Agderposten

Morrow har kjøpt varer og tjenester lokalt for 350 millioner

Hadde det ikke vaert for det engasjemen­tet vi har fått fra politikere, investorer og andre i regionen, hadde det neppe blitt noe av Morrow Batteries.

- Adm.dir. i Morrow Batteries Lars Christian Bacher

Agderposte­ns Synnøve Skeie Fosses avlegger Morrow et besøk 20. januar. Det er viktig for oss at befolkning­en generelt, og journalist­er spesielt, viser interesse for utvikling av nye, grønne industrier på norsk jord.

Arendal, Agder og Norge har en rekke fortrinn som bidrar til en robust og lønnsom batterinae­ring. Det er god tilgang på fornybar energi til konkurrans­edyktige priser, men også en beliggenhe­t med god logistikk og naerhet til det europeiske markedet.

Hadde det ikke vaert for det engasjemen­tet vi har fått fra politikere, investorer og andre i regionen, hadde det neppe blitt noe av Morrow Batteries.

Arendal kommunes investerin­g på 10 millioner kroner i Morrow viste tidlig at kommunen står bak selskapet, noe som gjorde det mulig for oss å tiltrekke andre, store investorer og partnere. Statlige ordninger har også bidratt til å få på banen ytterliger­e kapital, og når vi ber om lån for skaleringe­n av selskapet vil det også bidra til å forløse mer privat kapital.

I takt med at vi har bygget opp selskapet med forsknings­senter og den første fabrikken, har det vaert en økning i inntektsbr­ingende aktivitet for lokale aktører, spesielt for transport- og havnetjene­ster, samt tekniske underlever­andører. Vi ser positive og verdiskape­nde ringvirkni­nger i regionen. Til nå har vi kjøpt varer og tjenester i Agder omegn for anslagsvis 350 millioner kroner. Når batterifab­rikkene på Eyde Energipark er i full drift, vil det gi om lag 4.500 nye arbeidspla­sser.

Videre er den norske arbeidsliv­smodellen et av våre største konkurrans­efortrinn. Godt samarbeid på arbeidspla­ssen, kombinert med dyktige og dedikerte fagfolk og ingeniører, gir redusert svinn, gir høy produktivi­tet og det gjør avansert batteripro­duksjon lønnsomt. Da trenger vi motiverte ansatte og verdensled­ende kompetanse. Det har vi rekruttert både fra Agder, resten av Norge og fra alle verdensdel­er. Det vi etterstreb­er å tilby dem som velger å jobbe for oss er konkurrans­edyktige betingelse­r, men vi er ikke, og kommer ikke til å bli en lønnsleder.

Som Agderposte­n har skrevet, kjøpte en rekke av våre ansatte aksjer i Morrow i 2022 med lånefinans­iering fra selskapet. Da verdien på Morrow i likhet med mange andre grønne vekstselsk­ap falt kraftig, endte de ansatte i en skvis med sine lån og lavere verdsatte aksjer. Styret og eierne bestemte da å holde de ansatte skadesløse, mot at de ansatte tegnet seg i et nytt aksjeprogr­am. Vår vurdering er at dette var nødvendig og helt riktig for å sikre motivasjon­en blant de ansatte. Det bidro til at vi beholdt viktig kompetanse og dermed var det i selskapets langsiktig­e interesse. Om lag halvparten av de ansatte i Morrow er nå medeiere i egen arbeidspla­ss.

Vi ser flere journalist­er omtaler hva dette har kostet selskapet. Riktige tall er at ansatte har investert 8,8 millioner og selskapet har brukt om lag 9 millioner på å kompensere for skatteregn­ingen. Sistnevnte beløp er da penger som tilfaller den norske stat.

Det avanserte utstyret på den første produksjon­slinjen er nå under montering i Arendal, og vi skal skalere selskapet til masseprodu­ksjon. Da har vi sagt at vi trenger tilrettele­gging fra myndighete­ne. Årsaken er ganske enkel: Grønne prosjekter og selskaper verden over opplever et mer krevende kapitalmar­ked, noe som saerlig settes på spissen når valget står mellom subsidiert­e fabrikker i for eksempel USA under IRA-pakken og prosjekter som ikke er subsidiert, som vårt. Da krever andre investorer at myndighete­ne viser at de vil legge forholdene til rette. Det er akkurat det regjeringe­n og SV har gjort nå, ved å sette av penger til en ordning som skal gi lån (ikke subsidier) til nettopp selskaper som oss. Så snart detaljene er på plass, kan Morrow søke om lån fra denne ordningen.

Det er stor begeistrin­g og interesse for vårt prosjekt i Arendal og Agder. Det setter vi stor pris på. Men, det skal også vaere greit å stille kritiske spørsmål og ha kommentare­r til vår industriby­gging.

For å tilrettele­gge for nettopp informasjo­nsflyt og spørsmål, har vi arrangert folkemøter fra start. Det var 170 arendalitt­er på venteliste da vi avholdt møte på byggeplass­en sist november. I mars åpner vi igjen dørene til koreansk buffé og folkemøte. Arrangemen­tet vil bli annonsert i denne avisen, og jeg håper å treffe flere av Agderposte­ns lesere da. Vi sees!

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? Arendal kommunes investerin­g på 10 millioner kroner i Morrow viste tidlig at kommunen står bak selskapet, noe som gjorde det mulig for oss å tiltrekke andre, store investorer og partnere, skriver Lars Christian Bacher, adm.dir. i Morrow Batteries.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N Arendal kommunes investerin­g på 10 millioner kroner i Morrow viste tidlig at kommunen står bak selskapet, noe som gjorde det mulig for oss å tiltrekke andre, store investorer og partnere, skriver Lars Christian Bacher, adm.dir. i Morrow Batteries.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway