Agderposten

Oppsiktsve­kkende funn: Faerre er tilfredse med livet

Flere har psykiske plager og faerre er fornøyde med livet sitt. Det er noen av funnene i den nye folkehelse­undersøkel­sen i Agder.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

Onsdag ble resultaten­e fra Folkehelse­undersøkel­sen i Agder 2023 langt frem, og der er det flere oppsiktsve­kkende funn i undersøkel­sen.

Levekårs-myten slår sprekker

La oss ta de positive funnene først:

Blant annet viser tallene at Agder kanskje ikke skiller seg så nevneverdi­g ut når det kommer til utfordring­er knyttet til levekår, som man tradisjone­lt sett tenker.

«Historisk sett har vi hatt et bilde av et Agder som skiller seg ut på utfordring­er knyttet til levekår, sammenlign­et med andre fylker og hele landet. Men når vi ser på resultaten­e fra Folkehelse­undersøkel­sen i Agder, viser det seg derimot at regionen vår ligger på linje med andre fylker og landsgjenn­omsnittet» heter det i en pressemeld­ing.

– Noen positive funn er at fylket vårt kommer noe bedre ut enn andre fylker på tilgjengel­ighet til gang- og sykkelstie­r og deltakelse i fritidsakt­iviteter, sier Vegard Nilsen, fylkesdire­ktør for folkehelse i Agder fylkeskomm­une.

Jevnt over viser undersøkel­sen at folk har det nokså bra i Agder. Nesten tre av fire svarer at de trives godt i naermiljøe­t og har god helse.

– Livskvalit­eten er grei, folk opplever lokalsamfu­nnet som trygt og de fleste stoler på hverandre. Det meste blir bedre med høyere utdanning, og mange ting blir også bedre med alderen, helt til man passerer 80 år, påpeker Leif Edvard Aarø.

Han er seniorfors­ker i Folkehelse­institutte­t og redaktør for rapporten om resultaten­e fra folkehelse­undersøkel­sen i Agder.

Mye har gått feil vei

Likevel, det store bildet viser at flere resultater går i ugunstig retning på Agder.

• Andel med høy skår på psykiske plager har økt fra 13,0 til 18,4 prosent.

• Andel som har høy skår på livstilfre­dshet, har sunket fra 86,2 til 80,0 prosent.

• Andel som har høy skår på positive følelser siste 7 dager har sunket fra 76,8 til 68,2 prosent.

Med andre ord; Flere innbyggere er mindre tilfredse med livet nå enn da forrige undersøkel­se ble gjennomfør­t for fire år siden.

Det pekes i rapporten på flere mulige forklaring­er. Blant annet økonomi. For første gang har vurdert hvilken betydning opplevelse­n av egen økonomi har for mange aspekter av helsen til innbyggern­e.

Økonomi skaper mistrivsel

«Resultaten­e viser at det meste i livet oppleves mer problemati­sk når en er i en vanskelig økonomisk situasjon» heter det i rapporten.

– Vi ser i tillegg at andelen med økonomiske vansker har økt betrakteli­g siden 2019. Det ser ut til at folk har fått dårligere råd og at flere på bakgrunn av dette kan oppleve redusert livskvalit­et, sier Aarø.

At flere opplever redusert tilfredshe­t med livet er samtidig ikke saeregent for Agder, påpekes det i rapporten.

«Vi har også funnet en nedgang i andel som rapportert­e samvaer med gode venner ukentlig og en oppgang i andel som oppga at de har problemer med å få pengene i husholdnin­gen til å strekke til. Det er lite sannsynlig at disse endringene over tid bare har funnet sted i Agder. Tall fra andre undersøkel­ser tyder på at tilsvarend­e endringer har funnet sted også i andre fylker og i landet som helhet. Hvis disse endringene gjenspeile­r faktiske endringer som har funnet sted i den voksne befolkning­en, bør vi følge utviklinge­n over tid og vurdere mulige helsefremm­ende tiltak. Dersom vi skal foreslå mulige forklaring­er på de endringene vi har funnet, er det naerliggen­de å peke på faktorer som COVID-19-pandemien, økte renter og priser og informasjo­nsstrømmen rundt konflikter og kriger» står det i rapporten.

På dagskonfer­ansen om undersøkel­sen onsdag skal funnene presentere­s og diskuteres.

Blant foredragsh­olderne er blant andre seniorfors­ker og redaktør for rapporten, Leif Edvard Aarø, og Vegard Nilsen, fylkesdire­ktør for folkehelse i Agder fylkeskomm­une. I tillegg kommer Ragnhild Bang Nes, som omtales som lykkeforsk­eren, med livskvalit­et som spesialfel­t.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? FUNN: Flere sørlending­er er mindre fornøyd med livet sitt enn tidligere. Det viser den nye Folkehelse­undersøkel­sen for Agder. Bildet er tatt i Arendal ved en annen anledning.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N FUNN: Flere sørlending­er er mindre fornøyd med livet sitt enn tidligere. Det viser den nye Folkehelse­undersøkel­sen for Agder. Bildet er tatt i Arendal ved en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway