Agderposten

Mobberetts­sak kostet 1,9 millioner

Advokatene i rettssaken mellom de tre søstrene og Lillesand kommune fikk utbetalt 1,6 millioner. Totalt kostet saken det offentlige naer to millioner kroner.

- Erlend Olsbu, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

I løpet av syv dager fordelt på to rettsrunde­r behandlet Agder tingrett et søksmål fra tre søstre som ble utsatt for mobbing og rasisme ved Lillesand ungdomssko­le.

Søstrene ba om at Lillesand kommune ble dømt til å betale erstatning for «varige og betydelige psykiske skader». Kommunen avviste kravet og fikk medhold av tingretten.

Faedreland­svennen har bedt om og fått en oversikt over kostnadene med rettssaken.

Stat og kommune

Domstolene­s regnskaps- og lønnsseksj­on (DRL) opplyser at de to rettsrunde­ne kostet staten 1,2 millioner kroner. Dette inkluderer salaerene til søstrenes to advokater, samt utgifter til tolk, sakkyndig og fagkyndige meddommere.

Salaeret til advokat Gro Hamre i advokatfir­maet Tofte Hald, som var kommunens prosessful­lmektig, kommer i tillegg.

Dette var på 693.837 kr og 50 øre.

– Kostnaden har blitt delt 50/50 med forsikring­sselskapet, opplyser juridisk seniorrådg­iver Britt Ragnhild Berg i Lillesand kommune i en epost til Faedreland­svennen.

Kommunens andel dekkes av budsjettet til oppvekstse­ktoren, opplyser Berg.

Sakkyndig og tolk

Psykiatrip­rofessor Tor Ketil Larsen ble oppnevnt som sakkyndig. Han leverte rapporter om sin vurdering av søstrene i forkant, og fulgte hovedforha­ndlingen på videolink.

Kostnader til sakkyndig var på 225.930 kr, opplyser DRL.

I saker hvor det kreves saerlig kompetanse kan retten bli satt med fagkyndige meddommere. I denne saken fikk tingrettsd­ommer Elin Moseidjord med seg psykiater Gunnar Johannesse­n og psykologsp­esialist Christina Salthaug som meddommere.

Kostnadene for fagkyndige meddommere beløp seg til 75.865 kr, opplyser DRL.

Tolkeutgif­tene var på 52.556,39 kr.

De totale utgiftene med advokatsal­aerer ble dermed på 1,9 millioner.

Slipper å betale

Selv om søstrene tapte besluttet retten at søstrene ikke må betale for motpartens sakskostna­der.

«Retten viser til styrkefors­kjellen mellom partene og at til at det ligger i en velferdsme­ssig betydning å få en rettslig bedømmelse fra domstolen av kommunens handlemåte i en sak som gjelder skolemiljø», heter det i dommen.

De tre søstrene slipper også å betale sine egne advokater, ettersom de ble innvilget sin søknad om fri sakførsel. Det innebaerer at salaerene til søstrenes advokater dekkes av staten, med unntak av en egenandel som trolig er på rundt 9000 kroner.

Advokatful­lmektig Amina Riaz, som represente­rte to av søstrene, fikk utbetalt 573.750 kr for sitt arbeid.

Advokatful­lmektig Nargis Shah, som represente­rte den tredje søsteren og deres mor, har fått utbetalt 298.700 kr. Begge er ansatt i advokatfir­maet Suleiman, som holder til i Oslo.

Vil trolig anke dommen

Det er foreløpig uklart om søstrene vil anke til Agder lagmannsre­tt. Ankefriste­n er

30. januar.

– Vi skal gjøre en vurdering, men dommen blir nok anket, sier advokatful­lmektig Amina Riaz til Faedreland­svennen.

Advokatful­lmektig Nargis Shah antyder det samme.

– Det er ikke bestemt, men jeg regner med at dommen vil bli anket, sier Shah.

Tingretten la til grunn at de tre søstrene har vaert utsatt for mobbing, rasisme og trakasseri­ng, men konkludert­e med at skolen hadde satt inn flere tiltak for å bedre forholdene og dermed ikke var pliktig til å betale erstatning.

••• Les også leder side 16

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway