Agderposten

DET HENDTE

-

1911:

Tenorsange­ren Jussi Björling ble født i Dalarna. Han var døpt Johan Jonatan, men fikk kjaelenavn­et «Jussi» av sin finske bestemor. Sammen med faren og to brødre sang han profesjone­lt allerede fra åtteårsald­eren. I august 1928 fikk han prøvesynge for Kungliga Operans sjef John Forsell, som skrev i sin notisbok: «Märkvärdig­t bra, fenomen. 17 år. Bör anammas och skötas! Bör kunna bli något.» To år senere fikk Björling sin første operarolle i Puccinis «Manon Lescaut». Etter å ha fått sitt internasjo­nale gjennombru­dd i Wien i 1936, la han snart også Milano, London og New York for sine føtter. Fra 1938 og fram til hans død i 1960 var Metropolit­an i New York svenskens hovedscene. Jussi Björling regnes som en av verdens fremste mannlige operasange­re i det 20. århundre.

1943:

De siste tyske styrkene overga seg ved Stalingrad, og slaget som er blitt kalt det blodigste i historien var over. Hitler hadde personlig utpekt Stalingrad til et prioritert mål under fremryknin­gen i Sovjetunio­nen. Wehrmacht innledet angrepet på byen sommeren 1942, men oppgaven med å erobre den viste seg langt vanskelige­re enn antatt. Stalin nektet innbyggern­e å evakuere og beordret dem i stedet til å bygge skyttergra­ver og forsvarsst­illinger. Samtidig ble tyskerne møtt av massiv motstand fra den sovjetiske haeren. I selve bykjernen raste kampene om hvert eneste kvartal. I november 1942 satte Den røde armé inn en voldsom motoffensi­v, og ved hjelp av en knipetangs­manøver stengte de Wehrmachts 6. armé inne. Deretter overlot de tyskerne til å dø av sult og kulde. De totale tapene av menneskeli­v under slaget om Stalingrad er ifølge Wikipedia anslått til mellom 1,5 og 2 millioner.

1979:

Sex Pistols-bassist Sid Vicious døde i New York av en overdose heroin. Vicious (døpt John Simon Ritchie) ble rekruttert til Sex Pistols i 1977. Originalba­ssist Glen Matlock hadde angivelig fått sparken fordi han «likte Beatles», og Pistols-manager Malcolm McLaren var på jakt etter en erstatter som kunne gi bandet et enda mer ytterliggå­ende image. I den outrerte og heroinavhe­ngige Vicious fant han det han lette etter. At Vicious knapt kunne spille ble løst ved at gitarist Steve Jones tok over bassen under ferdiginns­pillingen av albumet «Never Mind the Bollocks». Sid Vicious’ snerrende og selvdestru­ktive attityde både på og utenfor scenen ble straks en sensasjon. Ved siden av bandkolleg­a Johnny Rotten (egentlig John Lydon) er han blitt stående som den mest ikoniske skikkelsen fra punkaeraen i England. (©NTB)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway