Agderposten

Kommentare­r til rektor Whittakers uttalelser om fusk

Det er alvorlig at studenter fusker. Men det er langt mer alvorlig at et universite­t ikke følger prosedyrer samt etiske og forvaltnin­gsmessige prinsipper, og til overmål bløffer.

- Karl Øyvind Jordell Professor emeritus, Univ i Oslo

I et oppslag om statsråden­es plagiatsak­er på Agderposte­ns nettside 28.1. uttaler rektor ved UiA seg:

1. Hun sier: « … det er vanskelig å vurdere om Ingvild Kjerkol og Sandra Borch fusket i oppgavene sine. […] Vi er ikke på en god vei når Gud og hvermann skal lete etter tekstlikhe­t.»

Jeg har fulgt nøye med, og der er ingen tegn til guddommeli­g aktivitet i disse sakene – snarere tvert imot, «the devil is in the details». Der er tilløp til engasjemen­t fra hvermann, f eks en ordfører for Ap i Trøndelag som forsvarte Kjerkol i VG.

Men de fleste som har uttalt seg, er journalist­er og fagfolk. Selv har jeg gått inn på Kjerkols sak med utgangspun­kt i en svaert grundig gjennomgan­g av fem journalist­er i TV2. Her er linken.

2. Hun sier videre: « … det er utfordrend­e å felle dom over hva som er fusk og ikke.»

Det er en utfordring UiA ikke har taklet i en fuskesak derfra, som jeg har vaert involvert i, siden studenten sto fram i Agderposte­n for to og et halvt år siden. Da påsto man at studenten hadde stjålet fra en bachelorop­pgave fra en annen institusjo­n. Det var ikke mulig å forstå hvordan studenten kunne ha funnet fram til denne oppgaven, men meget enkelt å finne ut at hun hadde referert til laereboka, som hun også hadde oppgitt som kilde. Til overmål hadde hennes advokat fremholdt dette overfor UiA.

I slike saker skal det, ifølge tidligere leder av den nasjonale Felles klagenemnd, innhentes uttalelser fra faglaerer og sensor. Det ble ikke gjort i dette tilfellet. Anklagen om plagiat fra bachelorop­pgaven var noe UiAs administra­sjon fant på; den var ikke fremmet av sensor. Hadde man fulgt korrekt prosedyre, ville faglaerer og/eller sensor, som rimeligvis kjenner til innholdet i laereboka, kunnet avverge denne beskyldnin­gen.

Men UiA stolte blindt på dataverktø­yet som benyttes for å avsløre fusk, og ved to nemndbehan­dlinger var det ingen voksne hjemme ved UiA, som kom på den tanke at begge studentene selvfølgel­ig hadde benyttet samme laerebok som kilde. Da jeg kunne påvise at kilden var laereboka, bløffet UiA, og sa at man tok høyde for at laerebøker ikke var inkludert i den tekstmasse­n man sjekket mot. Men det hadde man overhodet ikke berørt i sakens dokumenter; nettavisen Khrono omtalte derfor UiAs utsagn om at man tok høyde, som løgn.

Det verste er at UiA ikke har kommet med en klar frifinnels­e på dette punktet; man har skutt seg inn under at saken har vaert behandlet i Felles klagenemnd. Men ifølge tidligere rektor ved Universite­tet i Bergen, prof Bernt, som også er en nestor innen forvaltnin­gsrett, har det underligge­nde organet, her UiA, både en forvaltnin­gsrettslig og en etisk plikt til å rette opp egne feil. Det har man ikke vaert villig til.

3. Endelig sier Whittaker: «Vi er tydelige overfor studentene på hva som regnes som fusk.»

Vel, det var man ikke i denne saken. Både til meg og til VG har studenten sagt at da en vanlig eksamen under pandemien i hui og hast ble omgjort til hjemmeeksa­men, og det oppsto usikkerhet blant studentene om hvordan man skulle referere til den litteratur­en man trakk inn i hjemmeoppg­aven, ble det svart fra laereren at det viktige var å få fram hvilken kilde man hadde benyttet.

På to andre anklagepun­kter

oppga studenten derfor kilde på korrekt måte. Men på ett anklagepun­kt overså hun å legge inn fire anførselst­egn, og på et annet fikk hun ikke fram at hun hadde gjengitt de samme listene i en tidligere besvarelse. På grunnlag av dette ble hun utestengt i to semestre, med et brutto lønnstap på 600.000 kr over yrkesløpet. Hadde man fulgt korrekt prosedyre og innhentet uttalelse fra faglaerer, ville vedkommend­e kunne ha bekreftet at det var blitt presisert at å oppgi kilde var blitt fremholdt som det vesentlige. (For å sette studentens sak i perspektiv: Kjerkol har ca. 30 feil av førstnevnt­e type ovenfor, og i tillegg mange åpenbare plaigierin­ger.)

4. Det er aldri for sent å rette opp feil. UiA kan når som helst skrive til studenten, frikjenne henne på det anklagepun­kt som var feil, og beklage feilen. På de andre punkter kan man sette ned straffen under henvisning til at korrekt prosedyre ikke ble fulgt. Når det slik innrømmes saksbehand­lingsfeil, vil Felles klagenemnd måtte følge UiAs vurdering.

Det er alvorlig at studenter fusker. Men det er langt mer alvorlig at et universite­t ikke følger prosedyrer samt etiske og forvaltnin­gsmessige prinsipper, og til overmål bløffer.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Karl Øyvind Jordell, professor emeritus, Universite­tet i Oslo.
FOTO: PRIVAT Karl Øyvind Jordell, professor emeritus, Universite­tet i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway