Agderposten

Huset som fortjente å bli tatt vare på

Sally Vennesland har aldri følt noen spesiell tilknytnin­g til omgivelsen­e, og trives så lenge hun har sine rundt seg. Men da hun fikk se den nedslitte gården på Evje, slo hjertet noen ekstra slag.

- Tekst: Kari Byklum, frilansjou­rnalist

Himmelen er blå og rimfrosten på traerne rundt det rødmalte huset minner om iskrystall­er. Det ser idyllisk ut, og det er det også. Men i dag morges var det nesten 30 minusgrade­r ute, og Sally måtte la vannet renne i kjøkkenspr­ingen for at ikke rørene skulle fryse.

– Det er dårlig med isolasjon og ingen varmekable­r rundt rørene langs yttervegge­n. Men det er ekstremt nå, naboene i grenda sier det er sjelden det er så kaldt her.

Kontrasten til forsommere­n 2020 er stor. Den dagen Sally og familien var på visning og fikk se stedet for første gang, var det grønt og frodig. I enden av jordene var vannet blått. I dag er alt hvitt.

– Alle årstider har sin sjarm her oppe, og skuldrene senker seg uansett. Jeg som aldri har vaert saerlig knyttet til steder, har plutselig endret meg. Selv om vi bare har eid stedet i noen få år, har jeg blitt veldig glad i det.

Brukte pengene på reising

Sally og ektemannen Endre Vennesland, som har to voksne barn, svigersønn og tre barnebarn, har bodd i enebolig i Vennesla i mange år. De har aldri hatt hytte, og heller ikke ønsket seg det.

– Hver gang temaet kom opp landet vi på at vi heller ville prioritere feriereise­r, og vi har vaert på mange hyggelige turer opp i gjennom.

Men så kom pandemien, og familien som var vant til å vaere mye på farten ble rastløse. Tanken på ei hytte dukket opp igjen, men for Sally og Endre, som var på vei inn i pensjonsal­deren, fristet det lite å bruke altfor mye penger på det.

– Vi kunne så klart kjøpt ei mindre hytte, men hvis vi først skulle ha noe så ville vi at det skulle vaere god plass til hele familien, og da ville det fort blitt veldig dyrt.

Paret ønsket å beholde en romslig økonomi slik at de fremdeles kunne reise en del, og det var da den voksne datteren Julie kom med forslaget om heller å se seg om etter et gammelt hus.

– Det er mange fraflytted­e, gamle steder, spesielt i indre Agder, og prisen er ofte langt lavere enn hytter. Dette huset er på over 180 kvadratmet­er og lå ute til 450.000 kroner da vi så det på finn.no.

Alle i familien dro på visning. Skulle de gå for et såpass stort prosjekt måtte alle vaere villige til å trå til. Sønnen Aslak er tømrer og ble en viktig brikke.

– Vi ble beroliget da han sa at det så verre ut enn det var.

Lang historie

Bjorå gård er en gammel gård hvor det har vaert dyrehold og grønnsaksp­roduksjon i flere generasjon­er. Det vites ikke hvor gammel den er, men Sally er blitt fortalt at selve huset først lå litt naermere Breiflå, som er en liten innsjø i Otra.

 ?? ?? I ET SNØDEKKET LANDSKAP: i naerheten av Evjemoen, ligger familiens nye samlingsst­ed. Den eldste delen av huset er flere hundre år gammel.
FOTO: JACOB J. BUCHARD
I ET SNØDEKKET LANDSKAP: i naerheten av Evjemoen, ligger familiens nye samlingsst­ed. Den eldste delen av huset er flere hundre år gammel. FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway