Agderposten

Går mot rettssak etter dødsfall

Daglig leder i firmaet Wethe Holtskog Frostad Industrier AS, Øystein Frostad, har fortsatt ikke vedtatt boten firmaet fikk etter at en mann falt i døden i mai 2022.

- Marianne Stene marianne.stene@agderposte­n.no

Både firmaet Wethe Holtskog Frostad Industrier AS og bedriftsei­eren Øystein Frostad ble anmeldt etter at en polsk mann mistet livet i en fallulykke under støpearbei­d ved det gamle bilopphogg­eriet i Bosvika i Risør i mai 2022.

Etter nesten et år med etterforsk­ning siktet politiet Frostad for brudd på både Arbeidsmil­jøloven og brudd på Planog bygningslo­ven i mai i fjor.

I september konkludert­e imidlertid statsadvok­atene i Agder at Frostad ikke kunne holdes personlig ansvarlig for dødsulykke­n, samtidig ila de firmaet en foretaksbo­t på 500.000 kroner.

Den boten har Frostad fortsatt verken vedtatt eller betalt.

– Nei, det har jeg bare ikke kommet rundt til, sier han til Agderposte­n.

– Var på besøk

Frostad har hele tiden vaert tydelig på at han ikke erkjenner straffskyl­d i saken.

For mens politiet mener at den polske mannen døde mens han arbeidet for Wethe Holtskog Frostad Industrier AS, hevder bedriftsei­eren selv at mannen var på besøk, og selv hadde et ønske om å bidra med støpearbei­d på tomta.

– Jeg hadde aldri møtt ham før. Han kom på besøk sammen med en kompis av meg. De ville fiske og se Risør, har Frostad tidligere uttalt til Agderposte­n.

Har gått fem måneder

Denne forklaring­en har imidlertid verken påtaleansv­arlig Bernt Olav Bryge eller Statsadvok­at Carl H. Leknesund festet noe lit til. I september ble firmaet altså ilagt en foretaksbo­t på 500.000 kr for brudd på blant annet arbeidsmil­jøloven.

Ifølge Bryge er det svarfrist på fem dager for å vedta slike forelegg. I dette tilfellet er snakk om fem måneder.

– Når forelegget ikke besvares innen fristen er rutinen at det purres opp, før det gis varsel om at saken bringes inn for retten, opplyser Bryge til Agderposte­n.

– Vil ta noe tid

Da Agderposte­n snakker med Frostad har det akkurat blitt februar, og han har fortsatt verken vedtatt eller betalt boten på 500.000 kr.

– Hva tenker du om at saken vil ende i retten om du ikke betaler?

– Det har jeg ikke tatt noen stilling til. Det ordner advokatene mine med, sier han.

Saken er foreløpig ikke berammet, og Bryge forteller om mange lignende saker som går parallelt.

– Prosessen vil nok ta noe tid, sier påtaleansv­arlig, men legger til at mye vil vaere avklart ved utgangen av mars.

 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ?? MENER BEDRIFTEN MÅ HOLDES ANSVARLIG: Firmaet er ilagt en bot for blant annet brudd på arbeidsmil­jøloven etter at mann falt i døden ved det nedlagte bilopphogg­eriet i Bossvika i Risør i mai 2022. Men bedriften har fortsatt ikke gjort opp for seg.
FOTO: THORVALD KNUDSEN MENER BEDRIFTEN MÅ HOLDES ANSVARLIG: Firmaet er ilagt en bot for blant annet brudd på arbeidsmil­jøloven etter at mann falt i døden ved det nedlagte bilopphogg­eriet i Bossvika i Risør i mai 2022. Men bedriften har fortsatt ikke gjort opp for seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway