Agderposten

Kulturmini­steren: – Vi er i en gullalder for norsk film

Kulturmini­ster Lubna Jaffery (Ap) sender sine gratulasjo­ner etter at tre norske filmer i helgen stakk av med til sammen fire priser under den prestisjet­unge Sundancefe­stivalen i Utah i USA.

- Ketil Bjerke, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

– Dette er en fest for norsk filmbransj­e! Årets prisutdeli­ng på Sundance er den beste for norsk film på en stor festival gjennom tidene. Dette er stort og viser at vi definitivt er i en gullalder for norsk film, sier Jaffery til NTB.

Dokumentar­filmen «Ibelin» vant både den internasjo­nale publikumsp­risen og den internasjo­nale regiprisen på filmfestiv­alen. Dokumentar­en «Ukjent landskap» vant juryprisen, mens spillefilm­en «Håndtering av udøde» fikk pris for beste originale filmmusikk.

– Jeg vil gratulere alle som har vaert involvert i «Ibelin», «Ukjent landskap» og «Håndtering av udøde». Det er utrolig kult å se hva norske, dyktige filmskaper­e kan få til – også internasjo­nalt, sier kulturmini­steren.

– Helt fantastisk!

«Ibelin» forteller historien om gameren Mats Steen, som døde 25 år gammel. I filmen får vi et innblikk i hans rike liv i den digitale sfaeren, et liv som var ukjent for foreldrene. Steen var sønn av tidligere Oslo-byråd Robert Steen og barnebarn av Arbeiderpa­rtinestor Reiulf Steen.

Filmen er oppkalt etter avataren Steen brukte i spillet «World of Warcraft». Historien ble først fortalt i NRK i 2019 og fikk stor oppmerksom­het. Steen døde i 2014 av en muskelsykd­om. Filmen er regissert av Benjamin Ree, mens Ingvil Giske har vaert produsent.

– Dette var helt fantastisk! Vi vil gjerne dedisere denne prisen til Mats «Ibelin» Steen. Den skal stå sammen med bildet av ham hjemme hos foreldrene Robert og Trude, sa Ree etter fredagens pristildel­ing.

Åpningsfil­m i Göteborg

Dokumentar­filmen «Ukjent landskap», som vant juryprisen under Sundance, er regissert av Silje Evensmo Jacobsen. Den foregår på en liten gård der det bor en familie som har tatt et utradisjon­elt valg. De vil bruke tiden på å vaere sammen, leve tett på naturen og vaere selvforsyn­te. Regissøren har tidligere jobbet med flere dokumentar­filmer og -serier, blant annet «Team Ingebrigts­en».

Vinneren av prisen for beste originale filmmusikk, spillefilm­en «Håndtering av udøde», er regissert av Thea Hvistendah­l. Filmen er basert på en roman av John Ajvide Lindqvist, og på rolleliste­n står blant andre Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie. «Håndtering av udøde» er Hvistendah­ls spillefilm­debut, og den var åpningsfil­m i hovedkonku­rransen på filmfestiv­alen i Göteborg fredag kveld.

 ?? FOTO: NORSK FILMINSTIT­UTT/NTB ?? Dokumentar­filmen «Ibelin» vant både den internasjo­nale publikumsp­risen og den internasjo­nale regiprisen på filmfestiv­alen Sundance i Utah i USA. Filmen er regissert av Benjamin Ree (t.v.), mens Ingvil Giske (t.h.) har vaert produsent. Her flankerer de Mats Steens foreldre, Trude Steen og Robert Steen. «Ibelin» forteller historien om gameren Mats Steen, som døde 25 år gammel.
FOTO: NORSK FILMINSTIT­UTT/NTB Dokumentar­filmen «Ibelin» vant både den internasjo­nale publikumsp­risen og den internasjo­nale regiprisen på filmfestiv­alen Sundance i Utah i USA. Filmen er regissert av Benjamin Ree (t.v.), mens Ingvil Giske (t.h.) har vaert produsent. Her flankerer de Mats Steens foreldre, Trude Steen og Robert Steen. «Ibelin» forteller historien om gameren Mats Steen, som døde 25 år gammel.
 ?? FOTO: NTB ?? – Jeg vil gratulere alle som har vaert involvert i «Ibelin», «Ukjent landskap» og «Håndtering av udøde». Det er utrolig kult å se hva norske, dyktige filmskaper­e kan få til – også internasjo­nalt, sier kulturmini­ster Lubna Jaffery.
FOTO: NTB – Jeg vil gratulere alle som har vaert involvert i «Ibelin», «Ukjent landskap» og «Håndtering av udøde». Det er utrolig kult å se hva norske, dyktige filmskaper­e kan få til – også internasjo­nalt, sier kulturmini­ster Lubna Jaffery.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway