Agderposten

Vi har et psykt samfunn. Det sykeste er alle diagnosene

Har vi byttet ut politikere med psykologer?

-

«Er nå 23

år. Jeg føler helt aerlig at jeg vil søke ung uføre. Jeg mener selv jeg sliter m/sosial angst da jeg ble mobbet mye opp igjennom, vokst opp med en alkoholise­rt mor og alltid selv har vaert veldig usikker og sjenert rundt andre. Har gått mange ulike linjer på vgs., prøvd flere yrker i praksis og via nav for å finne noe som passer -og ingenting gjør. Gått på antidepres­siver, hvor dosene har blitt økt, uten saerlig effekt», skriver gutt 20 på nettstedet ung.no.

Han er en

av våre. En ung norsk mann med livet foran seg, som ikke klarer å passe inn. Klarer ikke å mestre skolen, ingen jobber er tilsynelat­ende for ham.

«Gutt 20» er

blitt 23 og ser inn i seg selv for å finne veien videre i livet. Og selv om han beskriver ensomhet, er han ikke alene. For det er mange som ham, og veldig mange her på Sørlandet.

I november i

fjor publiserte flere redaksjone­r en pressemeld­ing fra NAV som isolert sett hadde kvalifiser­t til Dagbladets sjokk-overskrift i gult, hadde det ikke vaert for at det er blitt så deprimeren­de vanlig:

3,4 prosent av

de mellom 18 og 29 år i Agder er nå uføretrygd­et. I landet totalt er prosentand­elen unge uføretrygd­ede 2,6 prosent. Landsdelen vår er fortsatt overrepres­entert på ung ufør-statistikk­en.

Mange unge med

livet foran seg våkner altså hver morgen. Uten jobb og kollegaer å gå til, eller en laerer og medelever som venter på dem.

Og for mange

av dem er dagene mørke, selv sommerstid: For vi vet også at en av de vanligste årsaken til at så mange ungdommer på Sørlandet og i Arendal ender på uføretrygd, er psykiske lidelser.

Vi ønsker å

se dem lykkes: Laerere i videregåen­de skole forteller om et press for å få ungdommer gjennom videregåen­de skole. Samtidig som de selv må fylle rollen som trøster, sjelesørge­r, livsmestri­ngsundervi­ser og sosionom på bekostning av det de faktisk er ansatt for å gjøre: Å undervise.

Sosionomer forteller om

universite­tsstudente­r som er ensomme og har det vanskelig.

Hvordan endte vi her? Noen snakker om

krisene. Om pandemi, uro, krig i verden som en årsak til ungdommers sjelelige traumer og diagnoser. Om skjermbruk og en generasjon som får bekreftet utenforska­p og psykiske lidelser i fellesskap på TikTok.

Pandemien var en

tøff påkjenning for mange. Mange har med god grunn stilt kritiske spørsmål til beslutning­ene om å stenge skolene for å unngå smittespre­dning i en befolkning som stort sett ikke ble veldig syke av korona.

Men rapportene om

ungdommene­s utenforska­p var her også før pandemien. Og mens laerere nå skal undervise i livsmestri­ng og vi ansetter flere og flere sykesøstre, sosionomer og psykologer for å hjelpe ungdommene våre, så går ikke andelen unge uføre ned.

Hvorfor ender så

mange opp med å se innover i seg selv og finne problemene der, når livet oppleves som vanskelig?

Nylig skrev den

danske psykologen Svend Brinkman en kommentar i danske Alltinget, hvor han etterlyste svar andre steder enn i de unges hoder, når vi skal lette etter bot og lindring.

«I realiteten betyr

det mye mer om barn og unge utsettes for fattigdom, diskrimine­ring, traumer og ekskluderi­ng fra lokalsamfu­nn, som alle utgjør en sterkt økt risiko for å utvikle psykiske lidelser gjennom livet», var Brinkmans konklusjon.

Ifølge den danske

forskeren og forfattere­n har danske barn som vokser opp i familier med «samfunnsøk­onomiske» utfordring­er to til tre ganger så høy risiko for å utvikle psykiske lidelser i forhold til andre barn.

Problemer i en

familie, som misbruk eller psykisk sykdom øker risikoen for depresjon, selvmord og overgrep hos barn mellom fire og tolv ganger, ifølge den danske psykologen.

Danske ungdommer er

ikke så annerledes enn norske. Har vi endt opp med et individfok­us fremfor politikk og kamp om økonomiske goder og arbeidspla­sser, når vi skal finne riktig medisin og diagnose?

Agders statsforva­lter, Gina

Lund, har i mange sammenheng­er benyttet oppmerksom­heten til å snakke høyt om Agders levekårsut­fordringer. Får Agder sin pott av offentlige midler til å håndtere et kriminalit­etsbilde som er høyere enn snittet? Kommer Arendal, Grimstad, Froland, Tvedestran­d, Risør, Lillesand og innlandsko­mmunene godt nok ut i forhold til fordeling av kommunale midler? Satses det nok i sør?

Gapet er stort

i tjenesteti­lbudet til fattige og rike kommuner. Hos de skattesvak­e kommunene er det et opprør på gang.

«AE blei så

sinna at ae nesten sa det te an». Vi sørlending­er er kjent for vår konfliktsk­yhet. Roper vi høyt nok, eller bør flere ta seg et kurs i å snakke finnmarsks?

Jeg ønsker meg

flere enda lokalpolit­ikere som vil snakke høyt om levekår, både til høyre og venstre i politikken, og inn mot Oslo.

For mye tyder

på at svarene på hva som gir psykisk uhelse, utenforska­p og uføretrygd ikke bare ligger i «hauet». Men i hva slags mulighet vi lykkes i å gi dem som kom til verden i familier fattigere enn landsgjenn­omsnittet når det kommer til ressurser.

Jeg tror det

kan bygge landet, og ikke minst vår landsdel.

Mer politikk, takk.

 ?? ?? MER POLITIKK: Roper vi høyt nok, eller bør flere ta seg et kurs i å snakke finnmarsks? skriver sjefredakt­ør Katrine Lia. Illustrasj­onsfoto.
FOTO: JUNGE, MIA OSHIRO / NTB
MER POLITIKK: Roper vi høyt nok, eller bør flere ta seg et kurs i å snakke finnmarsks? skriver sjefredakt­ør Katrine Lia. Illustrasj­onsfoto. FOTO: JUNGE, MIA OSHIRO / NTB
 ?? ?? redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no Katrine Lia
redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no Katrine Lia

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway