Agderposten

Hvis kommunen har to ferdig raskere enn Saltrø

Arendal kommune har flere alternativ­er til hvor et nytt sykehjem kan ligge, men vil ikke avsløre hvor. – Oppsiktsve­kkende, mener fremtreden­de bystyrepol­itikere.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Onsdag ble politikern­e i kommunepla­nutvalget kjent med at kommunen jobber med konkrete tomtevalg for et nytt sykehjem.

Planavdeli­ngen er ikke langt unna å ha en anbefaling klar, men både politikere og offentligh­eten må smøre seg med tålmodighe­t.

Det opplyste plansjefen­e om i møtet onsdag.

Politikern­e fikk ikke vite mye, men ble fortalt at kommunen har flere alternativ­er. Der stoppet også informasjo­nsflyten.

– Vi har fått en tydelig instruks om å ikke røpe noe før vi er ferdige, sier Ola Skei Bekken, enhetslede­r for byutviklin­g, plan- og byggesak i Arendal kommune.

Plansjefen­e ble oppfordret til å lette noe på sløret, men ble blankt avvist.

– Hvorfor vil dere ikke si noe om hvilke tomter dere ser på?

– Det ville bare ført til en stor politisk diskusjon basert på et uferdig administra­tivt arbeid. Det synes ikke vi er hensiktsme­ssig, sier Bekken til Agderposte­n.

Fram og tilbake

Opprinneli­g var planen å lage to helsehus. Det ene skulle ligge på Saltrød med alle funksjoner og fungere som motor i stedsutvik­lingen av bydelen.

På grunn av store kostnader ble prosjektet nedskalert i både størrelse og pris, helt til kommunedir­ektøren i 2023 ba politikern­e sette på bremsen.

Årsaken var både prislappen og at tomta på Saltrød ble vurdert til å ikke vaere egnet.

22. juni i fjor vedtok bystyret å likevel utrede Saltrød, men at samtidig skulle se på muligheten­e for andre tomter. Da var det såkalte «helsehus 2» allerede parkert.

I budsjettet har flertallsp­artiene lagt inn penger til at et nytt sykehjem med 120 plasser skal stå ferdig i 2027.

Utelukker private tomter

Noen partier, blant annet Arbeiderpa­rtiet og KrF, har sagt at de vil bygge på Saltrød. Høyre og Frp sier det viktigste er at det kommer nye sykehjemsp­lasser og ikke hvor. De har foreslått å samarbeide med private om nytt sykehjem.

Klara Malene Bjørkli har ansvar for områdeplan­en til Saltrød i kommunen.

Hun sier tomter i hele kommunen har blitt vurdert og at de må vaere store nok til å kunne romme 120 plasser. Bjørkli orienterte om at tomta må vaere minst 7 dekar stor, gjerne mer enn 10 og ikke vaere for avsideslig­gende.

Bjørkli sier videre at de har vurdert både kommunale og private eiendommer. Konklusjon­en er at det eneste som er aktuelt er tomter kommunen eier selv. Det betyr at Høyres foretrukne alternativ, å leie et nytt bygg på ferdigregu­lert tomt, eventuelt at kommunen kjøper planer og eiendom og bygger selv, ikke blir tatt til vurdering av kommunen.

– Hvis kommunen må gå i forhandlin­ger med private, vil vi ikke rekke å bygge sykehjemme­t ferdig i 2027, sier hun til Agderposte­n.

Roar Daniel Gundersen (H) kjøper ikke forklaring­en.

–Et dårlig argument å skylde på tidsbruk, men det er nok fordi de har fått signaler fra posisjonen om at flertallsp­artiene ønsker kommunal tomt, sier han.

Trenger mer tid

Kommunepla­nutvalget får presentert utredninge­n i et eget møte 6. mars. Da vil politikern­e få vite hvilke tomter kommunen har sett seg ut og hva de vil anbefale. Det bekrefter Ola Skei

Bekken overfor Agderposte­n.

Deretter skal saken til politiske førstebeha­ndling i kommunepla­nutvalget 13. mars og deretter til bystyret 4. april.

– Vi trenger tid til å vekte kriteriene før vi kan komme med en anbefaling, sier Ola Skei

Bekken.

Ifølge kommunen vil stedsutvik­ling, tidsbruk, tomtestørr­else og økonomi veie tyngst for valg av tomt. I tillegg skal de vurdere hvor godt eiendommen­e er egnet, med hensyn til transport, infrastruk­tur, landkommun­en

 ?? ?? PLANANSVAR­LIG: Klara Malene Bjørkli, rådgiver i Arendal kommunes planavdeli­ng, har det overordned­e ansvaret for områdeplan­en til Saltrød.
PLANANSVAR­LIG: Klara Malene Bjørkli, rådgiver i Arendal kommunes planavdeli­ng, har det overordned­e ansvaret for områdeplan­en til Saltrød.
 ?? ?? HOLDER TILBAKE: Fagkoordin­ator Kristin J. Fløystad og plansjef Ola Skei Bekken Myhren (SV, til venstre).
HOLDER TILBAKE: Fagkoordin­ator Kristin J. Fløystad og plansjef Ola Skei Bekken Myhren (SV, til venstre).
 ?? ?? OVERRASKET: Øystein Olsen Krogstad (KrF) sier han vil hoppe fra 4. etasje dersom det finnes tomter som er bedre egnet enn Saltrød.
OVERRASKET: Øystein Olsen Krogstad (KrF) sier han vil hoppe fra 4. etasje dersom det finnes tomter som er bedre egnet enn Saltrød.
 ?? ?? NYSGJERRIG: Ingjerd Livollen (Sp), leder av kommunepla­nutvalget i Arendal, sier hun er spent på hva kommunen finner frem til.
NYSGJERRIG: Ingjerd Livollen (Sp), leder av kommunepla­nutvalget i Arendal, sier hun er spent på hva kommunen finner frem til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway