Agderposten

Dyrt, men nødvendig

Rettslig sett var det Lillesand kommune som gikk seirende ut av den såkalte mobbesaken i Lillesand. Likevel er det de som må baere kostnadene. Det er rimelig.

-

* kan synes både kostbart og uoverkomme­lig for «den lille mann». At vinneren i et sivilt søksmål må baere motpartens saksomkost­ninger, hører til sjeldenhet­ene. Likevel er det en viktig del av rettssikke­rhetsprins­ippene det norske rettssyste­met hviler på.

Det norske rettssyste­met

* det ingen vinnere i en sak der tre unge jenter og deres mor har saksøkt sin hjemkommun­e fordi de mener at kommunen ikke har gjort nok for å stoppe påstått mobbing, trakasseri­ng og rasisme. Formelt sett gikk kommunen seirende ut av tvisten og når man leser dommen, så skjønner man hvorfor.

Moralsk sett er

* satt inn store ressurser i forsøket på å lage en så god skoledag som mulig for de tre jentene som sammen med sin mor kom flyttende fra Bergen til Lillesand.

Lillesand kommune har

* sider er både grundig og velskrevet, og dommer Elin Moseidjord konkludere­r: «Oppsummert finner retten ikke at det foreligger noen svikt hos skolens ansattes arbeid med saksøkers psykososia­le miljø på skolen.».

Dommen på 69

* i følge Faedreland­svennen, kostet sakens vinner, altså Lillesand kommune, nesten to millioner kroner. Bortsett fra en egenandel på 9.000 kroner som saksøkerne må betale selv.

Likevel har saken,

* det synes urimelig at den som ufrivillig blir dratt inn i en rettstvist og senere vinner den, ikke bare skal baere sine egne kostnader, men også motpartens. Normalt sett er det taperen av en sak som må betale. Både for seg selv og motparten og saerlig dersom det er taperen som har tatt initiativ til rettssaken.

I utgangspun­ktet kan

* et viktig rettssikke­rhetsprins­ipp at også folk uten midler skal kunne gå til sak dersom de mener seg urettferdi­g behandlet. Og spesielt viktig er en slik sikkerhets­ventil dersom ens motpart er offentlig myndighet med tilsynelat­ende «ubegrensed­e midler».

Men det er

* retten har en høy pris - selvsagt rent økonomisk, men også på det personlige plan. Mobbesaken i Lillesand har allerede kostet kommunen nesten to millioner kroner. Noe vil dekkes av kommunens forsikring­sselskap, men en million i ekstra utgifter for en kommune med stram økonomi er mye. Spesielt mye når kommunen selv ikke har ønsket å dra saken for retten. Advokatutg­iftene alene beløper seg til over 800.000 for de tre søstrene og deres mor. I tillegg må kommunen betale sin egen advokat, samt sakkyndige.

Å gå til

* var et unntak, som det vi finner i tvistemåls­lovens § 20, ville det vaert vanskelig, for ikke si umulig, for en privat part å gå til søksmål mot stat og kommune. Både styrkeforh­oldet mellom partene og om saken er av en velferdsme­ssig betydning virker inn på vurderinge­n om «taperen» blir fritatt saksomkost­ninger. Dette unntaket er viktig for rettsikker­heten til folk flest. Det skal ikke vaere økonomi som avgjør om man skal kunne oppnå rettferdig­het.

Dersom det ikke

* er ankefriste­n for denne saken ikke utløpt. Vi har tidligere, på lederplass, tatt til orde for at «det er nok nå». Dommen er grundig – og beskriver også familiens bakgrunn og tidligere traumer svaert godt. Det er ingen tvil om at dette var mennesker med tung bagasje - og dessverre ble det ikke bedre i Lillesand. Uansett hvor mye sympati vi har med familien og hvor mye vi skulle ønske at livene deres skulle bli bedre i Norge, er ikke rettssalen riktig arena. Det er nok nå. Saken bør ikke ankes - og skulle den ankes er det ikke like rimelig at det offentlige baerer alle saksomkost­ningene.

I skrivende stund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway