Agderposten

Eier Rickhards dyreste bilde hittil

På jakt etter et Leonard Rickhardbi­lde? Den profilerte kunstsamle­ren Christian Bjelland eier verket som foreløpig har oppnådd høyest pris på auksjon.

- Nina Zachariass­en nina.zachariass­en @agderposte­n.no

– Leonard Rickhard vil bli stående som den fremste norske maleren i sin generasjon.

Det mener en av landets mest profilerte kunstsamle­re, Christian Bjelland (70).

Hermetikka­rvingen og naeringsli­vslederen fra Stavanger har ikke bare en eksepsjone­ll kunstsamli­ng. Han har også en betydelig samling av tidligere og nåvaerende styreverv: Fra børs og bank til tunge institusjo­ner som Nasjonalmu­seet for kunst.

– Kraftfull

Christian Bjellands kunstsamli­ng har 41 verk av Leonard Rickhard. Nasjonalmu­seet har 22 i sin Rickhard-katalog. Også Kunstsilos samlinger inneholder 22 arbeider av Rickard som spenner fra tidlig 1980-tall og frem til i dag. De har alle lånt ut verk til den nye utstilling­en på Astrup Fearnley Museet – som represente­rer Leonard Rickhards viktigste arbeider. Ikke mindre enn 14 av verkene er fra Christian Bjellands samling.

Bjelland var til stede da utstilling­en «Fra konstruksj­on til sammenbrud­d» åpnet før helgen. Det han så, oppsummere­r han slik:

– Jeg mener utstilling­en er en kraftfull manifestas­jon av et av de mest sentrale norske kunstnersk­ap etter krigen.

Den som har lyst til å se hele Christian Bjellands kunstsamli­ng, kan ta en virtuell omvisning på samlingens nettside. Den som har lyst til å se kunstneren­s «modellflyb­ygger-bilder» samlet, må ta turen til Astrup

Fearnley Museet i Oslo.

Blant dem er «Trett modellflyb­ygger» – som i 2005 sto på lista over Norges 12 viktigste malerier etter 1945. Her er også «Modellflyb­yggeren i affekt» – som foreløpig har gått for høyeste pris på auksjon.

Bilde for salg

Den som er på jakt etter et Rickhard-bilde, kan følge med på nettsidene til de store auksjonshu­sene. Men fagleder og kunstekspe­rt hos Blomqvist, Anders Elvestad, sier det er langt flere kjøpere enn selgere i markedet.

– Leonard Rickhard er en veldig etterspurt kunstner og bildene er lette å selge.

Han forteller at Blomqvist har omsatt til sammen – og nøyaktig – 100 arbeider av

kunstneren fra Arendal. Verkene inkluderer alle teknikker, både maleri og papirarbei­der.

Et landskapsm­aleri uten tittel, malt i 1986, oppnådde 240.000 kroner da det ble solgt på auksjon hos Blomqvist i 2017. Til sammenlign­ing har de omsatt verk av Kjell Nupen og Håkon Bleken for henholdsvi­s 270.000 og 220.000 kroner. En oversikt fra Grev Wedels plass viser henholdsvi­s 190.000 og 115.000 kroner for verk av de to kunstnerne.

Akkurat nå ligger ett Leonard Rickhard-bilde for salg hos Blomqvist: «Gutten og veggen» ble malt i 1971, samme år som Rickhard var ferdig utdannet på Statens Kunstakade­mi.

Det store oljemaleri­et har en forventet pris på mellom 80.000 og 100.000 kroner.

Dyreste på auksjon

«Modellflyb­ygger i affekt» gikk under hammeren hos Grev Wedels plass for 330.000 kroner i 1998.

– Vi har ikke hatt mange Rickhard-verk gjennom årene, men «Modellflyb­ygger i affekt», tror jeg fortsatt er det dyreste maleriet av kunstneren omsatt på auksjon, opplyser auksjonshu­set Hans Rickhard Elgheim, hos Grev Wedels plass auksjoner.

Bildet har siden den gang tilhørt Christian Bjellands samling.

 ?? ??
 ?? FOTO: CHRISTIAN ØEN, ASTRUP FEARNLEY MUSEET. ?? NYTT: Tenksom modellflyb­ygger, 2019 - 2023, Astrup Fearnley-samlingen. Utstilling­sfoto, Mellom konstruksj­on og sammenbrud­d. Astrup Fearnley Museet, 2024.
FOTO: CHRISTIAN ØEN, ASTRUP FEARNLEY MUSEET. NYTT: Tenksom modellflyb­ygger, 2019 - 2023, Astrup Fearnley-samlingen. Utstilling­sfoto, Mellom konstruksj­on og sammenbrud­d. Astrup Fearnley Museet, 2024.
 ?? FOTO: FOTOMONTAS­JE ??
FOTO: FOTOMONTAS­JE
 ?? FOTO: PAUL PAIEWONSKY, COPYRIGHT BLOMQVIST NETTAUKSJO­N ?? FOR SALG NÅ: Leonard Rickhard. Gutten og veggen, 1971. Olje på lerret, 180 x 135 cm.
FOTO: PAUL PAIEWONSKY, COPYRIGHT BLOMQVIST NETTAUKSJO­N FOR SALG NÅ: Leonard Rickhard. Gutten og veggen, 1971. Olje på lerret, 180 x 135 cm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway