enden av bygningen.
FOTO: JOHS. BJØRKELI HØYT OG FRITT: Heimigard Berg ligger ved inngangen til Setesdal Vesthei i Valle. Den stemoderli­ge behandlet bygningen har nystog (naermest) fra ca. 1850, mens den nordre delen med røykstoge er fra slutten av 1500-tallet. Det samme er loftet i enden av bygningen.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? RØYKSTOGE: Baksiden av røykstoga fra slutten av 1500-tallet har praktfulle tømmerstok­ker, men baerer preg av forfall. Blant annet svikter bunnstokke­ne. Loftet til venstre.
FOTO: JOHS. BJØRKELI RØYKSTOGE: Baksiden av røykstoga fra slutten av 1500-tallet har praktfulle tømmerstok­ker, men baerer preg av forfall. Blant annet svikter bunnstokke­ne. Loftet til venstre.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? ÅPEN: Den verneverdi­ge bygningen har vaert uten dør i 20 år og dermed stått åpen for vaer og vind.
FOTO: JOHS. BJØRKELI ÅPEN: Den verneverdi­ge bygningen har vaert uten dør i 20 år og dermed stått åpen for vaer og vind.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway