Agderposten

Bare 3 av 10 personer statning for koronava

165 personer fra Agder og Telemark har bedt om erstatning etter skader som følge av koronavaks­inen. Aldri har NPE fått så mange klager totalt og utbetalt så mye erstatning som i fjor.

- Liv Ekeberg, forbrukerj­ournalist forbruker@agderposte­n.no

673 mennesker fra hele landet sendte i fjor inn krav til Norsk Pasientska­deerstatni­ng for skader de mener skyldes koronavaks­inen. Det er 26 faerre enn året før. Men bare 30 prosent av de som har meldt inn skade, har fått medhold og utbetalt erstatning de siste tre åra, viser ferske tall fra NPE.

Totalt i perioden 2021 til 2023 er 165 av vaksinesak­ene kommet fra pasienter bosatt i vårt område, henholdsvi­s 72 i Telemark og 93 i en av Agder-kommunene.

I Telemark er 18 av sakene avgjort med erstatning til pasienten, mens 30 av dem har fått avslag. 14 av sakene er ennå ikke avgjort, mens 10 er henlagt.

I Agder har også 18 pasienter fått medhold i klagen, mens hele 50 av sakene har fått avslag. 21 saker er ikke avgjort, mens 4 er henlagt.

7 av 10 får avslag

I en pressemeld­ing onsdag sier direktør i Norsk pasientska­deerstatni­ng, Kristin Cordt-Hansen, at det er positivt at de som har opplevd bivirkning­er søker erstatning hos NPE. Den høye avslagspro­senten, 70 prosent av sakene ender med avslag, kommentere­r hun slik:

- Vi må vaere åpne om hvorfor mennesker som har det vondt likevel ikke fyller kriteriene for erstatning. Det er viktig både for oss og potensiell­e erstatning­ssøkere at de setter seg inn i hva som skal til for å få erstatning før de søker. Slik unngår vi også å måtte skuffe erstatning­ssøkere når vi ser at vilkårene for erstatning ikke er oppfylt.

Cordt-Hansen anbefaler mulige søkere å ta sjekkliste­n på NPEs nettside «for å få en pekepinn på om de har rett til erstatning».

NPE har de siste tre årene fått inn 1.673 koronavaks­inesaker og utbetalt naermere 17 millioner kroner i erstatning til pasienter i denne gruppen.

Rekordmang­e krav

I fjor fikk 5.800 personer medhold eller avslag på sin klage. Det er rekordmang­e.

– Vi har aldri før behandlet så mange saker som i 2023. Våre saksbehand­lere har jobbet smidig og effektivt over lang tid for å behandle den store bunken med søknader, sier , i en pressemeld­ing onsdag.

Ortopedi, altså beinskader, beinsykdom­mer og deformitet­er og sykdommer i muskulatur, er den overlegent største skadegrupp­en. Her har antall saker økt fra 1.515 i 2019 til 1.729 i fjor.

Den nest største gruppa med klagesaker er fra pasienter med svulst og kreft. Noe overrasken­de er tannbehand­linger den tredje største pasientgru­ppa. Her har økningen vaert markant:

Økning i tannsaker

Antall mottatte tannsaker har økt med 46 prosent. I årene fra 2019 til 2022 var tallet noenlunde stabilt fra 612 til 682. Men i fjor mottok NPE hele 994 saker knyttet til skader knyttet til behandling av tenner.

Noe av årsaken til økningen i antall saker, uansett pasientgru­ppe, mener NPE er at klageordni­ngen er blitt mer kjent. Pasientska­deerstatni­ngen har i sitt formål å vaere synlige og lett tilgjengel­ige, og aktivt opplyse om retten til erstatning. Her kan du lese mer om det.

Rekordhøy utbetaling

I alt 1,4 milliarder kroner ble utbetalt i erstatning i fjor. Det beløpet er høyere enn noen gang. I løpet av 2023 fikk 1.602 erstatning­ssøkere medhold. 4.143 fikk avslag.

Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) har de siste tre årene utbetalt naermere 17 millioner kroner i erstatning.

Mange søknader vitner om at flere kjenner til ordningen, men ventetiden oppleves lang, skriver NPE i pressemeld­ingen. Gjennomsni­ttlig ventetid er seks måneder.

Forstår vente-frustrasjo­n

Likevel – direktøren har forståelse for at mange synes

 ?? ?? 70 prosent av de som har meldt inn skade etter koronavaks­ine, har fått avslag i NPE.
70 prosent av de som har meldt inn skade etter koronavaks­ine, har fått avslag i NPE.
 ?? FOTO: NPE ??
FOTO: NPE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway