Agderposten

Blandet mottakelse for nytt slagord

Arendal kommune skal fortsatt vaere «Sammen om ansvaret». Nå er det klart hva slags ansvar de skal vaere sammen om.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

I august 2023 ble forslag til nye verdier og visjoner for Arendal kommune presentert for politikern­e.

Kommunesla­gordet (eller visjonen, om du vil, red.anm.) «Sammen om ansvaret» ble laget i samarbeid med Innoventi.

Arendal kommune brukte 110.000 kroner på oppdraget.

Bystyret stilte seg bak hva kommunens verdier skal vaere. Det er:

• Mennesket først

• Ambisiøs

• Langsiktig

Refuserte slagordet

Politikern­e var imidlertid lite fornøyde med visjonen, som de endte med å refusere. Bystyret mente kommunens visjon var for lite presis. Bystyret ba administra­sjonen komme tilbake med en ny beskrivels­e av visjonen, en som pekte i retning av hva man skal oppnå sammen.

Nå har Arendal kommune idémyldere­t og knadd ferdig en ny visjon på bestilling fra politikern­e.

Forslaget lyder: «Livskvalit­et og baerekraft­ig vekst – Sammen om ansvaret».

I saksframle­gget til bystyret 29. februar, beskriver kommunedir­ektøren den nye visjonen.

Der står det at livskvalit­et skal handle om kommunens jobb å skape gode tjenester i hverdagen. Ordene «baerekraft­ig vekst» er et mål om å vaere et godt samfunn for alle, til det beste for mennesker, natur og økonomi.

– Så enkelt, så ambisiøst, konkludere­r kommunedir­ektøren.

«Sammen om ansvaret» (skrevet med stor forbokstav, selv om det ifølge norsk rettskrivi­ng skal vaere liten bokstav, red.anm.) skal altså fortsatt vaere en del av kommunens visjon, hvis kommunedir­ektøren får bestemme.

Likt i organisasj­onen

«Sammen om ansvaret oppsummere­r konklusjon­en på den samlende historien: Og her i Arendal tar vi ansvaret sammen», står det i saksframle­gget.

Selv om visjonen ikke slo an i bystyret, ble den tatt godt imot blant kommunens over 3.000 ansatte, ifølge kommunedir­ektøren.

Flere avdelinger og enheter skal på eget initiativ ha tatt «Sammen om ansvaret» i bruk, selv om den altså ikke ble vedtatt, kan vi lese i saksframle­gget.

Kommunedir­ektøren viser blant annet til et arrangemen­t kommunen hadde sammen med Kirkens Bymisjon om rus, der

Petter Uteligger (Petter Nyquist red.anm.) var med. Det ble kalt «Sammen om ansvaret – med Petter Uteligger Nyquist».

– Vanskelig på banner

Agderposte­n har fått førsteaman­uensis David Erland Isaksen ved Universite­tet i Sørøst-Norge til å vurdere den nye visjonen. Han har blant annet kommunikas­jon og retorikk som sine fagfelt. Isaksen sammenlign­er forslaget med overskrift­en på en akademisk artikkel.

– Det blir vanskelig å få det slagordet på et banner, sier han.

Isaksen presiserer at han ikke kjenner til det underligge­nde arbeidet. Han mener selve visjonen blir for lang og at kommunen prøver å si for mye.

– Et godt slagord oppsummere­r mye i korte fraser og har levende bilder. «Livskvalit­et» kan vaere så mangt, og «baerekraft­ig vekst» er bare typiske moteord, sier han.

– Mye bedre

– Det var mye bedre! Jeg likte det, sier Geir Fredrik Sissener (H) om visjonen.

Det var han som kom med forslaget om å droppe «Sammen om ansvaret» i bystyremøt­et i august.

– Jeg har sansen for at «baerekraft­ig vekst» er med. Uten vekst, ingen utvikling. «Livskvalit­et» favner alle innbyggern­e våre. Så registrere­r jeg at «Sammen om ansvaret» fortsatt er med. Selv synes jeg det er smør på flesk, men totalt sett synes jeg det var spennende, sier Sissener.

– En ekstra linje endrer ingenting

Varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) er skeptisk.

– Det kommer jeg ikke til å gå for, sier hun kontant.

Brokka de Ruiter mener visjonen ikke svarer godt nok til hva en kommune skal vaere, men lover å lytte til argumenten­e.

– En kommune er ikke et mål, men et middel for at innbyggern­e skal ha gode liv. Vi var tydelige på at vi ikke satte pris på «Sammen om ansvaret». Det endrer ingenting at de har satt på en ekstra linje, sier hun.

Ikke bortkastet

Isaksen sier det er svaert nyttig for en kommune eller organisasj­on å ha en visjon og mener det er verdt å bruke både tid og penger på.

– En god visjon skaper dynamikk som driver en organisasj­on eller myndighet framover, sier han.

Isaksen har lest seg opp på Arendal kommunes tidligere arbeid med visjoner.

Han synes «Varm, stolt, utadvendt» viser bedre til hva kommunen har av verdier og hva de vil oppnå.

«Sammen om ansvaret» alene synes Isaksen blir for streng.

– En slik visjon viser til en kultur som legger vekt på plikt og arbeid. Her har vi en viss mengde oppgaver som skal fordeles, og det manes til felles dyst. Ansvaret virker som en byrde, litt som det å passe på bestefar i en familie, sier han.

– Uklart hva som er ansvaret

Isaksen hadde ønsket seg en kortere og tydeligere visjon. Han forstår ikke hvorfor kommunen insisterer på å stå ved «sammen om ansvaret».

– Jeg synes det er uklart hva slags ansvar de skal vaere sammen om. Er det baerekraft­ig vekst og livskvalit­et eller noe helt annet? En god visjon har levende bilder.

Isaksen synes det virker som at kommunen har landet på et kompromiss.

– Hvis det er det de prøver å kommuniser­e, så synes jeg «Sammen skaper vi livskvalit­et og baerekraft­ig vekst» klinger mye bedre, sier han.

 ?? ?? NYE VISJONER FOR ARENDAL: Ansvaret for livskvalit­et og baerekraft­ig vekst skal Arendal vaere sammen om, ifølgekomm­unedirektø­r Inger Hegna.
NYE VISJONER FOR ARENDAL: Ansvaret for livskvalit­et og baerekraft­ig vekst skal Arendal vaere sammen om, ifølgekomm­unedirektø­r Inger Hegna.
 ?? FOTO: KAJA-LENA ISAKSEN ?? FELLER DOM: Førsteaman­uensis David Erland Isaksen ved Universite­tet i Sørøst-Norge har vurdert Arendal kommunes forslag til ny visjon.
FOTO: KAJA-LENA ISAKSEN FELLER DOM: Førsteaman­uensis David Erland Isaksen ved Universite­tet i Sørøst-Norge har vurdert Arendal kommunes forslag til ny visjon.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? VIL REFUSERE: Inger Brokka de Ruiter (SV) synes ikke noe om at «sammen om ansvaret» fortsatt er en del av kommunens forslag til ny visjon.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL VIL REFUSERE: Inger Brokka de Ruiter (SV) synes ikke noe om at «sammen om ansvaret» fortsatt er en del av kommunens forslag til ny visjon.
 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? FORNØYD: Geir Fredrik Sissener (H) likte det nye slagordet.
FOTO: MONA HAUGLID FORNØYD: Geir Fredrik Sissener (H) likte det nye slagordet.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ??
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway