Agderposten

– Jo større og skumlere de er, jo artigere er det

Etter en lengre periode med mye kulde og snø, er det flere arter i naturen som sliter. For denne musvåken ble fugleentus­iast Morten Erichsen redningen.

- Håkon Raa hakon.raa@agderposte­n.no

– Jo større, skumlere og djervere de er, jo artigere er dem, sier Erichsen euforisk.

For flere av Agderposte­ns lesere er Morten Erichsen fra Tvedestran­d blitt kjent som en av regionens fremste hobbyornit­ologer.

Med høyst smittende engasjemen­t kan han henrykt fortelle at «hotellet», et loft på låven hans, har fått innlosjert en ny gjest: En musvåk.

– Den ble funnet i Risør ute på havisen, forkommen og utmattet. Den lå ved et fiskehull hvor den tilsynelat­ende har spist noen rester etter folk som har vaert ute og isfisket. I nød spiser virkelig fanden fluer, for musvåken har jo fått navnet sitt med rette – nettopp fordi den lever hovedsakel­ig av mus, forteller Erichsen.

– Nå slår darwinisme­n inn for fullt

Hans teori er at langvarig kulde og mye snø har gjort rovfuglens musejakt betrakteli­g vanskelige­re.

– Det er en del mus nå, men de går godt i skjul under snøen. Da må musvåken gå etter annet åte som til og med fiskereste­r. Dette er veldig ugunstig for den og da blir den fort utmattet.

Ifølge Erichsen er musvåken egentlig en trekkfugl, men på grunn av en rekke milde vintre har flere av dem overvintre­t i Norge fremfor sørligere breddegrad­er de siste årene.

– Da blir de overrumple­t av forholdene som er nå.

– Hvor mye har den siste tids kulde hatt å si for visse fuglearter?

– Det er veldig mange som sliter. Nå slår darwinisme­n inn for fullt. De svakeste individene bukker rett og slett under. Av stamfugler er det nok så mange som åtte av ti som dør i løpet av de verste månedene. Januar og februar er lite gjestmilde.

– Er det fare for at bestanden blir betrakteli­g mindre?

– Nei, musvåken er relativt vanlig her. Fra mars-april begynner hovedtrekk­et å komme tilbake og på den tiden er det mye musvåk å se, men det er mange som forveksler dem med ørner. Selv om det er en trygg bestand av musvåk, finnes den ikke over hele landet. Sørlandet har nok den største bestanden.

Serverer delikatess­e på «hotellet»

Når Agderposte­n slår på tråden er hobbyornit­ologen allerede i full mundur og på vei for å avlevere dagens middag.

– Nå skal den få sin absolutte delikatess­e servert på hotellet sitt. Da blir det kyllingfil­et og mus. Jeg har et gedigent lager med mus som jeg har fanget og som ligger i egen fryseboks nettopp til dette formålet. Jeg har flere hundre av dem liggende.

Tidligere i uken vekket en annen fugl oppsikt etter å ha fortumlet seg ut på bilveien ved Stoa.

– Jeg skulle gjerne tatt meg av den gråhegren også, men det var ikke mulig, forteller fugleentus­iasten.

– Jeg blir aldri lei

– Har du hatt mange fugler innom den siste tiden?

– Ja, jeg har opp til to av gangen og må si nei til visse arter på grunn av kapasitet. Men stort sett går det gjerne i hauker, våker og ugler.

Hvor mange Tvedestran­ds-mannen har reddet i sin helhet i løpet av årene, er derimot vanskelige­re å svare på.

– Jeg har forsøkt å telle, men det er fort gjort at jeg bommer med mange titalls fugler. Jeg er derimot ganske trygg på at det i hvert fall er snakk om 2–300.

Selv har hobbyornit­ologen stor tro på at hans nåvaerende gjest skal klare seg. Dette til tross for utmattelse og en liten øyeskade.

– Nå får den etterlengt­et restitusjo­n og ser grei ut, selv om den er fullstendi­g utmattet. Får den fikset øyet sitt, så kan den nok slippes ganske fort ut igjen.

– Fortjener ingen takk

Mens mange irriterer seg over at de gode skiforhold­ene ser tapt ut i naermeste framtid, er det gode nyheter for musvåken.

– Vi misliker nok mildvaeret, men dette er et pusterom for mange arter i naturen. Nå tines plasser og naturen opp slik at de finner mat.

– Men, er det noen arter som ligger ditt hjerte naermest?

– Jeg blir aldri lei av ugler og rovfugler. Jo større, jo skumlere og jo djervere de er, jo artigere er dem.

– Den djerve villskapen de har, den er nydelig. Både kongeørn og hubro er tøffe arter å håndtere. Jeg fortjener ingen takk av dem, men får det ikke uansett, humrer Erichsen.

 ?? ?? FOTO: ELINE STORSAETER
TATT UNDER VINGENE: Hos hotellbest­yrer Morten
FOTO: ELINE STORSAETER TATT UNDER VINGENE: Hos hotellbest­yrer Morten
 ?? ?? Morten Erichsen på et tidligere bilde sammen med en kattugle i Åmli.
Morten Erichsen på et tidligere bilde sammen med en kattugle i Åmli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway