Agderposten

UiA har flest fuskesaker

Universite­tet i Agder felte flere studenter enn alle landets universite­ter i fjor, på tross av at det på langt naer er det med flest studenter.

- Maia Aslaksen maas@agderposte­n.no

I 2023 felte Universite­tet i Agder 74 studenter for fusk. Så mange som 54 av disse ble utestengt.

Det kommer fram i en artikkel i Khrono, en nyhetsavis for høyere utdanning og forskning.

Universite­tet med omtrent 14.000 studenter har flere fuskesaker enn alle andre universite­ter i landet. Blant disse NTNU, som har over tre ganger så mange studenter.

På landsbasis var det totalt 526 studenter som ble felt for fusk.

UiA hadde også flest fuskesaker i 2022, og er ifølge Khrono den institusjo­nen som har utestengt flest studenter for selvplagia­t de siste årene, av de universite­tene som fører statistikk på dette.

Trengs en diskusjon

Rektor ved UiA, Sunniva

Whittaker mener at den store spredninge­n i antall saker mellom institusjo­nene kan tyde på at det er på tide med en diskusjon om hvordan man håndterer slike saker.

– Men man kan også si at det at vi har et høyt tall, betyr at vi har god kultur og gode rutiner for å avdekke fusk, sier hun til Khrono.

Whittaker poengterer at universite­tets vedtak ble stående i samtlige av de 33 sakene som av UiA-studenter ble klaget inn til det nasjonale Felles klagenemnd i 2022.

Savner felles regelverk

Oline Saether i Norsk studentorg­anisasjon er blant flere som etterlyser et felles regelverk for fuskesaker. I dag blir reglene bestemt ved hver enkelt institusjo­n.

Hun mener at de varierende tallene er tegn på ulik praksis.

– Sannsynlig­vis illustrere­r dette at praktiseri­ngen av samme regelverk er ulik, og dermed gjør at studenter ved én institusjo­n hyppigere straffes for fusk enn studenter ved andre, sier Saether til Khrono.

– Og det mener vi er svaert uheldig.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? FLEST SAKER: Universite­tet i Agder topper listen over fuskesaker i 2023.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER / NTB FLEST SAKER: Universite­tet i Agder topper listen over fuskesaker i 2023.
 ?? ?? REKTOR: Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker mener at det kan vaere på tide med en diskusjon om hvordan landets institusjo­ner håndterer fuskesaker.
REKTOR: Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker mener at det kan vaere på tide med en diskusjon om hvordan landets institusjo­ner håndterer fuskesaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway