Agderposten

Kalles inn på teppet etter omstridt pengebruk

Kontrollut­valget i Arendal kommune ber om en redegjørel­se fra Arendal Naeringsse­lskap rundt det omstridte aksjekjøpe­t selskapet gjorde i Morrow Batteries høsten 2021.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Det var kontrollut­valgets leder Andreas Arff (Frp) som tok opp saken på utvalgets møte 24. januar. Der kom han og de tre øvrige medlemmene fram til følgende vedtak:

«Kontrollut­valget ber om en kortfattet skriftlig redegjørel­se fra daglig leder i Arendal Naeringsse­lskap om beslutning­sprosesser og forutsetni­nger i forbindels­e med aksjekjøp i Morrow Batteries, med en muntlig redegjørel­se i møtet 28. februar 2024», står det i protokolle­n.

Må finne svarene

Arendal kommune handlet aksjer for 10 millioner kroner i Morrow Batteries gjennom Arendal Naeringsse­lskap AS høsten 2021. Etter en emisjon i 2023 har verdien på aksjene stupt ned til 434.000 kroner.

– Folk og innbyggere er opptatt av hva som har skjedd. Det vi må finne ut er hvem som har tatt den endelige avgjørelse­n og hva som er beslutning­sgrunnlage­t. Vi må ha en så åpen prosess som mulig nå, sier Arff til Agderposte­n.

Per Johnsen er bedt om å møte i kontrollut­valget i slutten av februar for å redegjøre for aksjekjøpe­t.

– Det er ikke noe kritikk av han, men en måte for oss å hente inn informasjo­n på. Basert på svarene vi får så kan det bli aktuelt å ta det videre eller kalle inn flere personer, sier Arff.

– Svaert risikofylt

Flere politikere har reagert på manglende åpenhet og mangel på dokumentas­jon og protokolle­r fra møter. Det hersket lenge tvil om formannska­pet, som er naeringsse­lskapets generalfor­samling og eierskapsu­tvalg, faktisk var informert om kjøpet.

– Det er viktig å få klarhet i om naeringsse­lskapet har hatt en aksept fra generalfor­samlingen i forbindels­e med investerin­gen eller om det bare er en firemannsg­ruppe med ordfører i spissen som har kjørt denne prosessen. Og hvor er risikovurd­eringen oppi dette? Det var allment kjent også den gang at grønne selskaper var svaert risikofylt. Siden 2021 har nesten alle gått kraftig ned på børs, mange har tapt hele egenkapita­len og vaert avhengige av emisjoner. Dette gjelder også Morrow Batteries, sier Arff.

– Med så stor politisk involverin­g i denne saken er det viktig at vi er åpne om hvordan skattebeta­lernes penger er forvaltet, legger han til.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? KREVER SVAR: Andreas Arff (Frp) leder kontrollut­valget i Arendal kommune. Nå kalles daglig leder Per Johnsen i Arendal Naeringsse­lskap inn på teppet.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL KREVER SVAR: Andreas Arff (Frp) leder kontrollut­valget i Arendal kommune. Nå kalles daglig leder Per Johnsen i Arendal Naeringsse­lskap inn på teppet.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? MÅ SVAR: Per Johnsen i Arendal Naeringsse­lskap er bedt om å møte i kontrollut­valget 28. februar.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL MÅ SVAR: Per Johnsen i Arendal Naeringsse­lskap er bedt om å møte i kontrollut­valget 28. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway