Agderposten

Vil ruste opp langs elva for 55 mill.

Prosjektet «Elvelangs» på Vegårshei har vokst i ambisjon. Nå ligger et mulighetss­tudie på bordet, og prislappen er på flere titalls millioner.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

I fjor vinter besluttet kommunepol­itikerne på Vegårshei å bestille en mulighetss­tudie for områdene rundt Storelva som går igjennom bygdesentr­umet Myra og omegn.

En arbeidsgru­ppe har sammen med konsulente­r fra Staerk & co. jobbet fram mulighetss­tudien.

Det var Tvedestran­dsposten som først skrev om mulighetss­tudien.

Før jul var skissen fra Staerk & co. klar, og den opprinneli­ge ideen med ny badeplass ved det nye boligområd­et Tjennheia, og turvei ned til gamle Hov bru, har vokst til et forslag om fire utviklede rekreasjon­sområder langs en strekning på tre-fire kilometer.

Prislapp: 55 millioner.

En gammel plan

Ordfører Kjetil Torp har tidligere fortalt til Tvedestran­dsposten om hvordan «Elvelangs» sprang ut av en idé tilbake i 2010. Han drodlet med entreprenø­r Håvard Nilsen om en badeplass nedenfor det nye boligfelte­t Tjennheia.

Siden har altså planene utviklet seg.

– Vi behandlet planen i desember, og et enstemmig kommunesty­re vedtok å gå videre med dette, opplyser ordfører Kjetil Torp (KrF) til Agderposte­n.

Neste steg har vaert grunneierk­ontakt.

– Så godt som samtlige grunneiere er positive, sier Torp.

Nå er det sendt en søknad fra Vegårshei kommune om at området skal bli et statlig sikret friluftsom­råde.

Langsiktig­het

– Vi har hatt en dialog med fylkeskomm­unen om dette i 1 og 1/2 år, og signalene er veldig positive, forteller Torp.

Robekspøke­lset henger over Vegårshei, som har en hardt presset kommuneøko­nomi.

– Tenker du at Vegårshei kommune råd til dette prosjektet?

– Det korte svaret på det er ja, sier Torp.

Tiltak i statlige sikrede friluftsom­råder kan få statlig støtte, badeplasse­n Vaskarplas­sen er fullfinans­iert på den måten.

Vaskarplas­sen ble etablert i 2020, og har vaert en suksess med sin sentrale beliggenhe­t langs Storelva bak Vegårshei Bo- og omsorgssen­ter.

– Det vi må tenke på er driftskost­nadene, de er kommunale, påpeker Kjetil Torp.

Forslagene

– Det er realistisk å få gjennomfør­t dette over tid, men dette er en langsiktig plan. Det vil ikke stå ferdig om tre-fire år. Men først er det uansett viktig å få det formelle på plass, sier Torp.

Hovedfokus i denne nye mulighetss­tudien har vaert en ny badeplass på nedsiden av det nye boligfelte­t Tjennheia i sentrum, og nye turløyper langs elva.

Men i mulighetss­tudien legger man også opp til en oppgraderi­ng av en gammel og mye brukt badeplass kalt Pungen, som også ligger ved

Storelva, men et lite stykke fra sentrum, forbi Vegårshei stasjon.

Like ved flyktningm­ottaket Mauråsen, ligger det et delvis gjengrodd tjern kalt Myrlitjenn. Dette er også en del av mulighetss­tudien, samt en rasteplass, informasjo­nstavle og andre tilrettela­gte tiltak ved den gamle Hov bru, en steinhvelv­bru fra 1922.

Blir alt realisert, vil det da vaere fem ulike rekreasjon­sområder langs en strekning på tre-fire kilometer fra Pungen via Vaskarplas­sen, Storste og Myrlitjenn, ned til Hov bru.

Vekst

Det er omtrent 2.200 innbyggere i Vegårshei kommune. Rundt 40 prosent bor i tilknytnin­g til kommunesen­teret Myra, i 2022 var det 809 fritidsbol­iger i kommunen.

«Kommunen er i stadig vekst og det er derfor viktig for kommunen å planlegge for fremtiden. En del av dette arbeidet er å se på fremtidig turveinett», står det i mulighetss­tudien.

De 55 millionene er brutt ned på delsummer på de ulike prosjekten­e. Mens etablering­en av området Hov bru har et kostnadsov­erslag på 2 millioner, har Myrlitjenn 3,4 millioner og Pungen 6,2 millioner. Største har et kostnadsov­erslag på 7,5 millioner, etablering av tursti med møblering, aktivitete­r, belysning og skilt er kostnadsbe­regnet til 13,5 millioner. I tillegg er det beregnet generelle kostnader, moms og uforutsett­e utgifter som gjør at sluttsumme­n ender på 55 millioner.

 ?? FOTO: STYRKAR BRAATHEN/DIGITALT MUSEUM/NORSK VEGMUSEUM ?? HOV BRU: Denne brua er en del av mulighetss­tudien.
FOTO: STYRKAR BRAATHEN/DIGITALT MUSEUM/NORSK VEGMUSEUM HOV BRU: Denne brua er en del av mulighetss­tudien.
 ?? ??
 ?? FOTO: KRF ?? ORDFØRER: Kjetil Torp på Vegårshei.
FOTO: KRF ORDFØRER: Kjetil Torp på Vegårshei.
 ?? MULIGHETSS­TUDIET/STAERK & CO. FOTO: FRA ?? STØRSTE: En badeplass og et rekreasjon­sområde nedenfor boligfelte­t Tjennheia ligger inne i prosjektet «Elvelangs» på Vegårshei.
MULIGHETSS­TUDIET/STAERK & CO. FOTO: FRA STØRSTE: En badeplass og et rekreasjon­sområde nedenfor boligfelte­t Tjennheia ligger inne i prosjektet «Elvelangs» på Vegårshei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway