Agderposten

Så enkelt kan du fjerne snøen fra hyttetaket

Mange skal på hytta til helgen, og med mildvaer den siste tiden, har snøen på taket blitt tung. Men det finnes (gode) råd for hvordan du kan fjerne snøen enkelt.

- Liv Ekeberg

For mye snø kan føre til skader på tak og bygninger. Men mange gruer seg for å gå opp på taket og måke snømengden­e ned fra huset eller hytta. Det finnes enklere måter, som både er tryggere og bedre for ryggen.

Snøhøvel, snørake, taksnømåke­r. Redskapet selges under ulike navn, men prinsippet er det samme – og metoden er både enkel og gammel:

Ved å bruke en kutter, skjaerer du gjennom snøen og skaper et større flak som av egen tyngde sklir av taket.

Plastduk og teleskopst­ang

Det er flere måter å gjøre dette på, og lenger ned i saken demonstrer­es flere varianter. Den enkleste, men også dyreste, er å skaffe seg et snøredskap for tak.

Snøredskap­et består av en lang aluminiums­tang og en glatt plastduk som skyves under snøen slik at den sklir ned fra taket når du drar redskapet mot deg igjen.

Skaftet på en Snowfall er 7,5 meter langt og snøredskap­et veier 3,5 kilo. De koster fra 999 til rundt 2.200 kr.

En annen og noe billigere variant er å skaffe seg en kraftig metallkabe­l eller piggtråd, klatre opp på taket og legge kabelen rundt et større del av snøen. Her er en privat video som viser teknikken:

Er du den handy typen, fester du en wire eller hesjestren­g mellom to lange stenger. Hesjestren­g har de på for eksempel Biltema og Felleskjøp­et.

Skyv stengene oppover så langt du rekker og dra ned. Vips! Snøflaket kommer ned. Et tips er å la det ligge cirka 10 centimeter igjen på taket. Da reduserer du slitasjen på takstein, papp eller det taket er dekket med. Se flere videoer på agderposte­n.no.

Hvor mye tåler taket?

Som alle vet, kan store og tunge snømengder gjøre skade på taket og i verste fall føre til kollaps.

Hus som er bygget før 1979 er ofte spesielt utsatt. Disse tåler normalt ikke mer enn en halvmeter tørr snø, og dersom snøen er våt tåler taket mindre. Hus som er oppført mellom 1950 og 1979, vil vanligvis vaere konstruert slik at det tåler inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket, leser vi på nettsiden til Direktorat­et for byggkvalit­et.

De minner også om:

• Sørg for å ivareta din egen sikkerhet når du fjerner snøen.

• Taket bør måkes jevnt. Skjevbelas­tninger kan vaere mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.

• Ikke fjern all snøen – det er lett å skade papp-, plateog takstein. La det vaere igjen 10–20 cm snø på taket.

• Vurder hvor snøen havner – det kan vaere at tilstøtend­e tak- og veggkonstr­uksjoner ikke tåler den ekstra belastning­en.

• Bygninger som er oppført etter 1980 tåler vesentlig mer snø enn eldre bygninger. Dette kan du se i beregnings­grunnlaget fra da huset ble oppført. Sjekk eventuelt med kommunen din.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? SLIK KAN DET GJØRES: Med spesialred­skapet slipper du å balansere på taket med spade. Se video av ulike varianter snøfjernin­g på agderposte­n.no.
FOTO: LIV EKEBERG SLIK KAN DET GJØRES: Med spesialred­skapet slipper du å balansere på taket med spade. Se video av ulike varianter snøfjernin­g på agderposte­n.no.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway