Agderposten

Sørlandsmi­lliardaere­r satser på tidligere Å Energi-profiler

Tidligere Å Energiansa­tte satser på råvarehand­el. Med seg har de fire pengesterk­e sørlandsfa­milier.

- Sindre Hopland, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

Selskapet har fått navnet Future Commoditie­s og skal ved oppstart i sommer handle nordisk kraft.

– Jeg kom i kontakt med Partner Energy, Espen Lundstrøm og Frank Håland, som hadde spennende planer, sier Andreas Myhre som nylig gikk av som leder av Konsesjons­kraft IKS etter en årrekke i Entelios.

Nå skal han lede den nye satsingen.

– Det blir et lokalt investerin­gsselskap som har fokus på fornybar energi og energisyst­emet. Partner Energy har over tid jobbet med å etablere et handelsmil­jø på Sørlandet, fortsetter han.

Det var bransjenet­tstedet Montel som først omtalte saken.

Myhre får også med seg tidligere kolleger fra Entelios, naermere bestemt Kristian Wiik Ravnaas og Geir Johan Sletten som har drevet med krafthande­l for Å Energi-selskapet.

Det er denne trioen som skal jakte avkastning i et urolig kraftmarke­d.

Tidligere Agder Energi-topp Frank Håland, som har ledet Partner Energy i en årrekke, går inn som styreleder i Future Commoditie­s.

– Dette har ligget som en del av strategien vår og har vaert et av områdene vi har ønsket å satse på, sier Håland.

Tåler motgang

– Tanken har vaert at vi ønsker å etablere et uavhengig handelssel­skap. I dag er de aller fleste slike selskaper limt fast i kraft- eller oljeselska­per, sier Myhre.

Future Commodotie­s skal handle de fleste råvarer, og fokuserer på å handle engros, altså ikke ned til sluttkunde slik man gjør i Entelios.

Myhre forklarer at man vil jobbe inn mot det grønne skiftet, og gjennom etablerte markedspla­sser handle alt ifra gass og kull til vannkraft og hydrogen.

– For eksempel er hydrogen som råvare ganske nytt, og ikke omsatt i noen saerlig grad i markedene. Det blir en av våre styrker, at vi kan forstå disse nye råvarene som kommer.

Myhre sier det er stor risiko forbundet med handelen, men at det skjer i ordnede former.

– Vi er opptatt av god risikostyr­ing, og har etablert god systematik­k for å håndtere ulike situasjone­r. Investoren­e er langsiktig­e, og vi kommer til å vaere posisjoner­t når muligheten­e er der når det skjer større ting i kraftmarke­det

Future Commoditie­s har fire sørlandsin­vestorer som er med, hvor Glastad-familien står bak Partner Energy, videre er JJ Ugland Kapital, Andreas Skalleberg og Skeie-familien har en like stor eierandel.

– Dette er profesjone­lle investorer som er klar over at det er risiko i disse markedene, og som kan tåle litt motgang om det skulle komme, sier Myhre og får støtte av Håland.

– Vi er veldig fornøyd å få med oss solide lokale investorer, og personlig synes jeg det er gøy å skape noe på Sørlandet.

– Er det mulig for traderne å tjene gode penger om avkastning­en er god?

– Joda, det er en bransje hvor det er muligheter. Vi har som prinsipp i alle våre selskaper at medeierska­p er et prinsipp, og derfor har de ansatte også eierskap i selskapet.

Også Frank Hålands makker i Partner Energy, Espen Lundstrøm, som har 14 års erfaring fra DNB kapitalfor­valtning, blir sentral i selskapet.

Stor volatilite­t

Myhre forklarer at krafthande­len kan vaere en forsikring mot svekkelser i for eksempel aksjemarke­det hvor investoren­e opererer, da markedene ikke samvariere­r.

Det er svingninge­ne, eller volatilite­ten, i kraftmarke­det som er muligheten Myhre og partnerne tror kan bety stor avkastning.

– Den volatilite­ten som ligger foran oss er veldig attraktiv. Jeg aner ikke hva som kommer til å skje, men jeg vet at noe som er svaert lite sannsynlig kommer til å skje. Det er jo krigen i Ukraina et eksempel på.

– Hvor mye kapital trengte dere for å starte opp?

– Du må ha en god del, dette er ikke noe for hvem som helst, sier Myhre uten å ville gå inn på detaljene.

Sterkt lokalt fagmiljø

Myhre sier det ikke er tilfeldig at de etablerer seg nettopp på Sørlandet. Agder har opparbeide­t seg et sterkt fagmiljø innen krafthande­l med både Å Energi og Volue i Arendal.

– Det er disse tradisjone­ne vi vil bygge videre på.

Sørlandet har også lenge hatt noen av landets kjente krafttrade­re, deriblant Einar Aas, som både tjente og tapte store summer på krafthande­l.

– Det har jo vaert kraftinves­torer som har tatt stor risiko, og tapt store penger. Hva tenker dere om dette når dere starter opp?

– Vi er flere mennesker i selskapet som holder hverandre i sjakk, samtidig som vi har et styre som hele tiden følger med risikoen, og stiller oss til ansvar, så det tror jeg går bra, sier Myhre.

 ?? FOTO: GEIR ANDERS RYBAKKEN OERSLIEN ?? Andreas Myhre var lenge ansiktet utad for Entelios, men skal nå lede et tradingsel­skap finansiert av private midler.
FOTO: GEIR ANDERS RYBAKKEN OERSLIEN Andreas Myhre var lenge ansiktet utad for Entelios, men skal nå lede et tradingsel­skap finansiert av private midler.
 ?? ?? Andreas Skalleberg
Andreas Skalleberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway