Agderposten

En holdningse­ndring overfor eldre er nødvendig

Eldre opplever aldersdisk­riminering i arbeidsliv­et.

- Maiken Messel Agder Senior Høyre

Nå er det

eldre sin tur. Det trengs en holdningse­ndring slik at eldre mennesker igjen kan behandles med den respekt de fortjener etter å ha bidratt til å bygge opp den velferdsst­aten som vi alle nyter godt av.

De fleste eldre

i Norge opplever en trygg og god alderdom, og det finnes mange muligheter til et aktivt seniorliv. Eldre ønsker ikke å vaere en belastning på offentlige budsjetter og vi er det heller ikke.

Tvert imot er

vi en ressurs på veldig mange områder – i familien, i frivillige organisasj­oner og i lokalsamfu­nnet. I den grad det gis anledning til det, kan vi også vaere en viktig ressurs i politikk og arbeidsliv.

Mange eldre ønsker

å vaere til nytte enten i politiske verv eller i arbeidsliv­et på en eller annen måte. Vi mener det er et paradoks at samtidig som antall eldre øker, og toneangive­nde politikere er bekymret for belastning­en på helsevesen­et og økonomien, settes det ikke inn målrettede forebyggen­de tiltak mot nettopp dette. Vi tenker på egnede tiltak for å stimulere flere til å stå i arbeid lenger og for å forebygge ensomhet eller demens.

Med økt utenforska­p

øker også de fysiske og psykiske helseplage­ne og dermed behovet for helse- og omsorgstil­tak. Her trengs et krafttak med nytenkning og tiltak som monner. En holdningse­ndring er nødvendig slik at eldre respektere­s for den ressursen de er.

Eldre må gis

anledning til å delta i samfunnsli­vet. Det er både en menneskere­tt og en demokratis­k rett. I en stadig mer digitalise­rt verden holdes eldre utenfor. Opplaering til digitale ferdighete­r er en selvfølge i skolen, men ikke for eldre. Et samfunn der eldre henvises til hjelp fra barnebarna for å betale en regning eller skaffe seg kunnskap om egen bankkonto er respektløs­t. En holdningse­ndring er på tide.

Eldre opplever aldersdisk­riminering

i arbeidsliv­et. I stedet burde forholdene legges til rette med gode ordninger der trygd og lønn ses i sammenheng. Det vil samfunnet tjene på med lavere trygdeutbe­talinger og erfarne arbeidstak­ere. Det er jo mangel på arbeidskra­ft i mange bransjer.

En endring er Så må vi

sannelig på tide.

ikke glemme de eldre som trenger individuel­t tilpassend­e tjenester, at dette blir gitt med respekt for den enkeltes integritet og verdighet i samsvar med menneskere­ttighetene og helse- og omsorgstje­nesteloven.

Målet er EN

VERDIG ALDERDOM for alle – i praksis!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway