Agderposten

Lei av å se sjødumpi

De ansatte i miljøstift­elsen GRIDArenda­l synes det er trist å se at store mengder snø daglig dumpes i sjøen rett utenfor vinduene deres. – Vi ser at mye søppel havner i sjøen nå.

- Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Det sier marinbiolo­g Eirin Husabø, associate expert, waste and marine litter – eller ekspert på søppel og marin forsøpling i GRID-Arendal.

Dumpingen har vaert tema i mang en lunsj på hennes arbeidspla­ss.

– Vi ser jo rett ut dit snøen dumpes og har snakket mye om dette. I starten var snøen hvit og fin, men nå har de holdt på med dette i flere uker og vi ser at snøen er svartere enn i starten og da reagerer vi – for snøen er tydelig forurenset, sier Husabø til Agderposte­n.

Bilder Agderposte­n har fått fra flere ansatte i GRIDArenda­l viser en del skrot i vannet rett utenfor ferjekaia på Tyholmen der lastebil etter lastebil har tømt sine snølass.

• Les Arendal kommunes tanker om snø i sjø lenger ned i saken.

– I ukevis

– Vi har også sett brøytestik­ker i plast, andre plastbiter i ulike størrelser – og på vannet ligger det et slags oljefilter, sier Husabø og legger til:

– Vi vet at snøen kan inneholde miljøgifte­r, sand, grus, olje, mikroplast som kan vaere negativt for miljøet i havet. Nå har vi sett på denne dumpingen i ukevis.

Husabø og hennes kolleger jobber med forurensin­g på internasjo­nal basis. GRIDArenda­l samarbeide­r med FNs miljøprogr­am (UNEP) for å levere miljøinfor­masjon og ressurser som støtter baerekraft­ig utvikling.

– Vi lager produkter for å informere internasjo­nal befolkning og politiske organer om temaer tilknyttet forurensni­ng og miljøgifte­r. Så da blir vi jo frustrert når vi ser forsøpling skje så naert der vi jobber – i eget lokalmiljø, sier hun.

Ny rapport i Oslo

Husabø viser til at nye resultater i en rapport fra Miljødirek­toratet viser at det er like mye mikroplast fra bildekk på havbunnen i Oslofjorde­n som i jordprøver ved høytrafikk­erte veier. Dette ifølge NRK.

– Hva med nysnø. Synes dere det er greit å dumpe den i sjøen?

– Nysnøen er jo reinere, og jeg forstår behovet for å bli kvitt den snøen raskt, men når snøen har fått samle opp mye avfall fra bilene – for eksempel plast fra bildekk, følger dette med snøen ned i vannet – noe som ikke er bra.

Eirin Husabø og kollegene ønsker seg et landdeponi for snøen.

– Da ville det vaert mye enklere å kontroller­e forurensni­ngen som skjer – og lettere å rydde opp.

Vil sende ned dykkere

Vidar Holmsen Engh, avdelingsl­eder for vei og parkering i Arendal kommune, sier dette:

– For et par år tilbake hadde kommunen en studie over et par år der vi tok prøver av snøen for å se hva den inneholder. Rapporten viser at snøen ikke inneholder så mye som ikke kan dumpes i sjøen – men det følger jo med grus, søppel og lignede. Vi har gjort en del tiltak – blant annet kjøpt inn feiemaskin som kan gå i vinterhalv­året. Før det er meldt snøfall, feier vi gjennom sentrum slik at det skal bli minst mulig søppel. I tillegg tømmer vi sluk. Det har vaert en ekstraordi­naer situasjon nå med mye mer snø enn vanlig. Vi har god kontroll på det vi selv dumper på tipp-plassene på Tyholmen og Grand-hjørnet, men det er også mange private aktører som tipper snø der. Til våren skal vi sende ned dykkere for å rydde opp begge plasser.

– Må kjøres langt

– Hva med mikroplast?

– Det er en vurdering Statsforva­lteren får ta. Vi har en søknad liggende inne angående snø i sjø, men uansett som om snøen smelter i gatene, ville dette til slutt havne i sjøen – mye kommer jo også ut med overvann.

– Er snødeponi på land vurdert?

– Det må man i så fall lage et miljøregns­kap på. Det er ikke noen slik plass i naerheten at de tetteste områdene her i Arendal, så da må snøen transporte­res veldig langt, svarer Holmsen Engh

– Må selv ta ansvar

På Arendal kommunes hjemmeside står dette:

«Snøen må vurderes for forsøpling og forurensni­ng i hvert enkelt tilfelle. Om du ønsker å dumpe snø i sjøen, må du selv ta ansvar for å vurdere om snøen er ren. Du kan forebygge ved rydde før snøfall, undersøke avfallsmen­gder ved nedsmeltin­g, foreta prøvetakin­g osv. I Pollen og Kittelsbuk­t er det ikke lov å dumpe snø pga. de miljøtilta­kene vi har gjennomfør­t der. Hvis det er ekstremt store snømengder vil kommunen evt. søke om dispensasj­on fra Statsforva­lteren.»

 ?? FOTO: INNSENDT ?? VED FERGELEIET: Snøen dumpes noen meter unna – her et bilde fra fergeleiet på Tyholmen i Arendal.
FOTO: INNSENDT VED FERGELEIET: Snøen dumpes noen meter unna – her et bilde fra fergeleiet på Tyholmen i Arendal.
 ?? FOTO: GRID-ARENDAL FOTO: INNSENDT ??
FOTO: GRID-ARENDAL FOTO: INNSENDT
 ?? ?? MARINBIOLO­G: Eirin Husabø i GRID-Arendal og liker ikke synet hun ser fra arbeidspla­ssen sin.
MARINBIOLO­G: Eirin Husabø i GRID-Arendal og liker ikke synet hun ser fra arbeidspla­ssen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway