Agderposten

–Naermest umulig å stanse avviklinge­n nå

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Uten formell instruks om å stanse avviklinge­n av Solhaug, fortsetter Arendal kommune å flytte beboere til andre steder. – Vi følger planen som er lagt, sier kommunalsj­ef Nina EvensenSmi­th. Flertallsp­artiene varsler at de vil stanse flyttingen.

Arendal kommune har ingen planer om å stoppe avviklinge­n av Solhaug bo- og omsorgssen­ter. Dette til tross for at et stort politisk flertall ønsker å beholde sykehjemsp­lassene inntil nye er på plass.

Kommunen holder fast ved å avslutte driften innen 1. mai.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å følge den planen som er lagt. Vi må rette oss etter det som ligger i budsjettet, og etter 1. mai har vi ikke ressurser til å drive der, sier kommunalsj­ef for helse og mestring Nina Evensen-Smith i Arendal kommune.

20. desember ble ansatte og tillitsval­gte informert om styrt avvikling av Solhaug. 11. januar ble de pårørende informert om det samme. Dette skapte store reaksjoner i det politiske miljøet. De mener nedleggels­e mangler politisk ryggdeknin­g og viser til bystyreved­tak om at ingen plasser skal legges ned før nye er klare.

Fortsetter til annet er bestemt

Et slikt vedtak gjelder ikke uten at det følger penger med, ifølge kommunalsj­efen.

– Vi er nødt til å ha det formelle i orden, men også økonomiske ressurser, sier Nina Evensen Smith.

Derfor blir beboere ved Solhaug flyttet etter kommuneadm­inistrasjo­nens egen framdrifts­plan.

På bo- og omsorgssen­teret er det 41 rom og 28 omsorgsbol­iger. I skrivende stund er det 21 personer som bor på Solhaug, ifølge Evensen-Smith.

– I øyeblikket planen ble satt til å rulle, har også personalet begynt å bevege på seg. Også de blir flyttet andre steder, sier hun.

Lover å stanse flyttingen

I en felles uttalelse fra flertallsk­onstellasj­onen kommer det fram at det blir tatt grep allerede i neste formannska­psmøte 8. februar.

– Vi skal sørge for at det ikke lengre skal vaere noen tvil. Da vil det blir vedtatt at det skal vaere lys i alle rom på Solhaug. Det skal videreutvi­kles, ikke avvikles, sier varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) på vegne av flertallsp­artiene Ap, SV, Sp, Helseparti­et og Venstre.

I uttalelsen sier posisjonsp­artiene at de har gitt nødvendig styringssi­gnal til administra­sjonen om å beholde Solhaug.

– Vi har vaert tydelige på at antall plasser ikke skal gå ned, fordi det er venteliste­r og for få plasser. Derfor har vi også vedtatt å bygge nytt helsehus/sykehjem. Vi har også lagt inn penger i budsjettet slik at omstilling­ene vi er nødt til å gjøre smerter mindre, sier Brokka de Ruiter.

I formannska­pet vil flertallet tvinge gjennom at kommunen stanser flyttingen av beboere umiddelbar­t. Brokka de Ruiter sier ingen skal ut før de som bor der er sikre på å få erstatning­splasser.

– Det er mye uro og usikkerhet i eldreomsor­gen i Arendal nå. Det kan verken de eldre, pårørende eller ansatte leve med, sier hun.

Vil beholde Solhaug

Opposisjon­sleder Anders Kylland (Frp) mener det er gode alternativ­er til å legge ned. Han er kritisk til at kommunen bygger ned antall sykehjemsp­lasser og tar til orde for å forankre stans av avviklinge­n politisk på en mye tydeligere måte.

– Utflytting­en fortsetter som om ingenting har skjedd, sier han.

Kylland mener Solhaug må beholdes og rehabilite­res.

– Vi må oppgradere bygningsma­ssen til å tåle framtidig bruk. Alle er enige om at Solhaug ikke holder sykehjemss­tandard i dag. Vi kan få det til, men per i dag er det ikke politisk vilje.

Kylland sier han forstår at kommunedir­ektøren må forholde seg til et bystyreved­tak, men at saken har skapt unødvendig mye utrygghet.

– Vi kan ikke fortsette med brannslokk­ing. Slik kan vi ikke holde på, sier han.

– Umulig å stanse nå

Nina Evensen Smith sier Arendal kommune holder seg til planen om styrk avvikling til politikern­e eventuelt vedtar noe annet.

– Det er naermest umulig å stanse avviklinge­n nå, sier hun.

Evensen Smith er overrasket over at kommunens framdrift er gjenstand for så mye debatt.

– Vi har vaert tydelige i kommunikas­jonen. Det vil bli en dupp i tilbudet før vi får opp igjen aktivitete­n, sier hun.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? SKAL AVVIKLES: Arendal kommune har ikke satt av penger i budsjettet til å fortsette driften av Solhaug bo- og omsorgssen­ter etter 1. mai.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N SKAL AVVIKLES: Arendal kommune har ikke satt av penger i budsjettet til å fortsette driften av Solhaug bo- og omsorgssen­ter etter 1. mai.
 ?? ?? LEI BRANNSLOKK­ING: Opposisjon­sleder Anders Kylland (Frp) vil ha klarere føringer til administra­sjonen.
LEI BRANNSLOKK­ING: Opposisjon­sleder Anders Kylland (Frp) vil ha klarere føringer til administra­sjonen.
 ?? ?? VIL STANSE FLYTTINGEN: Flertallsp­artiene vil beholde Solhaug, lover varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV).
VIL STANSE FLYTTINGEN: Flertallsp­artiene vil beholde Solhaug, lover varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV).
 ?? ?? KOMMUNALSJ­EF: For helse og mestring Nina Evensen-Smith i Arendal kommune.
KOMMUNALSJ­EF: For helse og mestring Nina Evensen-Smith i Arendal kommune.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway