Agderposten

Vil starte opp igjen, havna mener det ikke er plass

Den lokale bostyreren skal nå sitte igjen med to seriøse aktører som er interesser­t i å starte opp igjen en ferje mellom Nederland og Kristiansa­nd.

- Sindre Hopland, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

Holland Norway Line seilte sine siste måneder i motvind etter lengre tids havnetrøbb­el, og gikk til slutt konkurs i begynnelse­n av september.

På tampen av fjoråret meldte den nederlands­ke avisa Dagblad Noorden at det skal vaere aktører som er interesser­t i å børste støv av ferjeruta.

Nå bekrefter bostyreren at det fremdeles er to seriøse gruppering­er som ønsker å starte opp igjen:

– Det er to gruppering­er vi er i direkte kontakt med, og så vet jeg at det finnes flere andre som er interesser­t, sier Daniel Schildknec­ht i advokatbyr­ået Dehaan som håndterer boet.

Han forklarer at de fremdeles er et stykke unna å kunne lande en avtale, og at det handler både om å ha nok kapital, men også ha avtaler på plass med havnemyndi­gheten i Nederland og Norge.

Havna: – Lar seg ikke gjøre

Kristiansa­nd havn bekrefter til Faedreland­svennen at det har vaert interesse for å starte opp igjen, og kaller initiative­t de har fått presentert for «spennende».

Havnesjef Atle Johannesse­n forklarer at forslaget de har sett la opp til bruk av skip med større kapasitet enn hva Holland Norway Lines brukte.

– I tillegg ønsket man å sette inn to skip på ruta, sier havnesjefe­n til Faedreland­svennen.

Men av ulike årsaker mener havna at det ikke er kapasitet til flere rutetilbud, og peker på flere ting:

• I dag bruker Kristiansa­nd havn all sin kapasitet på ettermidda­gene.

• Fra 1. februar vil Fjord Line utvide med ett nytt anløp hvert døgn, og i høysesonge­n øker antall anløp ytterliger­e.

• Utbygginge­n av E18/E39 de neste årene vil påvirke ferjetermi­nalen, og vil gi utfordring­er for trafikkstr­ømmen knyttet til ferjedrift­en.

– Samlet gir dette ikke rom for det konseptet som ble presentert for Kristiansa­nd havn, hvor rederiet ønsket ankomst på morgenen, med avgang på ettermidda­gen, sier Johannesse­n

Han vil ikke vil kommentere hvor mange ulike aktører som har kontaktet dem.

Havna vil heller ikke si noe om hvorvidt et tilbud med bare en ferge, slik det var tidligere, kunne vaert aktuelt.

Schildknec­ht i Nederland sier han ikke har hørt noe om at det skal vaere for dårlig kapasitet i Kristiansa­nd til at en ny gruppering kan etablere seg.

Vurderte Kongsgård

Havna forklarer at man også har vurdert å bruke Kongsgård for ferjetrafi­kken til Nederland.

– Men dette lar seg ikke gjennomfør­e blant annet fordi veien rundt Ringknuteo­dden ikke har styrken/baereevnen som kreves for ferjetrafi­kken, sier Johannesen som i fjor ble utnevnt til ny havnedirek­tør.

– Kristiansa­nd havn har på denne bakgrunn, med de ønskede seilingsti­der, ikke funnet det mulig å imøtekomme ønsket om etablering av rutetilbud mellom Nederland og

Kristiansa­nd.

Stort underskudd

Bostyreren omtalte i høst til Dagblad Noorden om finansene for selskapet som nå har gått konkurs.

På 17 måneders drift hadde Holland Norway Lines en omsetning på 65 millioner euro – tilsvarend­e 739 millioner kroner med dagens kronekurs.

I samme tidsperiod­e leverte ferja et underskudd på til sammen 31 millioner euro, noe som tilsvarer omkring 352 millioner kroner etter dagens kurs.

Faedreland­svennen har tidligere omtalt at det var svaert kostbart for Holland Norway Lines å ligge i opplag i perioden ferja ikke hadde havn. Men de store tapene viser også at man må ha relativt dype lommer for å drive en slik virksomhet.

Det bekrefter også bostyreren.

– Man må ha nok arbeidskap­ital til å unngå fellen som Holland Norway Lines gikk i.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Holland Norway Lines lå lenge i opplag i Kristiansa­nd som følge av mangel på havn i Nederland. Dette medførte store kostnader for rederiet som gikk konkurs i september i fjor.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Holland Norway Lines lå lenge i opplag i Kristiansa­nd som følge av mangel på havn i Nederland. Dette medførte store kostnader for rederiet som gikk konkurs i september i fjor.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND / FAEDRELAND­SVENNEN ?? Havnedirek­tør Atle Johannesse­n synes initiative er spennende, men at det ikke er kapasitet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND / FAEDRELAND­SVENNEN Havnedirek­tør Atle Johannesse­n synes initiative er spennende, men at det ikke er kapasitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway