Agderposten

Forteller om Agders giftige historie

I århundrer har vi brukt ulike giftstoffe­r for å bekjempe, lus, rotter, rev og ugress i vår kamp for herredømme over naturen. Onsdag kommer Anne Mette Seines for å fortelle om gifthistor­ien på Agder.

- Innsendt Sideblikk

I takt med industrial­isering, urbaniseri­ng og kommersial­ismens fremvekst har vi etablert og forsterket et forbruksmø­nster av ulike giftstoffe­r. Gift har vaert brukt som mektige, naermest allmektige, verktøy i menneskers kamp for tilvaerels­en, i kampen mot forfallet, i kampen om ressursene, i kampen mot sykdommer, i kampen mot udyr og skadedyr og i kampen mot verditap.

I Norge og Danmark var giftstoffe­r strengt regulert helt tilbake til 1600-tallet, men ikke strengt nok. Historien om Anne og Alet, seriemorde­rskene fra Arendal, som drepte med fluekrudt (arsenikk) på 1700-tallet bekrefter dette. Men historien deres var ikke unik, og trolig medvirket slike hendelser til en ytterliger­e innskjerpi­ng av giftkontro­llen i Danmark og Norge fra 1796. Fra da av måtte alle apotek, som var de eneste som hadde lov til å selge giftstoffe­r, føre protokolle­r over hvem som hadde kjøpt gift. Og for å få kjøpe gift måtte man ha med seg en attest fra presten. At dette virket avskrekken­de på morderske impulser finnes det dokumenter­te uttalelser på i rettsdokum­enter fra 1800-tallet. Men giftstoffe­ne var fortsatt i omløp og ble brukt i store mengder.

«Fra mitt ståsted, som historiker, har apotekenes giftprotok­oller vist seg å vaere en saerdeles detaljrik og pålitelig kilde til ulike lokalsamfu­nns bruk av gift», sier Anne Mette Seines.

Som første person i Skandinavi­a er hun i ferd med å fullføre en omfattende studie av over 30.000 individuel­le giftsalg fra apotek til privatpers­oner og små bedrifter fra 1796 til 1972.

Hun kommer til Kuben onsdag 31. januar for å fortelle om gifthistor­ien på Agder med lokale eksempler på bruk av blant annet arsenikk, stryknin, kvikksølv, blysukker og sovemiddel. Mer informasjo­n: www.kubenarend­al.no

Innsendt av Joanna Sunnset

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway