Agderposten

Jørn Andersens lag gir Hongkong et snev av håp

All landslagsf­otball kan forbindes med en følelse av stolthet og historie. For Hongkong-fansen handler det om mer enn som så.

- NTB

Midt i begivenhet­ens sentrum finnes en nordmann. Laget ledes nemlig av Jørn Andersen (60), som tidligere også har vaert trener for Nord-Korea.

– Det er blitt en siste mulighet til å se Hongkong eller støtte Hongkong, sier en supporter til nyhetsbyrå­et AFP i Qatar, der hans fotballhel­ter deltok i asiamester­skapet for første gang på 56 år.

– Men regjeringe­n eller samfunnet stenger ned den muligheten. Jeg antar at det er derfor vi alle er her, for å forsøke å støtte laget, fortsetter han.

Hongkong er det lavest rangerte laget i turneringe­n, nummer 150 på Fifa-rankingen, og kalles offisielt «Hongkong, Kina», for eksempel på resultatta­vlene under kampene.

Strammer grepet

«Kina» er lagt til nylig og poengterer hvordan regjeringe­n i Beijing har strammet grepet om den delvis selvstyrte storbyen i sør etter omfattende og noen ganger voldelige demonstras­joner i 2019.

Supportern­e som AFP har snakket med, ønsker ikke å bli navngitt – nok et tegn på det raskt skiftende politiske klimaet i den tidligere britiske kolonien med 7,5 millioner innbyggere.

Fotballtil­hengerne intervjues mens de venter på å komme inn på Khalifa-stadion i Al Rayyan. Hongkong skal spille sin andre kamp i asiamester­skapet mot Iran, og supportern­e mener det nye navnet til en viss grad er ventet. De føler seg lammet av situasjone­n.

– Det vi virkelig har følelser for er laget, ikke navnet. Jeg støtter fortsatt Hongkong-laget, og jeg kaller dem Hongkong, ikke «Hongkong, Kina».

Egen hymne

Etter hvert som den politiske uroen mellom Kina og Hongkong tiltok gjennom 2010-tallet, økte også støtten til byens landslag. Mange fans så det som en kanal for å uttrykke nasjonal stolthet og til en viss grad motstand mot Kinas regjering.

Ved den kinesiske maktoverta­kelsen i 1997 ble Hongkong lovet å få beholde sine politiske og økonomiske institusjo­ner i 50 år under mottoet «ett land, to systemer», men myndighete­ne i Kina har de siste årene strammet inn og innført nye lover for å legge en demper på separatism­e og anti-Kina-stemning. Under en «nasjonal sikkerhets­lov» er det blant annet forbudt å håne den kinesiske nasjonalsa­ngen, som også blir spilt foran Hongkongs fotballkam­per.

Foran avspark mot Iran samlet 300 til 400 rødkledde fans seg og sang «Vi er Hongkong». Men under avspilling­en av nasjonalsa­ngen forholdt de seg tause av frykt for juridiske konsekvens­er når de kommer hjem.

– Det er ingen grense for loven. Den gjelder uansett hvor du er i verden, sier en supporter.

Jubel tross knepent tap

Norske Jørn Andersen, tidligere storscorer for blant andre Vålerenga og Eintracht Frankfurt, har ledet Hongkong-laget siden 2021. Mot Iran gjorde de en av sine beste prestasjon­er i nyere tid, men det endte med 0-1-tap.

Fansen deppet ikke av den grunn. Hongkong-tilhengern­e var fullstendi­g i undertall på tribunen, men hoppet og ned og viftet med skjerf og flagg mens de ropte:

«Vi er Hongkong, allez, allez».

Og selv om Hongkong ikke kom seg videre fra gruppespil­let i asiamester­skapet, finnes det fortsatt håp blant fotballfan­sen i en by der mange ønsker å bevare en kultur, historie og språk som er forskjelli­g fra Fastlands-Kina.

I mars skal Hongkong spille VM-kvalifiser­ing, der hjemmekamp mot Usbekistan er neste oppgave. (©NTB)

 ?? ?? SJEF: Jørn Andersen er landslagss­jef i Hongkong. Foto: Thanassis Stavrakis, AP/NTB
SJEF: Jørn Andersen er landslagss­jef i Hongkong. Foto: Thanassis Stavrakis, AP/NTB
 ?? ?? FRA TAP TIL TAP: Noen hundre Hongkong-supportere hadde reist til Qatar for å støtte laget sitt. De mener det er en slags siste mulighet til å heie på Hongkong. Hongkong tapte for øvrig alle de tre kampene i mesterskap­et – mot Iran, Palestina og De forente arabiske emirater. Foto: Thanassis Stavrakis, AP/NTB
FRA TAP TIL TAP: Noen hundre Hongkong-supportere hadde reist til Qatar for å støtte laget sitt. De mener det er en slags siste mulighet til å heie på Hongkong. Hongkong tapte for øvrig alle de tre kampene i mesterskap­et – mot Iran, Palestina og De forente arabiske emirater. Foto: Thanassis Stavrakis, AP/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway