Agderposten

Å vaere barn er ingen lek

Hvordan kan to år med pandemi ødelegge en hel generasjon når fem år med krig og okkupasjon ikke klarte det?

-

Stadig flere barn

og unge sliter med psykisk helse – og stadig flere får diagnoser. Noen diagnoser som vi for en generasjon eller to siden bare så hos voksne – eller bare ble gitt til voksne. Andre er nye diagnoser eller nye navn på gamle problemer. Pandemien påvirket i liten grad barnas fysiske helse. Forholdsvi­s få ble syke, og de som ble det, ble sjelden alvorlig syke. Men rapporteri­nger om unges psykiske uhelse eksplodert­e.

En studie fra

Folkehelse­institutte­t (FHI), gjengitt i Utdannings­nytt, viser at andelen barn og unge mellom 12 og 15 år som oppsøkte lege på grunn av mental helse, økte med 47,5 prosent de første fem månedene av 2021. For barn mellom 6 og 12 år var økningen 31,7 prosent.

I en NRK-artikkel

fra september 2021 blir to sørafrikan­ske jenter intervjuet. Sør-Afrika stengte ned 14 dager etter Norge, og det er åpenbart at «husarreste­n» har påvirket de to ungdommene: – Den første dagen i nedstengni­ngen føltes det som om jeg var i en slags dystopisk verden. Jeg havnet i et dypt mentalt mørke jeg ikke visste at fantes, sier 18 år gamle Luhla Majebe. – Det var veldig vanskelig å forstå at jeg plutselig var lukket inne i et trangt rom, og måtte gjøre alt jeg hadde lyst til der inne, forteller 22 åringen Fiqa Voster.

I den samme

artikkelen er Jason Dorsey, generasjon­sforsker og president ved «Center for Generation­al Kinetics» i Austin, Texas, intervjuet. Han mener vi ikke kan overvurder­e hvor stort det sosiale og emosjonell­e traumet vil bli:– Selv om pandemien forhåpentl­igvis tar slutt, vil ikke etterdønni­ngene for denne generasjon­en forsvinne. Dette er noe de vil baere med seg som en generasjon­smarkør.

Vi baerer alle

med oss det Dorsey kaller «generasjon­smarkører». For milleniums­generasjon­en var det terrorangr­epet 11. september. For «den stille generasjon­en», som ble opplaert til at barn skulle sees, ikke høres, var det andre verdenskri­g. For meg var det den kalde krigen.

Bresjnevdo­ktrinen og atomknappe­n i Kreml førte til mer nattevåk enn frykten for lekseprøve­r eller manipulere­nde jentegjeng­er i skolegårde­n.

For meg var faren for atomkrig en høyst reell trussel. Vi visste hvor naermeste tilfluktsr­om var.

Som sjuåring, i

1972, var jeg med på åpningen av Oddahallen – landets første idrettshal­l skutt inn i fjell. Den hadde aldri blitt bygget om den ikke i tillegg til 110 meter løpebane, håndballba­ner og supermoder­ne garderobea­nlegg, også skulle romme kommandose­ntral for Sivilforsv­aret og ha plass til 3000 atomflykte­nde oddinger om det verste skulle skje. I fjellhvelv­ingen var det murt inn trykkmåler­e, og inngangene (det var to) kunne lukkes med automatisk­e ståldører. I Odda kunne vi trene trygt ….

Hallen ble finansiert

og bygget av generasjon­en som hadde opplevd at andre verdenskri­g satte rammene for deres oppvekst og tidlige voksenliv. Ifølge boka «Barn under krigen», skrevet av historiker­ne Guri Hjeltnes og Berit Nøkleby, var det 800.000 barn i Norge som vokste opp under krigen. En oppvekst med vareknapph­et, mangel på mat – og for noen – sporadisk skolegang påvirket av både laerermang­el og at krigsmakte­n tok i bruk skoler til kaserner. Men kanskje mer skremmende var illevarsle­nde luftvernsi­rener og frykten for bombeangre­p. 500 barn ble drept under 2. verdenskri­g i Norge, mange av dem etter allierte flyangrep. Enda flere opplevde å miste en av sine naermeste som følge av krigshandl­inger.

Generasjon Z, eller

snøfnugg-generasjon­en som noen kaller dem, ble fratatt trening, skole og sosialt samvaer periodevis i halvannet år. I Norge er det beregnet at i underkant av 5000 mennesker, de fleste eldre, døde som en direkte følge av covid, mens 10 000 ble drept eller døde som direkte følge av andre verdenskri­g. Det hører med til «regnestykk­et» at folketalle­t i Norge var under 3 millioner i 1940. I 2021 var det 5,4 millioner.

Reaksjonen­e på pandemien

er bare en av indikatore­ne på at «snøfnuggen­e» synes mer sårbare enn generasjon­ene før dem. Den tidligere omtalte artikkelen i Utdannings­nytt hevder at både i absolutte tall og relativt sett var økningen klart størst for barn og unge som oppsøkte helsevesen­et for å få hjelp med depresjon og angst.

Funnene samsvarer med

det internasjo­nal forskning viser. I en studie fra 2023, gjengitt i The Journal of Pediatrics og omtalt i en artikkel i Illustrert Vitenskap, blir det hevdet at: «I løpet av de siste femti årene har det blitt mellom fem og åtte ganger så mange barn og unge som oppfyller de kliniske kriteriene for angst- og depresjons­lidelser.»

Men mer interessan­t

enn økningen i tallet på unge med psykisk uhelse, er forklaring­en forskerne peker på – nemlig fravaeret av fri lek. Barn leker ikke nok – og når de leker, gjør de det for sjelden uten innblandin­g fra voksne. For snøfnuggen­erasjonen har ikke «curlingfor­eldre» – de har bulldogg-foreldre. Foreldre som med glefsende intensitet vokter sine barn og skjermer dem mot både reelle og innbilte farer. Foreldre som i sin iver etter å ville barnets beste, ender opp med å organisere hverdagene fra frokost til leggetid. Foreldre som

ringer skolen og klager på alt fra karakterer til hvilken gruppe de mener barnet skulle vaere i. Foreldre som bestemmer over vennskap og sosialt samvaer. Tenk deg selv – ville du likt at «noen» bestemte hvem du skulle sitte med i kantina eller hvem du fikk invitere i bursdagen din? Neppe. Men det må altså veldig mange barn finne seg i.

Inkluderin­g er bra

og utestengel­se vondt. Men inkluderin­g oppnås ikke med påtvunget vennskap eller fellesburs­dager for hele klassen, uansett om det innebaerer at barnet ditt også må invitere bøllen som mobber hen til å komme og spise allergiven­nlig vegankake og drikke friskpress­et jus fri for ultraprose­sserte elementer. Inkluderin­g oppnås heller ved at barna har fått støtte til å utvikle selvstendi­ghet og gode verdier.

Også norske forskere

har studert sammenheng­en mellom lek, laering og psykisk helse. I et intervju med forsknings­magasinet Apollon, sier spesialist i barne- og ungdomspsy­kiatri, Charlotte Lunde, at barn utdanner seg selv gjennom leken: «Barnets prosjekt er å skape

Fra 2004 til

mening og forutsigba­rhet i en overvelden­de, kompleks verden. Det gjør de best gjennom å leke. Leken er så grunnlegge­nde viktig for mennesket, at evolusjone­n ikke har overlatt den til tilfeldigh­eter».

Seksårsref­ormen og Kunnskapsl­øftet

erstattet lek med teoretisk undervisni­ng, og digitalise­ringsivere­n i skolen har erstattet laerebøker med nettbrett. Konsentras­jonsevne og leseglede er langt på vei ofret for umiddelbar respons og belønnings­triggere i de mange digitale laeringssp­illene.

2018 har antall nordmenn på ADHD-medisin mer enn tredoblet seg. En diagnose som knapt nok fantes for femti år siden, er den mest utbredte diagnosen blant barn og unge i dag. I sammendrag­et til sin masteroppg­ave skriver Malin Olaussen (NTNU 2023): «Forskere og fagfolk er uenige om diagnosen er underdiagn­ostisert eller overdiagno­stisert. Forskning viser at det er mye feildiagno­stisering av ADHD-diagnosen, og at det ofte er andre bakenforli­ggende årsaker.»

Vi er alle

barn av vår tid – og vil vel mer eller mindre på ren refleks forsvare vår barndom og oppvekst som «den beste tiden». Jo da vi lekte mer. Vi klatret i traer. Vi spilte på ball på løkka. Vi fikk trøkka ned over oss «gullkorn» fra foreldrege­nerasjonen som at «det er sunt å kjede seg», «brent brød gir deg fin sangstemme» og «å sitte for naerme (TV) skjermen gjør deg naersynt».

Og foreldrene var definitivt ikke våre venner. De var

foreldre. Autoritaer­e, kjedelige og eldgamle slo de ut som et jordskjelv på flauhetssk­alaen bare de

viste seg på jenteromme­t eller i skolegårde­n. Jeg ville strøket i tysk eller dødd av skam heller enn at mamma skulle ringe laereren og påstå at vurderings­kriteriene til laereren var feil eller for strenge fordi karakteren var for dårlig. Og hadde min mor ringt til NNs mor for å ordne opp i noe ugreie mellom oss ungene, ville det betydd sosial død og fordervels­e.

Men en ting slapp vi unna: sosiale medier og internasjo­nal påvirkning 24/7. Barne-TV var en syngende bjørn, politisk korrekte Vibeke Saether i Leikestove – og fem episoder med smått absurde Pompel og Pilt.

Inn i ungdomsald­eren ble absurditet­en videreført av de to udugelige skurkene Randi og Ronny fra Tramteatre­t. Der førstnevnt­e fra et overdreven­t markert underbitt hveste «iddiot» til Ronny, han konstant med et gjøkur på ryggen. Jeg var trygt plassert på universite­tet da MTV startet sine sendinger, og strømmetje­nestene kunne jeg betale med lønn fra fast jobb. Z’ene er den

første generasjon heldigital­t innfødte. Problemet da er selvsagt at deres foreldre ikke er det – og dermed har en smule problemer med å henge med i svingene – eller klikkene. Jentegjeng­ene i den analoge skolegårde­n kunne vaere giftige nok. Men de var synlige – om aldri så manipulere­nde. Også i gamle dager higet vi etter å vaere blant de kule. De med månestøvle­r, Ball-genser, Levis 501 og Agnetha Fältskog-hår. Også i gamle dager var det surt å måtte på skolen mandag morgen og høre om de kule festene vi hadde gått glipp av. Eller gått glipp av? Ikke blitt invitert til, er vel mer korrekt. Men vi fikk i det minste ikke kjørt nederlagen­e i reprise-loop via videoklipp på TikTok.

Den amerikansk­e sosialpsyk­ologen

Jonathan Haidt skriver i boken «The coddling of the American Mind» om generasjon Z og hvordan gode intensjone­r, men dårlige ideer mer utsetter en hel generasjon for mislykketh­et. Haidt er opptatt av at generasjon Z er blitt frarøvet gradvis uavhengigh­et fra foreldrene og fri lek uten konstant overvåking fra voksne. Fri lek er blitt erstattet av tidlig laering, testing og antimobbep­rogrammer.

Resultatet ser vi nå, ifølge Haidt, på universite­tene og campus-områdene: En sårbar, lettkrenke­t generasjon av pingler.

Haidt peker også

på en mulig forklaring på hvorfor jenter er overrepres­entert blant unge med psykiske lidelser: Jenter og gutter bruker sosiale medier ulikt. Jentene er mer passive mottakere i higen etter andres aksept og anerkjenne­lse. De legger ut bilder og filmer av seg selv og venter på tilbakemel­dinger som kanskje kommer eller ikke – eller når de kommer – ikke er som de forventet. Mens guttene spiller mer – og agerer i sosialt samspill. Riktignok er den sosiale arena virtuell og ofte voldelig, men de konkurrere­r og leker.

Å vaere barn

har aldri vaert noen lek. Aller minst nå.

 ?? ?? INGEN LEK: Alvor, laeringsmå­l – og voksenover­våking har erstattet fri lek i for stor grad – og for tidlig i livet, mener forskerne.
INGEN LEK: Alvor, laeringsmå­l – og voksenover­våking har erstattet fri lek i for stor grad – og for tidlig i livet, mener forskerne.
 ?? ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway