Agderposten

Fikk erksine-skade

-

det er frustreren­de å vente på svar for sin sak.

– Det er ingen hemmelighe­t at en økning på nesten 800 søknader fra et år til et annet kan føre til at det tar lengre tid før du som erstatning­ssøker får vite om du har rett til erstatning. Våre saksbehand­lere jobber raskere enn før, men bunken med nye søknader inn gjør at de kan bli liggende i en slags kø før vi får startet på dem, sier Cordt-Hansen.

- Vi er opptatt av å fornye oss, og ta grep som gjør pasientene­s opplevelse bedre. Å få ned ventetiden er et av våre viktigste mål.

Tidligere var det slik at bare de som sendte inn klagen elektronis­k fikk svar om at saken var registrert. Dette har NPE nå endret på. Fra 15. november i fjor har det blitt sendt ut brev til alle søkere som bekreftet mottatt søknad og gir informasaj­on om ventetid.

– Vi har hatt flere saker med tørketroml­er som starter branner. Lo kan selvantenn­e, og et fullt lofilter er en brannrisik­o. Det er en utrolig unødvendig risiko å ta, sier brannekspe­rt Øystein Øren i Frende Forsikring,

I en pressemeld­ing opplyser forsikring­sselskapet om en ny undersøkel­se fra Norstat, som viser at én av fem aldri har renset i tørketromm­elen.

– Det har gått helt galt for flere, sier Øren, og understrek­er:

– Rens filteret hver gang maskinen har vaert i bruk!

– Sjokkerend­e

Brannvesen­et gir full støtte til Ørens oppfordrin­g.

– Jeg renser lofilteret hver gang tørketromm­elen har vaert i bruk og tenker det er det lureste. Jeg tar det enten det er mye eller lite lo i filteret, sier avdelingsl­eder for forebyggen­de avdeling i Sandefjord brannvesen, Øystein Mathisen, i pressemeld­ingen.

Både brannvesen­et og forsikring­sselskapet liker dårlig funnene: 20 prosent av de spurte sier at de aldri har rengjort lofilteret i tørketromm­elen sin.

- Det synes jeg er sjokkerend­e. Jeg vil ikke tenke på hvordan det ser ut i de maskinene. Det verste er brannfaren det skaper, men maskinene tørker dårligere også, sier brannekspe­rten i Frende.

Ifølge tall fra DSB var det 242 boligbrann­er mellom 2016 og 2022 som startet i vaskemaski­n eller tørketromm­el.

Brannvesen­et forklarer at et fullt lofilter i tørketromm­elen kan føre til varmgang i maskinen.

– Luftsirkul­asjonen blir dårligere, og det er ganske spreke varmeeleme­nter i disse tromlene. Det som skjer når du får varmgang er at loen i seg selv kan ta fyr sammen med det som er inne i trommelen, sier Mathisen i brannvesen­et. Så ofte rengjør nordmenn lofilteret:

• Etter hver vask – 42 prosent

• Etter annenhver vask – 10 prosent

• Siste måneden – 12 prosent

• Siste halve året – 7 prosent

• Siste året – 5 prosent

• Mer enn et år siden – 3 prosent

• Har aldri gjort det – 21 prosent

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN ??
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN
 ?? FOTO: NPE ?? Direktør i Norsk pasientska­deerstatni­ng, Kristin Cordt-Hansen oppfordrer de som er mulige søkere om erstatning til å ta sjekkliste­n på NPEs nettside.
FOTO: NPE Direktør i Norsk pasientska­deerstatni­ng, Kristin Cordt-Hansen oppfordrer de som er mulige søkere om erstatning til å ta sjekkliste­n på NPEs nettside.
 ?? FOTO: NPE ??
FOTO: NPE
 ?? ?? KLAR OPPFORDRIN­G: Fra brannekspe­rt i Frende Forsikring, Øystein Øren.
KLAR OPPFORDRIN­G: Fra brannekspe­rt i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway