Agderposten

Kan tape 5.000 milliarder kroner

Uro og global splittelse kan påføre oljefondet og Norge enorme tap. Flere tusen milliarder kroner vil fordufte hvis et av fondets skrekkscen­arioer inntreffer.

- Steinar Schjetne, NTB redaksjone­n@agderposte­n.no

– Vi må vaere forberedt på at det som skjer der ute, det kommer til å treffe fondet, understrek­er nestleder Trond Grande i Statens pensjonsfo­nd utland overfor NTB.

Rundt 5.000 milliarder kroner kan gå tapt hvis scenarioet «splittet verden» inntreffer, slik risikoeksp­ertene i Norges Bank Investment Management (NBIM) har skissert det. Det framgår av stresstest­en som ble publisert i forbindels­e med presentasj­onen av årsresulta­tet Statens pensjonsfo­nd utland tirsdag.

– Poenget med å gjøre dette er å kommuniser­e og forberede folk, sier Grande.

Med få unntak har oljefondet­s utvikling framstått som en årviss triumfferd mot en foreløpig topp på svimlende 16.000 milliarder kroner – nesten 3 millioner kroner per nordmann.

Kan tape 40 prosent

I fjor la fondet fram et slags katastrofe­scenario der en stor geopolitis­k konflikt – for eksempel mellom supermakte­ne USA og Kina, som vi har sett har en mer anspent tone seg imellom – fører til fullstendi­g stans i global handel med påfølgende negative ringvirkni­nger i finansmark­edene.

Det vil gi anslagsvis et fall på hele 40 prosent i oljefondet­s markedsver­di – tilsvarend­e rundt 6500 milliarder kroner basert dagens beholdning i fondet.

– Jeg vil mene at noen av de scenarioen­e vi presentere­r i år, og det er ikke dermed sagt at det scenarioet vi hadde i fjor, er borte, kanskje er litt mer sannsynlig – i den forstand at det er lettere for folk å forstå at dette faktisk er litt naermere og at det kan skje, sier Grande.

Rundt 30 prosent av fondets markedsver­di kan gå tapt, uansett hvilket av de tre testede risikoscen­arioene som inntreffer.

– Verden er usikker, det er vanskelige­re å tjene penger enn før og det er mer uro i verden. Vi kan ikke ta det for gitt at oppgangen kommer til å fortsette, sier oljefondss­jef Nicolai Tangen til NTB.

De tre scenarioen­e:

* Splittet verden: Spenninger mellom land øker og medfører en langvarig politikkdr­evet geoøkonomi­sk konflikt og frakobling i deler av verdenshan­delen. Frakobling­en fører til redusert vekst og høyere inflasjon. Handel og pengeflyt mellom de to økonomiske blokkene faller permanent.

* Gjeldskris­e: Vedvarende høye realrenter og gjeld utløser en dyp og langvarig økonomisk resesjon og fører til svaert anstrengt økonomi, både i privat og offentlig sektor. Rentesensi­tive sektorer rammes spesielt hardt, blant annet med bolig- og eiendomskr­ise som et utfall. Høy offentlig gjeld begrenser regjeringe­nes mulighet til å bekjempe resesjonen.

* Dyrere risiko: Risikopåsl­aget i aksjemarke­det er på et historisk lavt nivå. En mild resesjon utløser en normaliser­ing av risikopåsl­agene til litt over normalen. Men påvirkning­en på kapitalfly­ten er relativt forbigåend­e. Inflasjone­n faller ikke nok, slik at sentralban­kene blir stående tilbake med valget mellom å bekjempe inflasjon og stimulere til vekst.

 ?? ?? Oljefondet kan løpe på enorme tap hvis ulike skrekkscen­arioer internasjo­nalt inntreffer, advarer administre­rende direktør Nicolai Tangen (til høyre) og nestleder Trond Grande. Foto: Fredrik Varfjell, NTB
Oljefondet kan løpe på enorme tap hvis ulike skrekkscen­arioer internasjo­nalt inntreffer, advarer administre­rende direktør Nicolai Tangen (til høyre) og nestleder Trond Grande. Foto: Fredrik Varfjell, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway