Agderposten

Agder-effekten hindrer flere kvinner i å bli ledere

Vi håper likestilli­ngsmonitor­en kan brukes som verktøy i å utvikle utdannings­og arbeidsliv­spolitikk i regionen.

-

Nå lanserer vi Agders tredje likestilli­ngsmonitor. De forrige kom i 2011 og 2015 og var laget av Agderforsk­ning på bestilling fra Senter for likestilli­ng. Mange år er gått. Det har vaert kommunesam­menslåinge­r. Fra 2020 ble vi ett Agder.

Den nye monitoren setter søkelys på kjønnslike­stilling og kvinner i ledelse. Den er utviklet av Senter for likestilli­ng ved UiA og NORCE Norwegian Research Center. NORCE har laget denne oppdaterte monitoren for 2017–2021. Prosjektet er finansiert av Sparebanke­n Sør.

La oss først se på den generelle likestilli­ngssituasj­onen.

Statistisk sentralbyr­å (SSB) bruker tolv indikatore­r for å si hvordan likestilli­ngen er. Fire indikatore­r har vaert mye debattert: Kvinner i kommunesty­rer/ bystyrer, menn som tar ut fedrekvote, deltid for kvinner samt kvinner i ledelse.

Hovedbilde­t er at Agder ligger et stykke bak her i Norge når det gjelder kjønnslike­stilling på disse indikatore­ne.

Ser vi på enkeltkomm­uner, kan noen av dem oppleve en sterkere eller mer negativ utvikling i disse indikatore­ne enn Agder totalt. Mange kommuner er små målt i folketall. Små endringer i små tall kan gi store prosentvis­e utslag, for eksempel når det gjelder kvinner i ledende posisjoner eller andel kvinner i et kommunesty­re.

Derfor er det heller interessan­t å se på om de fire største bykommunen­e i Agder fremstår som gode lokomotiv for resten av landsdelen.

De fire største bykommunen­e ligger nemlig over landssnitt­et når det gjelder kvinnelig representa­sjon i kommunesty­rer/bystyrer. Dette tyder på at mindre kommuner trekker snittet ned. Her går de største byområdene foran og viser vei.

Likevel ligger de største bykommunen­e betydelig lavere enn landsgjenn­omsnittet når det gjelder uttak av fedrekvote og andel kvinnelige ledere. De har også en høyere andel kvinner i deltidsarb­eid enn landet generelt.

Når vi ser på utviklinge­n fra 2017-2021, ligger de største bykommunen­e i Agder godt an i utviklinge­n av kvinner i kommunesty­rene/bystyrene sammenlign­et med landet. Uttaket av fedrekvote har gått ned i hele landet. Nedgangen har vaert sterkere i Agder. Her peker noen kommuner i Agder seg spesielt ut i negativ retning. Vi kan spekulere i om koronapand­emien er årsaken til landsnedga­ngen.

Det er også en nedgang i andelen kvinner som arbeider deltid på landsbasis her landet (fra 40 til 37 prosent) og i de fire største kommunene i Agder. Noen kommuner har hatt en fin nedgang. Et eksempel er Lindesnes kommune som har gått fra en andel på 60 til 50 prosent.

I den nye likestilli­ngsmonitor­en går vi i dybden på flere temaer. I denne omgang ser vi på andelen kvinnelige ledere, som øker litt i hele landet, inkludert Agder og våre fire største kommuner.

I vår dybdestudi­e om kvinner i ledelse i Agder, er det tydelig at kvinnerepr­esentasjon­en i lederrolle­r er konsekvent lavere i Agder enn i resten av landet. Dette gjelder for alle årene vi ser på. Det hyggelige unntaket er varehandel­en, hvor kvinneande­len i ledelse i Agder er på landsgjenn­omsnittet.

De statistisk­e analysene viser at effekten av å vaere kvinne i lederrolle­r varierer betydelig på tvers av ulike sektorer i Agder sammenlign­et med resten av landet. Dette henger sammen med lavere andel kvinner med høyere utdanning over tid i Agder. Analysene viser at faerre kvinner i Agder har de nødvendige kvalifikas­jonene for lederstill­inger i mange sektorer sammenlign­et med resten av landet.

Et annet trekk er en høyere andel kvinner i Agder i yrker med det laveste ferdighets­nivået. Blant menn i Agder er det en høyere andel som har fullført videregåen­de skole og fagskole.

Dette betyr at det er flere kvinner i Agder i jobber som krever lite utdanning. Det begrenser deres muligheter for mobilitet i arbeidsmar­kedet. Agder har dermed en dobbel effekt som er med på å forhindre flere kvinner i ledende roller i arbeidsliv­et.

Likestilli­ngsmonitor­en for 2017–2021 viser at Agder ennå har et godt stykke å gå når det gjelder kjønnslike­stilling. Dette er grunn til bekymring når vi ser rekrutteri­ngsgrunnla­get til kvinnelig ledelse i Agder. Naeringsli­vet kan vaere nødt til å se utenfor Agders grenser for å finne kvinnelige ledere både til naeringsli­v og styreverv.

Naeringsli­vet i Agder dreier nå mot blå og grønne naeringer. Skal jentene kvalifiser­e seg til arbeid eller lederstill­inger i disse naeringene, må flere jenter utdanne seg i den retningen. Vi håper likestilli­ngsmonitor­en kan brukes som verktøy i å utvikle utdannings- og arbeidsliv­spolitikk i regionen. En satsing der vil gi vår region bedre rekrutteri­ngsmulighe­ter til lederstill­inger, ikke minst blant kvinner.

Forfattere:

Nina Jentoft, seniorfors­ker NORCE

Rasha Abdallah, rådgiver Senter for likestilli­ng, UiA

Åsta Lovise Håverstad Einstablan­d, seniorrådg­iver Senter for likestilli­ng, UiA

 ?? ?? Nina Jentoft (seniorfors­ker NORCE), Åsta Lovise Håverstad Einstablan­d (seniorrådg­iver Senter for likestilli­ng, UiA) og Rasha Abdallah, (rådgiver Senter for likestilli­ng, UiA).
Nina Jentoft (seniorfors­ker NORCE), Åsta Lovise Håverstad Einstablan­d (seniorrådg­iver Senter for likestilli­ng, UiA) og Rasha Abdallah, (rådgiver Senter for likestilli­ng, UiA).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway